Burrito’s zijn een klassieker uit de Mexicaans-Amerikaanse keuken, ontstaan in het noorden van Mexico en verder ontwikkeld in onder meer Californië en Texas. De basis is altijd een tarwetortilla die wordt gevuld, opgerold en vaak nog even gegrild of gebakken. Anders dan taco’s – die meestal kleiner zijn, van maïs en open worden geserveerd – zijn burrito’s stevig dichtgevouwen pakketjes die je makkelijk met je handen kunt eten. En in tegenstelling tot wraps, die vaak wat zachter gekruid en meer Europees zijn, mogen burrito’s gerust wat pit en karakter hebben.
Ovenburrito’s met een twist
In dit recept gaan we voor een ovenvariant: de burrito’s worden gevuld met een kruidige bonenvulling vol groenten en frisse limoen, opgerold en afgebakken onder een laagje gesmolten kaas. Het resultaat is een hartige, smeuïge vulling met een licht krokant jasje van tortilla en kaas. Serveer ze met een schep yoghurt of sour cream en je hebt een complete maaltijd waar je nauwelijks bij hoeft na te denken – behalve over hoeveel je er op krijgt.
Variëren mag!
Wat dit soort gerechten zo leuk maakt, is hoe makkelijk je ermee kunt variëren. Wissel van bonen, voeg mais of een restje rijst toe, maak het extra pittig met jalapeño of juist zacht en zoet met wat stukjes zoete aardappel. Burrito’s zijn flexibel, goed vullend en altijd smaakvol.

Zelfgemaakte roti’s: mijn geheime wapen
Zelf ging ik dit keer voor een twist: in plaats van kant-en-klare tortilla’s gebruikte ik homemade roti’s. Ik maak ze inmiddels bijna dagelijks, dus dat draait mijn hand niet meer voor om. En eerlijk? Het geeft net dat beetje extra aan het geheel. Mijn roti’s zijn niet zo groot als grote tortilla’s – wel iets groter dan de medium – dus ik had nog groenten over. Dat gaat de vriezer in voor een volgende keer!
Welke specerijen worden er precies gebruikt?
Je kunt gebruikmaken van een kant en klare burrito mix van Santa Maria bijvoorbeeld, of misschien heb je wel een favoriete Mexicaanse kruidenmix in je kastje staan? Je kunt ook zelf naar smaak aan de gang gaan met een mix van bijvoorbeeld komijn, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, knoflookpoeder, oregano en wat korianderpoeder. Wanneer ik iets Mexicaans-ish maak, kunnen de specerijen nog weleens variëren. Ik gebruik in ieder geval altijd komijn- en chilipoeder!
Makkelijk Mexicaans: gevulde burrito’s onder een kaasdakje
Deze ovengeroosterde burrito’s zijn gevuld met een kruidige mix van bonen, paprika, tomaat en limoen. Ze krijgen een knapperig kaaskorstje in de oven en worden geserveerd met frisse yoghurt. Makkelijk te maken, bomvol smaak én hartstikke vullend.

Ingrediënten
Specerijen naar keuze
Zo maak je het
-
Verwarm de oven vast voor op 200 ºC en vet een ovenschaal licht in.
-
Maak intussen alle groenten schoon. Snipper de uien, snijd de paprika’s en tomaten in blokjes, hak de peper fijn en snijd de knoflook klein. Spoel de bonen af in een vergiet – laat ze goed uitlekken.
-
Verhit een scheutje olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn. Voeg dan de paprika en jalapeño toe en bak alles een paar minuten, tot de groenten iets zachter zijn maar nog lekker wat bite hebben.
-
Doe daarna de tomaten, bonen en specerijen erbij. Laat dit mengsel op laag vuur zo’n vijf minuten pruttelen, zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
-
Verdeel het bonenmengsel over de tortilla’s, rol ze stevig op en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas en eventueel wat extra chilipoeder.
-
Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de burrito’s in ongeveer 10 minuten, tot de kaas gesmolten is en een goudbruin korstje heeft gekregen.
-
Serveer met partjes limoen en een flinke lepel Griekse stijl yoghurt ernaast – heerlijk fris om over je burrito te lepelen!