Courgettesoep met zelfgemaakte croutons, stokbrood & kruidige knoflook-limoencrème

Courgettesoep met zelfgemaakte croutons, stokbrood & kruidige knoflook-limoencrème

Porties: 4 Totale tijd: 25 minuten Ervaring: Beginner

Jaren geleden maakte ik deze soep voor het eerst, en ik was compleet verrast door hoe smaakvol hij was. En eerlijk gezegd: ik was alweer vergeten hóe lekker. Het is zo’n soep waarbij je je afvraagt hoe zo’n eenvoudige combinatie van ingrediënten zó vol van smaak kan zijn. Een beetje versgemalen zeezout en zwarte peper is al genoeg om hem helemaal af te maken.

Het geheim zit ’m in de combinatie van zachte ui, romige courgette en een hintje knoflook, met de frisse ondertoon van bleekselderij. Laat het rustig pruttelen en het ruikt alsof je uren hebt staan koken, terwijl het in werkelijkheid een fluitje van een cent is.

Courgettesoep

En dan die finishing touch: krokante croutons, ringetjes bosui en een frisse kruidencrème met limoen en koriander. Dat maakt het meer dan alleen soep – het wordt een maaltijd waar je echt even voor gaat zitten om van te genieten.

Courgettesoep met zelfgemaakte croutons, stokbrood & kruidige knoflook-limoencrème

Een romige courgettesoep met een zachte smaak en een vleugje pit, afgewerkt met knapperige croutons en frisse bosuitjes. Serveer met stokbrood en een kruidige knoflook-limoencrème voor erbij. Een eenvoudige maaltijd die verrast door de rijke smaken en fijne texturen.

Bunzlau soepkom met courgettesoep, zelfgemaakte croutons en een kruidencrème
Voorbereiding 10 minuten Bereiding 15 minuten Totale tijd 25 minuten Ervaring: Beginner Temperatuur: 180  C Porties: 4 Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Voor de kruidencrème

Zo maak je het

  1. Hak de uien en knoflook grof tot middelgrof en fruit ze in een scheutje olijfolie in een soeppan tot ze zacht en glazig zijn.
  2. Snijd ondertussen de courgettes en een stengel bleekselderij in stukken en voeg ze toe aan de pan. Laat dit nog een minuut of vijf meebakken. Voeg dan een liter water toe, samen met twee bouillonblokjes en wat tijm. Laat de soep zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Pureer met een staafmixer, blender of keukenmachine alle ingrediènten tot een fluweelzachte soep.
  4. Prak alle ingrediènten voor de kruidencrème tot een smeuïg geheel.
  5. Snijd ongeveer 1/4 van het stokbrood af. Snijd dat in plakken en vervolgens in blokjes. Doe de blokjes in een kom en giet er wat olijfolie over, ongeveer een eetlepel. Bestrooi met peper en zout en eventueel wat oregano. Hussel alles goed door elkaar.
  6. Doe de blokjes in de bak van de airfryer en bak op 180ºC in ongeveer 5 minuten goudbruin.
  7. Strooi de in ringetjes gesneden bosuitjes en croutons vlak voor het serveren over de soep. Geef er apart wat stokbrood bij en de kruidencrème.
Beoordeel dit recept
Tags

Vraag & Antwoord

Alles uitvouwen:

Kan ik de soep van tevoren maken?

Ja, dat kan prima! De soep blijft in de koelkast tot drie dagen goed. Even opwarmen en eventueel een scheutje water toevoegen als hij iets is ingedikt.

Kan ik de soep invriezen?

Zeker, deze soep is goed in te vriezen. Laat volledig afkoelen en bewaar in een luchtdichte bak. In de vriezer blijft hij zo’n drie maanden goed. Laat langzaam ontdooien in de koelkast en warm daarna rustig op.

Ik heb geen airfryer. Hoe maak ik de croutons dan?

Geen probleem. Je kunt de broodblokjes ook bakken in een koekenpan met wat olie, of op een bakplaat in de oven op 180°C, ongeveer 10 minuten of tot ze goudbruin en knapperig zijn.

foto van de auteur
Sylvia Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *