Waar komt havermoutpap eigenlijk vandaan?
Herfst. Mijn favoriete seizoen! De bladeren kleuren prachtig van groen naar oranje-rood en geel, de lucht voelt fris en ik kan eindelijk weer onder mijn favoriete deken uit Røros kruipen. Met die Noorse deken om me heen, kijk ik graag naar een goede Scandinavische serie. Op dit moment kijken we Bron alweer voor de derde keer (ja, echt!). Maar voordat ik te ver afdwaal, laat me je snel vertellen over dit heerlijke ontbijt dat perfect past bij de herfst.
Havermoutpap, dat klinkt misschien basic, maar wist je dat het zijn roots heeft in Schotland? Al eeuwenlang is het een basisvoedsel daar, dankzij de eenvoud en voedzaamheid. In de loop der tijd is havermout overal ter wereld geliefd geworden, vooral omdat je er eindeloos mee kunt variëren. De versie die ik vandaag met je deel, met pompoen en specerijen, is een knipoog naar de Amerikaanse herfsttradities, waar pompoen in zo’n beetje alles wordt verwerkt – van hartige stoofpotjes tot zoete desserts.
Bijzonder ontbijt
Wat deze havermout extra speciaal maakt, is de toevoeging van warme specerijen zoals kaneel en nootmuskaat, die je meteen dat knusse herfstgevoel geven. Voor ons werd het nóg bijzonderder door de sappige appel uit onze eigen boom die we erdoorheen deden. Het is zo'n flexibel ontbijt dat je zelf kunt pimpen met krokante noten, een scheutje ahornsiroop of wat extra fruit. Het vult goed en zorgt ervoor dat je de hele ochtend energie hebt.