“Wat eten we vandaag?” Die vraag komt bij mij ook elke dag voorbij en soms heb je gewoon geen enkele inspiratie. Daarom vind je hier elke vrijdagavond een nieuw weekmenu met gerechten, een boodschappenlijstje én tips om je voor te bereiden op de komende week. Dus pak een kop koffie of thee en ga er maar even lekker voor zitten!
Groenten van de week
Het liefst kook ik met de seizoenen mee, maar soms heb ik gewoon zin in iets dat niet in het seizoen is. Jammer, maar dan eet ik die week gewoon iets minder bewust. Het weekmenu stem ik zo af dat het goed is voor je portemonnee, voor de wereld én voor je lijf. Deze week staat knolselderij, aardappel en rode biet centraal, en zoals je zult zien beweeg ik van herfst naar winter naar zomers – want waarom zou een salade alleen in de zomer gegeten mogen worden?
Lekker snoepen in het weekend
In het weekend koken we vaak makkelijk, of soms helemaal niet. Maar als je toch de keuken in duikt, dan liefst voor iets waar je doordeweeks de tijd niet voor hebt. Daarom deze week een heerlijke hummus van rode biet – echt waar, hij is verrukkelijk – en een bananencake die je de hele dag door kunt eten. Geniet ervan!
Maandag
Romige Mac & Cheese
Mac & Cheese vond ik altijd een raar gerecht, zonder dat ik het ooit had geproefd. Een vooroordeel dus, dat eigenlijk niets in de keuken te zoeken heeft – want het is heerlijk! Hoog tijd om het weer eens te maken. Doe je mee?

Mijn versie is romig en hartig, met een krokante topping van panko en gerookt paprikapoeder. De saus van cashewnoten en edelgistvlokken geeft een verrassend volle smaak. Perfect te combineren met een frisse salade!
Dinsdag
Pastinaak-knolselderijpuree met krokante linzen en champignons
Als er iets is waar ik echt blij van word, dan is het deze puree wel! Ik eet hem dan ook meerdere keren per maand in de herfst en winter. En het fijne: hij staat in een half uurtje op tafel.

Romige puree van pastinaak en knolselderij met krokante linzen en gebakken champignons. Makkelijk te maken, heerlijk verwarmend en vol herfstige smaken.
Woensdag
Regenboog traybake
Het voordeel van deze traybake is dat je er bijna geen omkijken naar hebt. Het nadeel: het duurt wel een uur voordat je ervan kunt genieten. Wil je het sneller op tafel hebben? Kook de ingrediënten dan van tevoren kort voor.

Makkelijke traybake met regenboogwortelen, kruidige tempeh en knapperige aardappelblokjes. Alles roostert samen in de oven tot een geurige, goudbruine maaltijd.
Donderdag
Hete bliksem met spruitjes
Spruiten saai? Zeker niet, vooral niet met hete bliksem! Ik weet zeker dat je nog een tweede keer opschept.

Deze plantaardige versie van hete bliksem combineert romige aardappelpuree met geroosterde appels, uien en knapperige spruitjes. Comfortfood van eigen bodem, zonder poespas maar boordevol smaak.
Vrijdag
Rode bietensalade met sinaasappel
Dit is de salade die ik eigenlijk altijd wel kan eten. De rode bieten geven het een aardse, herfstige smaak, terwijl de rest je laat denken dat de zomer dichtbij is. Heerlijk om van te genieten tijdens de lunch of gewoon als klein voorgerecht!

Een frisse, kleurrijke salade vol contrasten: zoetige rode biet, sappige sinaasappel en knapperige noten. De hazelnootpasta in de dressing zorgt voor een volle, romige touch. Perfect als lichte lunch of vrolijk bijgerecht dat meteen opvalt op tafel!
Zaterdag
Hummus van rode bieten
Normaal ben ik totaal niet enthousiast wanneer er weer een nieuw smaakje hummus verschijnt. Er is maar één soort hummus, en dat is de originele, naturel dus. Maar goed, voor deze rode bieten hummus maak ik toch een uitzondering.

Deze rode bieten hummus is een feestje voor oog en smaakpapillen: romig, fris en vol aardse zoetheid. Perfect als dip, spread of kleurrijke toevoeging aan je lunch. Makkelijk te maken, boordevol voedingsstoffen en onweerstaanbaar lekker!
Zondag
Simpele & veelzijdige bananencake
Zoete rijpe bananen, cake, vers fruit, slagroom… Need I say more?

Deze simpele bananencake is zacht, voedzaam en natuurlijk zoet dankzij rijpe bananen. Gemaakt met havervlokken in plaats van bloem en zonder olie, dus ideaal als gezond tussendoortje of ontbijt. Ook heerlijk als dessert met wat plantaardig ijs of vers fruit!
Mealprep plan
Haha, klopt! Dat was wat slordig geformuleerd 😄. Beter:
Deze week valt er niet zoveel te preppen, dus geef ik een paar standaardtips. Misschien haal je er inspiratie uit: groenten alvast wassen en snijden, linzen of peulvruchten koken voor later, of de bananencake alvast bakken zodat je er meerdere dagen van kunt genieten.
- Kook rijst vooruit: eet je het meerdere keren per week? Kook dan in één keer een grote pan, of gebruik de instant pot. Ditzelfde geldt voor aardappelen.
- Snijd groenten alvast: in plaats van elke dag uien, knoflook en andere groenten te snijden, doe je dat vast op een moment dat je er de tijd voor hebt. Bewaar alles in de koelkast en pak per dag wat je nodig hebt.
- Ontbijt: dol op overnight oats of chiapudding? Die kun je eenvoudig van tevoren klaarmaken; op de ochtend zelf hoef je alleen nog fruit of ander lekkers toe te voegen.
- Snijd komkommers en paprika’s alvast in hapklare stukjes of reepjes. Met wat hummus erbij heb je zo snel een bordje gezonde en lekkere snacks.
Suggesties voor het gebruiken van restjes
- Bananencake over? Verpak de plakjes afzonderlijk en vries ze in. Zo heb je altijd makkelijk wat op voorraad.
- Rode bieten over en een krachtige blender in huis? Stop de bieten samen met gember, wortel en appel in de blender en maak zo een heerlijk, gezond sapje voor jezelf.
Boodschappenlijstje voor deze week
Uiteraard staat bij ieder recept een ingrediëntenlijst, maar hieronder zie je alvast de benodigdheden zodat je snel kunt scannen wat je nodig hebt. Misschien heb je al veel ingrediënten in huis; dan ben je snel klaar met de boodschappen en scheelt het bovendien weer geld uitgeven.
Granen & Pasta
Groenten & Fruit
Peulvruchten, Noten & Zaden
Plantaardige Zuivel & Alternatieven
Vetten, Sauzen & Smaakmakers
Overige
Waarschijnlijk al in huis: knoflookpoeder, uienpoeder, peper en zout, kaneel of speculaaskruiden, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, tijm, oregano, rozemarijn, edelgistvlokken, citroensap, bakpoeder, baking soda, olijfolie, balsamicoazijn, sojasaus, maple syrup, kokosbloesemsuiker, kokosrasp.
