Wie kent hummus nog niet? Van oorsprong een heerlijke puree op basis van kikkererwten en tahin, maar inmiddels zijn er talloze varianten te vinden, zoals deze rode bieten hummus. Spreads zijn een heerlijke, verrassende afwisseling op de standaard belegsoorten zoals kaas, vleeswaren, of pindakaas.
Hummus wordt wereldwijd anders uitgesproken en geschreven. Maar wat je ook doet, spreek het niet uit als ‘huu-mus’, want dan heb je het over een soort humus dat deel uitmaakt van bodemorganische stof – en dat lijkt me toch minder smakelijk op je brood!
📖. Leestip: Rode biet: van zaadje tot oogst
Is die kleur trouwens niet prachtig?
Pas wel op: rode bieten kunnen hardnekkige vlekken maken en zelfs je urine rood kleuren! Maar dat is het enige minpuntje, want er zijn talloze voordelen.
Rode bieten zijn een bron van vitamine C, foliumzuur en essentiële mineralen zoals mangaan, ijzer, koper, kalium en magnesium. Bovendien bieden ze tal van gezondheidsvoordelen:
- Ontstekingsremmend
- Ondersteunen bij ontgifting
- Bevorderen de spijsvertering
- Verlagen de bloeddruk
- Verbeteren de doorbloeding van de hersenen
- Verlagen het risico op hart- en vaatziekten
- Versterken het immuunsysteem
In regio’s waar veel rode bieten worden gegeten, blijken mensen gemiddeld ouder te worden. Deze rode bieten hummus is dus niet alleen heerlijk, maar ook nog eens goed voor je gezondheid!
Dippen of smeren?
Deze hummus is perfect voor beide! Dip soepstengels, pita puntjes of groenten in deze heerlijke spread. Als je liever smeert, probeer dan eens een pistolet met rode bieten hummus, geroosterde groenten en alfalfa. Een plakje augurk is ook een verrassend lekkere toevoeging. Genieten gegarandeerd!
❗️ Tip: In een afgesloten pot blijft de hummus ongeveer een week goed in de koelkast. Giet eventueel een laagje olijfolie op de hummus voor extra versheid.
Rode bieten hummus: een kleurrijke twist op een klassieker
Ingrediënten
Zo maak je het
-
Ovenmethode: Verwarm de oven voor op 180℃. Wikkel de bieten in aluminiumfolie en rooster ze ongeveer 45 minuten.
-
Fornuismethode: Kook de bieten in ongeveer 45 minuten gaar.
-
Spoel de kikkererwten goed af. Snijd de bieten in stukken en pel de knoflook.
-
Doe de kikkererwten, bieten, knoflook, tahin en rozemarijn in een blender of keukenmachine.
-
Mix alles tot een gladde hummus. Schraap tussendoor de randen schoon om alles goed te mengen.
-
Breng op smaak met peper, zout en een scheutje olijfolie.
Porties 10
- Hoeveelheid per portie
- Calorieën 44kcal
- % dagelijkse waarde *
- Totaal vet 1.2g2%
- Verzadigd vet 0.2g1%
- Natrium 19mg1%
- Kalium 84mg3%
- Totaal koolhydraten 5.1g2%
- Voedingsvezel 2.3g10%
- Suikers 1.1g
- Proteïne 2g4%
- Calcium 17 mg
- IJzer 0.4 mg
- Foliumzuur 13 mcg
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.