Dit bericht werd 21 mei 2021 op de oude website gepubliceerd.
Het Valkschepad is de eerste klompenpad wandeling die wij maakten. En met deze wandeling ontstond het idee om dit soort wandelingen te delen met de lezers van Silphya’s Kitchen. Want misschien wil jij ook wel heel graag wandelen, maar heb je geen idee waar te beginnen? Of je bent het ‘blokje om’ in de buurt zat? Hoe dan ook hoop ik dat je geniet van deze wandelserie.
Wandelgegevens in het kort
- Rondwandeling 11 km, alternatieve lengte 3,5 km
- Startpunt Plattelandswinkel et Schuurtje, Hoge Valkscheweg 35 in Lunteren
- Markering blauwe klomp
- Honden zijn niet toegestaan
- Horeca onderweg enkel bij het begin/eind et Schuurtje
- Meer informatie www.klompenpaden.nl of download de app
Toegankelijkheid
Net zoals de meeste klompenpadenroutes is ook het Valkschepad niet geschikt voor kinderwagens of buggy’s. Je komt weinig asfalt tegen onderweg. De route is prima te doen. Hou wel rekening met het soort schoenen dat je aantrekt! In een weiland kun je nog weleens wegzakken in natte grond en vervolgens kom je in een zandverstuiving terecht wat allemaal heerlijk aan je schoenen gaat kleven.
Het Valkschepad
De route neemt je mee door het mooie buitengebied van De Valk. Je loopt door weilanden, heide en zandverstuivingen en kijkt je ogen uit. Onderweg, langs de rand van een weiland, zag ik deze boom met een vogelhuisje. Het klompje erop vond ik zeer toepasselijk.
Celtic Fields
De route voert je langs de Celtic Fields. In eerste instantie dacht men dat deze kleine akkertjes te maken hadden met de Kelten. Achteraf bleek het te gaan om een Germaans landbouwsysteem. De walletjes om deze kleine akkertjes zijn tot op de dag van vandaag te zien op de hoogtekaart. Het Geldersch Landschap en Kasteelen heeft een reconstructie gemaakt.
Ook is er een reconstructie gemaakt van een boerderij met voorraadschuur uit de ijzertijd.
Zandverstuiving
Het Wekeromse Zand behoort tot de laatste actief stuivend zandgebieden van Noordwest-Europa. Je ziet hier libellen, hoort prachtige zangvogels en kunt een boomvalk spotten. Een boomvalk is een kleine valk van ongeveer 30 cm groot. In een vrij toegankelijke wildobservatiepost kun je, met geduld en geluk, moeflons, reeën, vossen of dassen zien. Vooral geduld is een schone zaak.
De Goudsberg
Het geografisch hart van Nederland ligt rondom de Lunterense Goudsberg. Een buitengewoon mooi stukje Nederland met uitzonderlijke natuurlijke, cultuurhistorische en geologische kwaliteiten. Ik noemde al even het stuifzandgebied en de Celtic Fields. Maar ook de ongerepte heide met haar heidekoeien is prachtig om te zien.
Mee voor onderweg
Meestal vertrekken wij kort voor of tijdens lunchtijd. Een rugzakje om, wind- en regenjack, hoedje, buff erin, ‘wolletje voor onder het holletje‘* en lunch plust een fles water mee.
Onderweg zitten we dan op een bankje of boomstam te genieten van de vogeltjes, en verorberen onze lunch.
Lunch tijdens deze wandeling
Hij volkoren brood belegd met ham, kaas, hummus, komkommer, tomaat en kiemgroenten
Zij volkoren brood belegd met hummus, muhummara, komkommer, kiemgroenten
De pahahaden op, de lahahanen in
* Een sittelapper zit standaard in een Kånken rugtas, maar in Noorwegen vond ik er eentje van 100% wol. Ik was op slag verliefd en noemde hem liefkozend mijn wolletje voor onder het holletje. Fijn om op te zitten zodat je billen niet al te koud worden.