“Wat eten we vandaag?” Die vraag komt bij mij ook elke dag voorbij en soms heb je gewoon geen enkele inspiratie. Daarom vind je hier elke vrijdagavond een nieuw weekmenu met gerechten, een boodschappenlijstje én tips om je voor te bereiden op de komende week. Dus pak een kop koffie of thee en ga er maar even lekker voor zitten!

De groenten van deze week

Het liefst maak ik gebruik van seizoensgroenten, dat is uiteraard duurzamer, maar ook lekkerder! Maar soms kies ik gewoon net dat wat in de aanbieding is of wat ik lekker vind en trek in heb. Ik probeer altijd zoveel mogelijk groenten en fruit te eten, minimaal 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Meestal kom ik daar wel bovenuit, maar soms ook niet, en dan stop ik groenten in smoothies, lunch of ontbijt om toch de benodigde variatie en vitaminen binnen te krijgen. En jij? Krijg jij voldoende groenten en fruit binnen, en dan liefst ook nog alle kleuren van de regenboog? Deze week staat er voornamelijk wortel, aubergine en courgette op het menu.

Simpel weekend of juist niet?

Het weekend is bij uitstek geschikt om restjes op te maken, buiten de deur te eten, of juist uit te pakken met een gerecht waar je doordeweeks de tijd niet voor hebt. Of lekker uitgebreid te ontbijten met het hele gezin. De gerechten voor het weekend kunnen dus variëren van ontbijt tot snacks tot gewoon handige mealprep-ideeën. Dit weekend kun je genieten van heerlijke baba ganoush of een stoofschotel met aubergine en kikkererwten.

Maandag

Courgettesoep met zelfgemaakte croutons & stokbrood met kruidige knoflook-limoencrème

Een romige courgettesoep met een zachte smaak en een vleugje pit, afgewerkt met knapperige croutons en frisse bosuitjes. Serveer met stokbrood en een kruidige knoflook-limoencrème voor erbij. Een eenvoudige maaltijd die verrast door de rijke smaken en fijne texturen.

Bunzlau soepkom met courgettesoep, zelfgemaakte croutons en een kruidencrème

Een heerlijke lichte soep die elk seizoen lekker smaakt en verrast. En het mooie is nog wel dat het binnen een half uurtje op tafel staat.

Dinsdag

Romige pasta met doperwten en courgette

Een romige pasta vol groente en smaak, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan. De zachte saus van sojamelk, bloem en edelgistvlokken omhult de volkoren spaghetti perfect, terwijl doperwten en courgette zorgen voor frisheid en bite. Licht, voedzaam en verrassend simpel – dit is comfort food met een groene twist.

Romige pasta met doperwten en courgette

In slechts een half uurtje zet je dit heerlijke pastagerecht voor vier personen op tafel.

Woensdag

Groentensoep

Deze groentesoep wordt je nieuwe go to als je nog allerlei soorten groenten in de koelkast hebt liggen. Een heerlijk eennvoudige, gezonde soep vol smaak. Perfect om jezelf lekker te verwarmen na een heerlijke wandeling, lekker bij lunch of diner. Kruidig, kleurrijk en verwarmend – echt een herfstfavoriet!

Groentensoep

Het is een flinke pan dus nodig gerust vrienden en familie uit! Serveer met een lekker stuk knapperig (stok)brood.

Donderdag

Plantaardige hotdog met een verrassende bite

Een vrolijke vegan variant op de klassieke hotdog, met wortel als verrassende hoofdrolspeler. De wortels worden gemarineerd in een rokerige, kruidige saus en daarna gegrild tot ze precies de juiste bite hebben. Serveer ze in een warm broodje met je favoriete toppings voor het ultieme comfortfood – plantaardig, speels en onweerstaanbaar lekker.

Broodje vegan hotdog, gemaakt van … wortel!

Dit gerecht heeft iets langer nodig om te bereiden, maar met wat slimme trucs is het toch nog binnen een half uurtje klaar!

Vrijdag

Baba ganoush

Lekker even knus op de bank hangen en je favoriete serie – of film – kijken en ondertussen genieten van stokbrood of toastjes met deze overheerlijke baba ganoush. Veel lekkerder kan je televisie-avondje niet worden!

Baba ganoush

Als je op zoek bent naar iets lekkers dat ook nog eens indruk maakt, dan is deze dip precies wat je zoekt! Zelfgemaakt is zóveel lekkerder dan uit de winkel — geloof me, na één hap wil je niet meer anders.

Zaterdag

Stoofschotel van aubergine en kikkererwten

Een geurige stoofschotel vol Midden-Oosterse warmte, met zachte aubergine, romige kikkererwten en geroosterde paprika in een kruidige tomatensaus. De ingelegde citroen en harissa zorgen voor frisheid en een vleugje pit. Perfect om te serveren met brood en techina. Comfortfood met karakter — voedzaam, hartig en uiteraard helemaal plantaardig.

Stoofschotel met kikkererwten en aubergine

Een heerlijke stoofschotel die net even wat meer tijd vraagt dan de andere gerechten van deze week: een klein uurtje.

Zondag

Gegrilde aubergine met za’atar en sumak-humus dressing

Zachte, goudbruin geroosterde aubergine met een kruidige korst van za’atar en een frisse hummusdressing met sumak. De granaatappelpitjes en pistachenoten zorgen voor een feestelijke bite en kleur. Een eenvoudig maar elegant gerecht dat de pure smaken van de Libanese keuken laat stralen. Perfect met warm platbrood of wat geurige rijst erbij.

Gegrilde aubergine met za’atar, hummusdressing met sumak, pistache en granaatappelpitjes

Je bent ongeveer vijf minuutjes bezig met de voorbereiding, de oven doet de rest. Lekker makkelijk toch, voor de zondag?

Mealprep plan

Vind jij het ook zo fijn als je na je werk of een dagje weg direct aan de slag kunt zonder veel gedoe? Kijk dan wat je op zondag al kunt doen om het de rest van de week zo makkelijk mogelijk te maken. Een paar suggesties:

  • Kook rijst vooruit: eet je het meerdere keren per week? Kook dan in één keer een grote pan, of gebruik de instant pot.
  • Maak croutons van oud brood: croutons kun je makkelijk bewaren in een goed afgesloten bak, zo heb je er lang plezier van. Maak ze groot voor de soep, klein voor salades of snijd er reepjes van om te dopen in de soep.
  • Specerijen: heb je flink wat specerijen nodig? Zoek ze alvast bij elkaar, bewaar ze in een potje of zakje en label bij welk gerecht ze horen.
  • Geroosterde groenten: rooster alvast je groenten, zodat je ze per dag makkelijk en snel kunt verwerken.
  • Ontbijt: dol op overnight oats of chiapudding? Die kun je eenvoudig van tevoren klaarmaken; op de ochtend zelf hoef je alleen nog fruit of ander lekkers toe te voegen.
  • Soep: dit kun je makkelijk van tevoren maken, vaak wordt soep lekkerder als het wat langer staat.

Suggesties voor het gebruiken van restjes

  • Wortel over? Rasp of snijd juliënne en strooi het over salades, stoofschotels etc.
  • Verwerk overgebleven groenten in een soep of stoofpot en vries het in voor een makkelijke avond.
  • Schillen, kontjes en snijdsel kun je in een zak in de vriezer bewaren om daar een groentenbouillon van te trekken zodra je genoeg hebt. Goedkoop én je gebruikt dan echt alles van je producten.
  • Gekookte bonen, linzen of kikkererwten: ideaal om snel door salades of wraps te mengen – handig om mee te nemen voor de lunch.

Boodschappenlijstje voor deze week

Uiteraard staat bij ieder recept een ingrediëntenlijst, maar hieronder zie je alvast de benodigdheden zodat je snel kunt scannen wat je nodig hebt. Misschien heb je al veel ingrediënten in huis; dan ben je snel klaar met de boodschappen en scheelt het bovendien weer geld uitgeven. Water, peper, zout, nootmuskaat en dat soort dingen laat ik achterwege, ik ga ervan uit dat je dat wel in huis hebt.

    Groenten

    Knoflook & Kruiden

    Peulvruchten & Diepvries

    Pasta & Brood

    Zuivel alternatieven

    Conserven

    Olie en azijn

    Kruiden en specerijen

    Sauzen & Pasta’s

    Overig

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *