Kimchi fried rice

Kimchi fried rice

Porties: 2 Totale tijd: 15 minuten Ervaring: Beginner
Calorieën: 254 kcal Proteïne: 6.2g Vetten: 6.8g Vezels: 5.7g Suiker: 5.4g

Dit is zo’n gerecht dat je maakt als je weinig tijd hebt, maar wél zin hebt in iets hartigs en bevredigends. De rijst is licht knapperig gebakken, de kimchi zorgt voor een heerlijke zure ondertoon en geeft de rijst wat pit mee, en de sojasaus rondt alles af met een diepe umamismaak. Ideaal voor doordeweeks, maar ook als restjesgerecht: koude rijst van gisteren krijgt hier een tweede leven. Sterker nog, je hebt oude rijst nodig voor dit gerecht!

Wanneer je écht haast hebt

Is het bij jou thuis op een bepaalde dag extra druk wegens vergaderingen, sportclubjes of andere verplichtingen? Of heb je aan het einde van je geld nog een stukje maand over? Met kimchi fried rice vang je alle vliegen in één klap: het lukt altijd, het staat in no time op tafel en je hebt maar een handvol ingrediënten nodig. Dus als je – net als ik – een obsessie begint te vertonen voor kimchi, dan heb je altijd wat lekkers in huis! Bovendien kun je het precies zo pittig maken als je zelf wilt en er ook nog dingen aan toevoegen ter afwisseling. Maar boven alles: die geur van gebakken rijst met kimchi en sesamolie… daar word je gewoon blij van.

De belangrijkste ingrediënten

Ingrediënten voor kimchi fried rice
  • Kimchi – het hart van dit gerecht. Friszuur, pittig en een tikkeltje funky. Het zorgt voor die verslavende kick die kimchi fried rice zo bijzonder maakt. Ik zorg ervoor dat ik nieuwe in de maak heb, wanneer de oude bijna op is. Maar uiteraard kun je ook kimchi uit een potje nemen.
  • Koude gekookte rijst – gebruik bij voorkeur rijst die een dag oud is; dan bakt hij mooi droog en los, met precies dat beetje knapperigheid.
  • Sesamolie – geeft een nootachtig aroma en die typische Oost-Aziatische diepte aan het gerecht.
  • Sojasaus – voor een zoute, umami basis die alles samenbrengt. Let op: niet iedere sojasaus is glutenvrij!
  • Ui en lente-ui – ui voor een zachte zoetigheid, lente-ui als frisse tegenhanger en kleurrijke topping.

Tips & Variaties

  1. Wil je extra eiwit? Voeg blokjes gebakken tofu of tempeh toe.
  2. Meng er wat doperwtjes of fijngesneden wortel door voor extra kleur en bite.
  3. Probeer een snufje gochugaru (Koreaanse chilivlokken) als je van nog meer pit houdt.
  4. Serveer met een beetje geroosterde sesamzaadjes voor extra crunch.
Kimchi fried rice

Kimchi fried rice

Snelle kimchi fried rice vol smaak en pit. Plantaardig comfortfood dat binnen 15 minuten op tafel staat, perfect om restjes rijst te gebruiken.

Een schaaltje met kimchi fried rice, erop chopsticks en erbij ingelegde komkommer en gember
Voorbereiding 5 minuten Bereiding 10 minuten Totale tijd 15 minuten Ervaring: Beginner Porties: 2 Calorieën: 254 kcal Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Zo maak je het

  1. Verhit de sesamolie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze 2 tot 3 minuten, tot hij glazig is.
  3. Doe de koude rijst erbij en bak al omscheppend 3 tot 5 minuten, zodat de rijst warm wordt en licht begint te bakken.
  4. Roer de kimchi en sojasaus erdoor en bak nog 2 à 3 minuten mee. De kimchi mag iets karameliseren; dat geeft een diepe, hartige smaak.
  5. Proef en voeg eventueel nog wat extra sojasaus of een snuf zout toe.
  6. Serveer direct met lente-ui bovenop.
  7. Optioneel: maak het af met wat geroosterde sesamzaadjes voor extra crunch!

Voedingswaarden

254kcal
Calorieën
6.2g
Eiwit
40g
Koolhydraten
6.8g
Vet
5.7g
Vezels
5.4g
Suiker

Voedingswaarden

Porties 2

Opdiening grootte 1


Hoeveelheid per portie
Calorieën 254kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 6.8g11%
Verzadigd vet 1.1g6%
Natrium 1254mg53%
Kalium 425mg13%
Totaal koolhydraten 40g14%
Voedingsvezel 5.7g23%
Suikers 5.4g
Proteïne 6.2g13%

Vitamine A 4 mcg
Vitamine C 24 mg
Calcium 111 mg
IJzer 1.9 mg
Vitamine E 0.4 mg
Vitamine B6 0.24 mg
Foliumzuur 34 mcg
Magnesium 70 mg
Zout 3.14g

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Beoordeel dit recept
kimchi fried rice

Veelgestelde Vragen

Alles uitvouwen:

Kan ik ook verse i.p.v. koude rijst gebruiken?

Liever niet. Verse rijst is nog vochtig en zacht, waardoor het snel papperig wordt in de pan. Gebruik rijst die minstens een paar uur (liefst een nacht) in de koelkast heeft gestaan. Die is wat droger en bakt daardoor mooi knapperig.

Welke rijst kan ik het beste gebruiken?

Koreaanse kortkorrelrijst is traditioneel, maar ook gewone witte of zilvervliesrijst werkt prima. Zilvervliesrijst geeft een wat vollere, nootachtige smaak; witte rijst wordt juist iets krokanter bij het bakken.

Is kimchi altijd vegan?

Niet altijd. In veel traditionele kimchi zit vissaus of garnalenpasta. Let dus op het etiket of maak je eigen vegan kimchi – er zijn tegenwoordig ook veel plantaardige varianten in de supermarkt te vinden.

Kan ik dit gerecht van tevoren klaarmaken?

Ja, je kunt het gerust eerder bakken en in de koelkast bewaren. Warm het op in een droge koekenpan met een klein scheutje sesamolie – zo blijft de rijst luchtig en krijg je weer dat knapperige randje.

Wat past er goed bij kimchi fried rice?

Een frisse komkommersalade, ingelegde gember of een misosoepje doen het er heerlijk bij. Ook gebakken tofu of een simpel zeewierslaatje passen goed.

Kan ik restjes bewaren?

Ja, maximaal twee dagen in de koelkast in een goed afgesloten bakje. Verwarm het in de pan of magnetron tot het goed door en door heet is.

Hoe maak ik er een ‘vollere’ maaltijd van?

Voeg wat gebakken tofu, tempeh of edamame toe voor eiwitten, en eventueel wat groenten zoals spinazie, wortel of doperwtjes. Zo heb je in één pan een volwaardige maaltijd.

foto van de auteur
Sylvia Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *