Je kunt dit dessert prima van tevoren klaarmaken. Als je dit dessert opmaakt in een mooi schaaltje of een prachtig glas steel je echt de show. “Hoe heb je dát zo snel voor elkaar gekregen?!” Dat noem ik nou slim koken: ‘s morgens als het nog niet zo heet is maak je alles en ‘s avonds hoef je alleen maar op te dienen.
Aangezien de groente maar kort verkrijgbaar is, is het verstandig om de rabarber in te vriezen. Onbewerkte rabarber kun je drie tot vijf dagen goed houden in de koelkast, dan worden de stengels slap. Verwerkt in bijvoorbeeld taart kun je het 2 dagen bewaren in de koelkast. Beter dus vries je het in. Je kunt de rabarber koken zoals je normaal ook doet, volledig af laten koelen en dan invriezen. Maar je kunt er ook voor kiezen om het te blancheren. Kook hiervoor de stukken rabarber 3 minuten en spoel dan met ijskoud water. Ook nu goed af laten koelen alvorens in te vriezen. Ontdooien doe je het beste op het aanrecht of in de koelkast. Geblancheerde rabarber kun je eventueel in kokend water leggen om vervolgens te verwerken.
Voor dit recept heb je 1 citroen nodig. Maar eigenlijk gaat het alleen maar om de schil. De citroen pers ik uit boven twee glazen en die vul ik aan met water en een paar blaadjes munt.
Ik heb een opzetstuk voor mijn keukenmachine om sinaasappels en dergelijke te persen, maar voor het persen van 1 citroen of limoen pak ik de machine niet. Dus sta ik te draaien, te knijpen of te wroeten met een vork. Wat bijna altijd resulteert in het ‘pitjes plukken’. Of de vrucht is niet echt goed leeggeperst, wat ik dan weer zonde vind.
Daarom heb ik ook een handpers. Deze citruspers belooft dat je niet veel kracht nodig hebt en dat de vrucht optimaal uitgeperst wordt. En het is echt waar! Citroenen en limoenen zijn in twee tellen volledig uitgeperst. Sinaasappels gaan ook prima, maar als ze net te groot zijn moet je na de eerste persing een halve slag draaien.
Anders is de sinaasappel niet helemaal leeg. Mocht je op het punt staan een handpers aan te schaffen… ik sta 100% achter deze handpers.
Boen de citroen goed schoon en rasp de helft van de schil. Snijd van de andere helft zeer dunne sliertjes om te gebruiken als garnering.
Breng de rijst aan de kook in de melk en het citroensap. Roer af en toe door en laat het 12 minuten doorkoken, zonder deksel op de pan. Laat de rijst afkoelen, of serveer direct.
Maak ondertussen de rabarber schoon en snijd in stukken van 3 cm. Kook de rabarber gaar in het sinaasappelsap.
Verdeel de rijst over twee schaaltjes, of mooie glazen, schep de rabarber erbovenop en garneer met de citroensliertjes.
Porties 2
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.
Om het gerecht zoeter te maken kun je wat suiker of ander zoetmiddel toevoegen aan de rijst of rabarber. Of aan allebei als je een zoetekauw bent.