Hartige herfststoof met rode wijn, paddenstoelen en kastanjes

Hartige herfststoof met rode wijn, paddenstoelen en kastanjes

Porties: 2 Totale tijd: 1 uur 15 minuten Ervaring: Gemiddeld
Calorieën: 290 kcal Proteïne: 8g Vetten: 1.7g Vezels: 12.7g Suiker: 15.3g

Soms wil je gewoon een gerecht dat je in één klap in herfstsfeer brengt, het gevoel van de aankomende kerstperiode bij je oproept. Deze stoof met kastanjes en paddenstoelen doet precies dat: je hele keuken ruikt naar de herfst met heerlijk rijke, kruidig en glühwein-achtige geuren. Het heeft die diepe smaken waar je langzaam van wilt genieten, met een goed stuk brood erbij om de saus tot de laatste druppel op te vegen.

Waarom dit zo’n fijn recept is

Deze stoof is zo’n gerecht dat je zonder stress op tafel zet, maar dat toch smaakt alsof je er uren mee bezig bent geweest. De kastanjes maken het verrassend zacht en romig, terwijl de wijn en kruiden voor een volle, hartige smaak zorgen. Perfect voor een avond waarop je jezelf (en misschien iemand anders) echt even wilt verwennen. Je hebt hooguit een kwartiertje werk en dan hoef je enkel nog geduld op te brengen. Kun je mooi bedenken of je er nu brood, aardappelpuree, pasta of iets anders bij gaat serveren!

De belangrijkste ingrediënten

  • Paddenstoelen – ze brengen die diepe umami en geven de stoof een stevige bite.
  • Kastanjes – zacht, nootachtig en bijna romig van structuur, ze maken dit gerecht uniek.
  • Rode wijn – voor de rijke basis en een vleugje luxe.
  • Rozemarijn en laurier – kruidig en aards, ze tillen de smaken naar een hoger niveau.
  • Tomatenpuree – geeft een zoetige, volle ondertoon en bindt alles mooi samen.

Slimme tips & variaties

  1. Serveer met romige aardappelpuree, vers brood of polenta om de saus heerlijk mee op te lepelen.
  2. Geen rode wijn in huis? Gebruik extra bouillon en een scheutje balsamicoazijn voor diepte.
  3. Voeg wat wortel of pastinaak toe voor extra groente en een zoete tegenhanger.
  4. Maak de stoof een dag van tevoren: de smaken worden alleen maar intenser.
  5. Garneer met extra verse kruiden zoals tijm of salie als je daarvan houdt.

Check ook de Veelgestelde Vragen onder het recept.

Meer herfst

Hartige herfststoof met rode wijn, paddenstoelen en kastanjes

Een kruidige, rijke stoof met paddenstoelen, kastanjes en rode wijn. Comfortfood van de bovenste plank dat je huis vult met de geur van herfst. Heerlijk met aardappelpuree of knapperig brood.

Hartige herfststoof met rode wijn, paddenstoelen en kastanjes
Voorbereiding 15 minuten Bereiding 1 uur Totale tijd 1 uur 15 minuten Ervaring: Gemiddeld Porties: 2 Calorieën: 290 kcal

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Verhit een klontje plantaardige boter of een scheut olie in een stevige pan, zo eentje met een dikke bodem die lekker gelijkmatig warm wordt.
  2. Pel de sjalotjes, snijd ze in mooie partjes en laat ze rustig glazig bakken – geen haast, dit is de basis van de smaak.
  3. Hak ondertussen de knoflook fijn en voeg die samen met de rozemarijn en een snuf zout toe. Laat dit kort meebakken, zodat je keuken zich vult met die heerlijke geur.
  4. Maak de paddenstoelen schoon, hak ze grof en schuif ze in de pan. Laat ze ongeveer 5 minuten meebakken terwijl je af en toe roert – ze mogen een beetje kleur krijgen.
  5. Roer dan de tomatenpuree, kruidnagel en gerookte paprikapoeder erdoor en bak nog 2 minuten mee om die diepe, zoetige smaak naar boven te halen.

  6. Tijd voor het serieuze werk: schenk de rode wijn erbij, gevolgd door de bouillon, natuurazijn, het laurierblaadje en natuurlijk de kastanjes. Breng het geheel aan de kook en roer goed door.
  7. Zet daarna het vuur laag, leg de deksel op de pan en laat het mengsel ongeveer 30 minuten zachtjes stoven. Haal vervolgens de deksel eraf en laat het nog 10 à 15 minuten pruttelen tot de saus mooi indikt.
    Tip: bind de saus eventueel met een beetje maizena of bloem als het wat te dun is.
  8. Vlak voor je aan tafel gaat kun je er nog wat verse peterselie over strooien voor een frisgroene touch. Eet smakelijk!

Voedingswaarden

290kcal
Calorieën
8g
Eiwit
40.8g
Koolhydraten
1.7g
Vet
12.7g
Vezels
15.3g
Suiker

Voedingswaarden

Porties 2

Opdiening grootte 1


Hoeveelheid per portie
Calorieën 290kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 1.7g3%
Verzadigd vet 0.4g2%
Natrium 74mg4%
Kalium 2162mg62%
Totaal koolhydraten 40.8g14%
Voedingsvezel 12.7g51%
Suikers 15.3g
Proteïne 8g16%

Vitamine A 236 mcg
Vitamine C 49 mg
Calcium 206 mg
IJzer 8.5 mg
Vitamine B6 0.68 mg
Foliumzuur 489 mcg
Magnesium 122 mg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Beoordeel dit recept

Veelgestelde Vragen

Alles uitvouwen:

Moet ik per sé rode wijn gebruiken?

Nee hoor, dat hoeft niet. Je kunt de wijn vervangen door extra bouillon en een scheutje balsamicoazijn of granaatappelmelasse voor diepte en frisheid.

Waar koop ik gekookte kastanjes?

In veel supermarkten (bijvoorbeeld bij de noten of bakproducten) vind je vacuümverpakte of diepvries kastanjes. Bij de toko of delicatessenwinkel zijn ze vaak ook te krijgen.

Kan ik dit gerecht van tevoren maken?

Zeker! Deze stoof smaakt vaak nóg beter als hij een dag heeft gestaan, omdat de smaken dan mooi zijn ingetrokken. Verwarm hem rustig op en voeg eventueel een scheutje bouillon of water toe als hij te dik is geworden.

Wat serveer ik erbij?

Deze stoof combineert heerlijk met romige aardappelpuree, polenta of pasta. Ook knapperig brood om de saus mee op te dippen is een aanrader.

foto van de auteur
Sylvia Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *