Makkelijk Mexicaans: gevulde burrito’s onder een kaasdakje

Makkelijk Mexicaans: gevulde burrito’s onder een kaasdakje

Porties: 4 Totale tijd: 30 minuten Ervaring: Gemiddeld

Burrito’s zijn een klassieker uit de Mexicaans-Amerikaanse keuken, ontstaan in het noorden van Mexico en verder ontwikkeld in onder meer Californië en Texas. De basis is altijd een tarwetortilla die wordt gevuld, opgerold en vaak nog even gegrild of gebakken. Anders dan taco’s – die meestal kleiner zijn, van maïs en open worden geserveerd – zijn burrito’s stevig dichtgevouwen pakketjes die je makkelijk met je handen kunt eten. En in tegenstelling tot wraps, die vaak wat zachter gekruid en meer Europees zijn, mogen burrito’s gerust wat pit en karakter hebben.

Ovenburrito’s met een twist

In dit recept gaan we voor een ovenvariant: de burrito’s worden gevuld met een kruidige bonenvulling vol groenten en frisse limoen, opgerold en afgebakken onder een laagje gesmolten kaas. Het resultaat is een hartige, smeuïge vulling met een licht krokant jasje van tortilla en kaas. Serveer ze met een schep yoghurt of sour cream en je hebt een complete maaltijd waar je nauwelijks bij hoeft na te denken – behalve over hoeveel je er op krijgt.

Variëren mag!

Wat dit soort gerechten zo leuk maakt, is hoe makkelijk je ermee kunt variëren. Wissel van bonen, voeg mais of een restje rijst toe, maak het extra pittig met jalapeño of juist zacht en zoet met wat stukjes zoete aardappel. Burrito’s zijn flexibel, goed vullend en altijd smaakvol.

Bunzlau bord met drie burrito’s, limoen, yoghurt en smashed avocado

Zelfgemaakte roti’s: mijn geheime wapen

Zelf ging ik dit keer voor een twist: in plaats van kant-en-klare tortilla’s gebruikte ik homemade roti’s. Ik maak ze inmiddels bijna dagelijks, dus dat draait mijn hand niet meer voor om. En eerlijk? Het geeft net dat beetje extra aan het geheel. Mijn roti’s zijn niet zo groot als grote tortilla’s – wel iets groter dan de medium – dus ik had nog groenten over. Dat gaat de vriezer in voor een volgende keer!

Welke specerijen worden er precies gebruikt?

Je kunt gebruikmaken van een kant en klare burrito mix van Santa Maria bijvoorbeeld, of misschien heb je wel een favoriete Mexicaanse kruidenmix in je kastje staan? Je kunt ook zelf naar smaak aan de gang gaan met een mix van bijvoorbeeld komijn, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, knoflookpoeder, oregano en wat korianderpoeder. Wanneer ik iets Mexicaans-ish maak, kunnen de specerijen nog weleens variëren. Ik gebruik in ieder geval altijd komijn- en chilipoeder!

Makkelijk Mexicaans: gevulde burrito’s onder een kaasdakje

Deze ovengeroosterde burrito’s zijn gevuld met een kruidige mix van bonen, paprika, tomaat en limoen. Ze krijgen een knapperig kaaskorstje in de oven en worden geserveerd met frisse yoghurt. Makkelijk te maken, bomvol smaak én hartstikke vullend.

Bunzlau ovenschaal met burrito’s
Voorbereiding 10 minuten Bereiding 10 minuten Overig 10 minuten Totale tijd 30 minuten Ervaring: Gemiddeld Temperatuur: 200  C Porties: 4 Dieet / Allergie:

Ingrediënten

Specerijen naar keuze

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven vast voor op 200 ºC en vet een ovenschaal licht in.
  2. Maak intussen alle groenten schoon. Snipper de uien, snijd de paprika’s en tomaten in blokjes, hak de peper fijn en snijd de knoflook klein. Spoel de bonen af in een vergiet – laat ze goed uitlekken.

  3. Verhit een scheutje olie in een ruime pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn. Voeg dan de paprika en jalapeño toe en bak alles een paar minuten, tot de groenten iets zachter zijn maar nog lekker wat bite hebben.
  4. Doe daarna de tomaten, bonen en specerijen erbij. Laat dit mengsel op laag vuur zo’n vijf minuten pruttelen, zodat alle smaken goed kunnen intrekken.

  5. Verdeel het bonenmengsel over de tortilla’s, rol ze stevig op en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas en eventueel wat extra chilipoeder.

  6. Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de burrito’s in ongeveer 10 minuten, tot de kaas gesmolten is en een goudbruin korstje heeft gekregen.
  7. Serveer met partjes limoen en een flinke lepel Griekse stijl yoghurt ernaast – heerlijk fris om over je burrito te lepelen!

Mijn favoriete keukentools

Beoordeel dit recept

Vraag & Antwoord

Alles uitvouwen:

Welke bonen kan ik het beste gebruiken?

Je kunt bijvoorbeeld kidneybonen, zwarte bonen of cannellinibonen gebruiken – of een combinatie daarvan. Kies wat je lekker vindt of wat je in huis hebt.

Kan ik de burrito’s van tevoren maken?

Ja, je kunt ze prima eerder op de dag vullen en oprollen. Bewaar ze in de koelkast en bak ze pas vlak voor het eten af.

Hoe lang blijft het goed als er restjes over zijn?

Afgekoeld en luchtdicht bewaard in de koelkast blijven ze 2 dagen goed. Even opwarmen in de oven of magnetron en klaar!

Kan ik er nog iets bij serveren?

Lekker met een frisse salade, wat guacamole of een simpele tomatensalsa erbij!

foto van de auteur
Sylvia Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept

Stel een vraag

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *