Afgelopen week heb ik weer van alles gekookt en gegeten, en dat deel ik hier graag met je. Niet omdat het nou zo bijzonder is, maar gewoon om je een kijkje in mijn keuken te geven. Misschien zit er iets tussen wat je inspireert voor je eigen weekmenu. Bij ieder gerecht vertel ik waar het vandaan komt of hoe ik het heb gemaakt. Soms met een linkje naar mijn recept, soms gewoon in een paar zinnen. Hopelijk heb je er wat aan!

Het is misschien een beetje vreemd om bij zaterdag te beginnen, maar dat heeft een reden. Mijn nieuwsbrief verschijnt op zaterdagochtend, dus als ik het heb over “de afgelopen week”, dan trap ik logischerwijs af met de zaterdag ervoor.

Zaterdag

Het was de heetste dag van de week, dus we hadden ‘s ochtends vroeg al alles tegen elkaar opengezet. Dat helpt enorm – binnen werd het zelfs zo koel dat het bijna fris aanvoelde. We hebben dan ook vooral in de tuin gezeten, af en toe even naar binnen voor wat verkoeling. Het eten moest simpel blijven. Deze “naanpizza” was precies goed: snel klaar, weinig moeite, en verrassend lekker! Het originele recept van Ekoplaza is bedoeld als lunch voor vier, maar wij aten het met z’n tweeën als avondmaaltijd, samen met een frisse salade. Helemaal top.

Zondag

Na een dag die alle seizoenen tegelijk leek af te spelen – grijs, winderig, benauwd, miezerig én warm – besloot ik dat het tijd was voor iets troostrijks: aloo gobi. In de kelder lagen nog een flinke voorraad aardappels dankzij een aanbieding, en bloemkool heb ik standaard in de vriezer. En eerlijk is eerlijk: dit blijft gewoon een ontzettend lekker gerecht. Helemaal met versgebakken roti erbij! De rijst heb ik gekookt met wat gefruite knoflook en een groene fijngehakte chilipeper, daar wordt het extra lekker van. Als afsluiter wat appelmoes.

Maandag

Zondag had ik wat teveel aloo gobi gemaakt – en zelfs extra roti’s gebakken – dus dat konden we maandag mooi opeten. Altijd fijn, zo’n overschot, waardoor je ’s avonds alleen maar even iets in de magnetron hoeft te schuiven. ’s Morgens begonnen we de dag met overnight oats met peren en pecannoten. Niets zo fijn als goed beginnen, zodat je fris en fruitig aan de slag kunt! Soms neem ik avondeten mee naar mijn werk als lunch. Dat gaat prima in Mepal drievaksborden, ze kunnen in de vaatwasser, de magnetron en de vriezer. Ik heb ze in Nordic black en Nordig sage. Als afsluiter hadden we een beetje kokosyoghurt, een lepeltje blauwe bessenjam en als topping wat granola.

Dinsdag

Een Bunzlau bord met daarop twee boterhammen, belegd met avocado, tomaat, komkommer, scrambled tofu en kiemgroenten

Zondag tijdens het boodschappen doen had ik bedacht dat we maandag brood met de lekkerste scrambled tofu zouden eten. Maar zoals je hierboven al zag, had ik nog aloo gobi over – en dus schoof de scrambled tofu door naar dinsdag. Geen probleem, want dit is zo’n gerecht dat snel op tafel staat en elke keer weer verrast. Telkens denk ik bij het maken: “Hm, te nat… en ruikt dit niet iets te veel naar mosterd?” En toch zitten we uiteindelijk samen aan tafel en zeggen: “Wat is dit toch ongelófelijk lekker!” Heerlijk op volkoren brood, met een laagje geprakte avocado, plakjes komkommer en tomaat, dan de scrambled tofu en als finishing touch een flinke toef pittige kiemgroenten. Echt, je voelt je op alle vlakken voldaan na zo’n maaltijd. Als afsluiter hadden we heerlijke rijpe peren.

Woensdag

Bunzlau bord met drie burrito’s, limoen, yoghurt en smashed avocado

Misschien vonden sommigen het geen burrito-weer, maar wij genoten er volop van. Ik had alles in huis – op de tortilla’s na. Gelukkig doen zelfgemaakte roti’s het net zo goed, dus ik hoefde geen stap buiten de deur te zetten. Met een restje smashed avocado en een flinke lepel yoghurt erbij werd het een feestmaal: makkelijk Mexicaans, met burrito’s onder een smeuïg kaasdakje.

Donderdag

Griekse tomatenrijst, kruidige aubergine en een frisse tzatziki

Afgelopen zaterdag had ik zo genoten van die aubergine, dat ik meteen zin had om er weer iets lekkers mee te maken. Dit keer sneed ik de aubergine in blokjes, marineerde ze goed en gooide ze in de airfryer. Wat een succes! De blokjes werden heerlijk mals vanbinnen en kregen een knapperig korstje – al lijken ze op de foto misschien wat zwart, dat waren ze niet. Daarbij maakte ik een tomatenrijst en natuurlijk een flinke schep zelfgemaakte tzatziki. Zo konden we ook nog wat restjes opmaken. Lekker, makkelijk en duurzaam, ik ben er fan van! Het recept vind je hier terug.

Vrijdag

Er zijn van die dagen dat je gewoon iets makkelijks wilt maken, zonder in te leveren op smaak. Deze courgettesoep is dan ideaal: heerlijk romig, zacht van smaak en met nét genoeg pit om interessant te blijven. Simpel, voedzaam en verrassend lekker.

Zo maak je het: hak twee flinke uien en een grote teen knoflook grof tot middelgrof en fruit ze in een scheutje olijfolie in een soeppan tot ze zacht en glazig zijn. Snijd ondertussen drie courgettes en een stengel bleekselderij in stukken en voeg ze toe aan de pan. Laat dit nog een minuut of vijf meebakken. Voeg dan een liter water toe, samen met twee bouillonblokjes en wat tijm. Laat de soep zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen.

Daarna is het tijd om te pureren: met een staafmixer, blender of keukenmachine heb je in een handomdraai een fluweelzachte soep. Serveer met een stuk knapperig stokbrood, en maak het af met wat kruidige croutons en fijngesneden bosuitjes voor extra smaak en textuur.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *