Chipotles zijn niets meer dan rode jalapeñopepers die gerookt en gedroogd worden. Ik maakte voor deze saus gebruik van kant en klare chipotle saus. Soms moet je een beetje smokkelen.
Deze pepers worden veelal gebruikt in de Mexicaanse en TexMex keuken en is vrij heet. Heb je weleens gehoord van de scovilleschaal? Dat is een schaal die de pittigheid van pepers aangeeft. De jalapeño scoort tussen de 2.500 en 30.000 op deze scovilleschaal.
TexMex en Mexicaanse keuken
De jalapeño is een veelgebruikte peper in de Mexicaanse en TexMex keuken. Kenmerkend voor de TexMex keuken is de pittigheid van de gerechten en het overvloedige gebruik van veel kruiden zoals koriander, komijn en chili. Maar er zijn ook genoeg milde gerechten. Wie kent er niet de overheerlijke guacamole? Heerlijk met tortilla chips, maar ook als ‘blusser’ bij een pittige bonenschotel.
Mijn favorieten
- Chipotle saus – deze dunne saus is te koop bij de Albert Heijn en kun je vinden bij de Mexicaanse producten. Maar ongetwijfeld kun je dit ook bij je eigen favoriete supermarkt vinden.
- Kwark of sour cream – ik gebruik ongezoete kwark van Alpro, zowel de kwark als de haver sour cream zijn te vinden in het koelschap van de meeste supermarkten. Omdat het wat minder zuur is dan de reguliere producten voeg ik wat limoensap toe aan de saus.
- Mayonaise – mijn favoriet is de mayolijn van Remia, Deze is lekker romig en smaakt hetzelfde als de reguliere mayonaise.
- 1 tl limoensap
- 3 el chipotle saus
- 1/4 tl zout
- 1 clove knoflook
- 1/2 tl maple syrup
- 1/4 tl tamari
- 1 el sour cream
- 4 el mayonaise
Warning: Undefined array key "author_info" in /customers/9/a/b/silphyaskitchen.nl/httpd.www/wp-content/plugins/delicious-recipes/templates/recipe/print-screen.php on line 563