Basilicum-pistachepesto

Basilicum-pistachepesto

Porties: 6 Totale tijd: 10 minuten Ervaring: Beginner
Calorieën: 170 kcal Proteïne: 2.9g Vetten: 16.2g Vezels: 1.5g Suiker: 1.2g

Pesto zonder kaas? Absoluut – en deze variant is misschien wel lekkerder dan de klassieker. De geroosterde pistachenoten zorgen voor een warme, volle smaak die perfect samengaat met frisse basilicum. Net even anders, verrassend romig en helemaal plantaardig.

Wat ik zo fijn vind aan dit recept

Deze pesto is precies zoals ik ’m het liefst heb: vol van smaak, lekker romig en met een verrassend nootachtige twist. Dankzij de geroosterde pistachenoten krijgt hij net dat beetje extra diepgang, zonder dat het zwaar wordt. En het mooiste? Je hebt ’m in een paar minuten op tafel, zonder gedoe. Ideaal voor op drukke dagen, of gewoon als je zin hebt in iets écht lekkers.

De belangrijkste ingrediënten

  • Geroosterde pistachenoten – Die zorgen voor een volle, nootachtige smaak met een subtiele zoetheid. Omdat ze al geroosterd zijn, geven ze direct een rijke, diepe smaak zonder dat je extra hoeft te bakken of te roosteren.
  • Knoflook – Voor een pittige, hartige basis. Rauw geeft knoflook de pesto net dat beetje pit dat alles bij elkaar trekt.
  • Verse basilicum – De klassieke smaakmaker in pesto. Fris, kruidig en aromatisch; zonder basilicum is het gewoon geen pesto.
  • Citroen – Voor frisheid en balans. De rasp geeft geur en een bittertje, het sap zorgt voor zuren die de romigheid in evenwicht brengen.
  • Edelgistvlokken – Geeft die typische umami-kaassmaak, maar dan helemaal plantaardig. Onmisbaar in vegan pesto’s.
  • Extra vierge olijfolie – De lijm die alles samenbrengt tot een gladde, smeuïge saus. Kies een milde, fruitige olie voor de lekkerste smaak.
  • Zeezout & zwarte peper – Voor de finishing touch. Begin voorzichtig, proef tussendoor en pas aan naar smaak.
Een bunzlau bord met daarop Broodje knapperige tofu met basilicum-pistachepesto en knapperige koolsla
Witte landbol met knapperige tofu, basilicum-pistachepesto en pittige koolsla

Slimme tips & variaties

  • Gebruik ongezouten pistachenoten als je zelf controle wilt over het zoutgehalte. Zijn ze wel gezouten? Wacht dan met zout toevoegen tot het einde.
  • Geen pistachenoten in huis? Cashewnoten of zonnebloempitten kunnen ook, al verandert de smaak dan natuurlijk wel.
  • Voeg een handje verse peterselie toe voor een extra kruidige, groene boost.
  • Liever een pittige pesto? Voeg een snufje chilivlokken of een klein stukje groene peper toe bij het malen.
  • Deze pesto is ook heerlijk als dressing: meng met wat extra citroensap en water tot de gewenste dikte.
  • Maak een dubbele portie en vries de helft in – handig voor drukke dagen of onverwacht bezoek.

Met deze basis kun je alle kanten op, of je ’m nu gebruikt voor pasta, sandwiches, salades of als dip bij gegrilde groenten. Eén keer maken, en je snapt meteen waarom dit zo’n favoriet is.

Meer spreads, dips & saus

Basilicum-pistachepesto

Deze romige pistachepesto zit vol smaak: nootachtig, fris en kruidig tegelijk. Perfect om door pasta te roeren, op een broodje te smeren of als dip bij geroosterde groenten. Binnen 10 minuten klaar – je wilt nooit meer zonder.

Een glazen schaaltje met basilicum-pistachepesto
Bereiding 10 minuten Totale tijd 10 minuten Ervaring: Beginner Porties: 6 Calorieën: 170 kcal Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Doe de pistachenoten en knoflook in een keukenmachine en maal tot je een fijne kruimel hebt. Het moet geen pasta worden.
  2. Voeg de basilicumblaadjes toe, samen met de helft van de citroenrasp, het citroensap, een snuf zwarte peper en de edelgistvlokken.
  3. Mix tot er een dikke, grof gemalen pasta ontstaat. Schraap tussendoor de zijkanten van de kom los en duw het mengsel naar het midden.
  4. Zet de motor weer aan en giet langzaam de olijfolie erbij terwijl de machine draait. Zo ontstaat er een romige saus.
  5. Schraap opnieuw de randen van de kom los en voeg indien nodig nog wat extra olie toe, tot je een gladde maar stevige pesto hebt.
  6. Proef en breng op smaak met zout, extra citroensap, knoflook of edelgistvlokken – net wat jij lekker vindt.

Mijn favoriete keukentools

Voedingswaarden

170kcal
Calorieën
2.9g
Eiwit
1.9g
Koolhydraten
16.2g
Vet
1.5g
Vezels
1.2g
Suiker

Voedingswaarden

Porties 6

Opdiening grootte 1


Hoeveelheid per portie
Calorieën 170kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 16.2g25%
Verzadigd vet 2.3g12%
Natrium 1mg1%
Kalium 137mg4%
Totaal koolhydraten 1.9g1%
Voedingsvezel 1.5g6%
Suikers 1.2g
Proteïne 2.9g6%

Vitamine C 5 mg
Calcium 25 mg
IJzer 0.9 mg
Foliumzuur 27 mcg
Magnesium 16 mg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Beoordeel dit recept

Veelgestelde Vragen

Alles uitvouwen:

Kan ik andere noten dan pistache gebruiken?

Ja, absoluut. Cashewnoten, walnoten of amandelen zijn goede alternatieven. Elke noot geeft z’n eigen smaak: cashews zijn romig en zacht, walnoten wat aardser, amandelen subtieler. Rooster ze wel eerst voor extra smaak.

Mijn pesto is te dik - wat nu?

Voeg een scheutje extra olijfolie of een beetje water toe tot de pesto de gewenste structuur heeft. Voor gebruik als dressing kun je ook wat extra citroensap of een lepeltje plantaardige yoghurt erdoor roeren.

Kan ik de knoflook vervangen of weglaten?

Ja, als je rauwe knoflook te scherp vindt kun je een klein teentje gebruiken, of ‘m even kort blancheren voor een mildere smaak. Je kunt ook experimenteren met knoflookpoeder, of het helemaal weglaten – de pesto blijft lekker.

Is edelgist echt nodig?

Edelgistvlokken geven de pesto een hartige, ‘kaasachtige’ smaak die in een vegan versie moeilijk te evenaren is. Heb je het niet in huis? Dan kun je eventueel een schepje misopasta of wat fijngeraspte vegan kaas toevoegen – of de pesto zonder maken en extra kruiden toevoegen.

Hoe lang blijft de pesto goed?

In de koelkast blijft hij 4 tot 5 dagen goed in een afgesloten potje. Giet er een dun laagje olie bovenop tegen verkleuring. In de vriezer kun je ‘m zo’n 2 maanden bewaren, bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm.

foto van de auteur
Sylvia Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *