“Wat eten we vandaag?” Die vraag komt bij mij ook elke dag voorbij en soms heb je gewoon geen enkele inspiratie. Daarom vind je hier elke vrijdagavond een nieuw weekmenu met gerechten, een boodschappenlijstje én tips om je voor te bereiden op de komende week. Dus pak een kop koffie of thee en ga er maar even lekker voor zitten!
Groenten & fruit
Het liefst kook ik met de seizoenen mee, omdat dat duurzamer en betaalbaarder is. Soms heb ik echter gewoon trek in iets heel anders, en dan komt dat – helaas – van verder weg. Ook probeer ik het weekmenu zo af te stemmen dat je niet al te veel verschillende producten hoeft te kopen; zo blijft het bovendien betaalbaar. Deze week kook ik voornamelijk met prei, pastinaak, venkel en champignons – volop herfst op je bord dus.
Simpel weekend of juist niet?
Het weekend is bij uitstek geschikt om restjes op te maken, buiten de deur te eten, of juist uit te pakken met een gerecht waar je doordeweeks de tijd niet voor hebt. De gerechten voor het weekend kunnen dus variëren van ontbijt tot snacks tot mealprep-ideeën. Deze keer een simpele pasta, maar wel eentje die een uur nodig heeft, en voor zaterdag een heerlijke lunch met knapperige tofu.
Maandag
Romige pastinaaksoep

Op maandag starten we lekker rustig met een romige pastinaaksoep met krokante stukjes tofu en frisse appel, met een beetje kiem-groenten erbij en een stukje brood is het echt genieten.
Dinsdag
Thaise noedelsalade met pindadressing

Een heerlijke lauwwarme salade met alle kleuren van de regenboog. Binnen een half uur staat het op tafel. Heb je goede knife skills of een keukenmachine? Dan ben je nog sneller klaar!
Woensdag
Venkel-paddenstoel stoofpotje

Pure herfst op je bord: een romige stoof vol zachte venkel, hartige champignons en prei, op smaak gebracht met mosterd en rozemarijn.
Donderdag
Kruidige prei-kerriesoep

Volop herfst, en dat schreeuwt om soep. Het is verwarmend, snel klaar, gezond, licht en toch ontzettend voedzaam. Deze prei-kerriesoep is echt verrassend lekker.
Vrijdag
Gevulde burrito’s onder een kaasdakje

Er gaat niets boven makkelijke ovenschotels! Deze ovengeroosterde burrito’s zijn gevuld met een kruidige mix van bonen, paprika, tomaat en limoen.
Zaterdag
Pasta met gekarameliseerde uien

Deze pasta is zoet, hartig en vol smaak door langzaam geroosterde uien, zongedroogde tomaatjes en verse kruiden. Simpel, betaal-baar en precies het soort gerecht waar je blij van wordt.
Zondag
Broodje knapperige tofu

Voor de zondagse lunch halveer je het recept en gebruik je de tofu die je over hebt van het recept van maandag. Zo verspil je niets en geniet je extra!
Mealprep plan
Vind jij het ook zo fijn als je na je werk of een dagje weg direct aan de slag kunt zonder veel gedoe? Kijk dan wat je op zondag al kunt doen om het de rest van de week zo makkelijk mogelijk te maken. Een paar suggesties:
- Kook rijst vooruit: eet je het meerdere keren per week? Kook dan in één keer een grote pan, of gebruik de instant pot.
- Snijd groenten alvast: in plaats van elke dag uien, knoflook en andere groenten te snijden, doe je dat vast op een moment dat je er de tijd voor hebt. Bewaar alles in de koelkast en pak per dag wat je nodig hebt.
- Specerijen: heb je flink wat specerijen nodig? Zoek ze alvast bij elkaar, bewaar ze in een potje of zakje en label bij welk gerecht ze horen.
- Geroosterde groenten: rooster alvast je groenten, zodat je ze per dag makkelijk en snel kunt verwerken.
- Ontbijt: dol op overnight oats of chiapudding? Die kun je eenvoudig van tevoren klaarmaken; op de ochtend zelf hoef je alleen nog fruit of ander lekkers toe te voegen.
Suggesties voor het gebruiken van restjes
- Weet je niet wat je met de overgebleven rode kool moet doen? Maak er dan zelf zuurkool van!
- Verwerk overgebleven groenten in een soep of stoofpot en vries het in voor een makkelijke avond.
- Gekookte bonen, linzen of kikkererwten: ideaal om snel door salades of wraps te mengen – handig om mee te nemen voor de lunch.
Boodschappenlijstje voor deze week
Uiteraard staat bij ieder recept een ingrediëntenlijst, maar hieronder zie je alvast de benodigdheden zodat je snel kunt scannen wat je nodig hebt. Misschien heb je al veel ingrediënten in huis; dan ben je snel klaar met de boodschappen en scheelt het bovendien weer geld uitgeven.
Groenten & Fruit
Pasta & Rijst
Pot & Blik
Kruiden & Specerijen
Zuivel & Vleesvervangers
Voorraadkast
Ik ben heel benieuwd wat jij vindt van deze nieuwe opzet! Vind je het leuker om mee te kijken wat ik zelf heb gegeten, of krijg je liever een compleet weekmenu met handige tips en boodschappenlijstjes voor de komende week? Laat het me weten in de reacties – ik hoor graag wat jou het meest inspireert!
