Zelfs met warm weer kan ik een ‘Mexicaanse bonenschotel’ heel erg waarderen. Of misschien moet ik zeggen dan kan ik het juist waarderen. Deze slabootjes gevuld met zomerse bonenshotel zijn onweerstaanbaar!
Binnen vijftien minuten heb je deze maaltijd op tafel staan. Het is zelfs geschikt om mee te nemen voor een picknick.
Super makkelijk recept
Tijdens de zomermaanden of wanneer we met vakantie zijn eet ik graag zo makkelijk mogelijk. Maar het moet wel voedzaam zijn en liefst koud of eenpansgerechten.
Deze slabootjes gevuld met zomerse bonenschotel is zo’n recept. Het is zó ontzettend makkelijk en snel klaar te maken, dat ik het ook graag tijdens het kamperen eet.
Je zou het zelfs onderweg klaar kunnen maken. Het enige dat je echt nodig hebt is een mes(je). Ook zonder snijplank kun je dit namelijk prima maken.
Het recept is genoeg voor 2 tot 3 personen en ook heerlijk als lunch of bijgerecht tijdens een barbecue.

Opmerking bij de ingrediënten
- Bonen – in dit gerecht gebruikte ik kidneybonen, maar je kunt ook zwarte bonen, witte bonen of een mix van bonen gebruiken.
- Komkommer – tenzij de komkommer een stugge schil heeft, hoef je hem niet te schillen. Verwijder wel de zaadlijst als deze erg waterig is.
- Jalapeños – je kunt ook verse gebruiken, maar die zijn minder zurig van smaak. Gebruik meer of minder plakjes naar smaak.
- Citroensap – dit kun je ook vervangen door limoensap of helemaal achterwege laten als je het direct serveert.
- IJsbergsla – ook al is de ijsbergsla lekker fris en knapperig, je kunt ook romaine- of kropsla gebruiken. Kropsla is wat slapper, maar romaine sla is ook knapperig en beter te hanteren.
Slabootjes gevuld met zomerse bonenschotel
Een zomers gerechtje dat in een handomdraai op tafel staat: frisse slabootjes gevuld met een kleurrijke bonenschotel vol groenten, maïs en avocado. Perfect als makkelijke maaltijd of picknicklunch. Snel, voedzaam en helemaal vakantieproof!

Ingrediënten
Zo maak je het
-
Doe de bonen en maïs in een vergiet en spoel ze af. Laat goed uitlekken en hevel ze over naar een schaal. Voeg de plakjes jalapeño toe.
-
Snijd de tomaatjes door de helft, in kwarten of in plakjes. Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijst met een lepeltje en snijd de komkommer in blokjes. Voeg toe aan de schaal.
-
Halveer de avocado, verwijder de pit en snijd in blokjes. Voeg dit ook toe aan de schaal. Sprenkel er citroensap over, ik hou wel van een beetje zurig.
-
Snijd de ui in ringen of snijd het heel fijn, net wat je lekkerder lijkt en voeg ook dit toe aan de schaal. Strooi er eventueel wat chili- en gemalen komijnzaad over. Schep alles nu voorzichtig door elkaar.
-
Haal de bladeren los van de sla en was ze af. Dep ze goed droog. Schep wat van het mengsel in een slablad en serveer eventueel met (hot) salsa.
Voedingswaarden
Porties 2
- Hoeveelheid per portie
- Calorieën 345kcal
- % dagelijkse waarde *
- Totaal vet 18.6g29%
- Verzadigd vet 2.3g12%
- Natrium 143mg6%
- Kalium 1220mg35%
- Totaal koolhydraten 24.7g9%
- Voedingsvezel 15.5g62%
- Suikers 6.5g
- Proteïne 12.5g25%
- Vitamine C 38 mg
- Calcium 94 mg
- IJzer 3.9 mg
- Foliumzuur 78 mcg
- Magnesium 108 mg
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.
Tip
- Omdat avocado’s niet altijd rijp zijn op het moment dat je ze koopt, kun je ook een bakje mashed avocado kopen bij Albert Heijn. Dit schep je niet door de bonenschotel, maar serveer je er apart bij net als de hot salsa.
- Heb je nog snoepkomkommers in huis? Gebruik daar dan een handvol van. Daar hoef je ook geen zaadlijsten te verwijderen.