Afgelopen week heb ik weer van alles gekookt en gegeten, en dat deel ik hier graag met je. Niet omdat het nou zo bijzonder is, maar gewoon om je een kijkje in mijn keuken te geven. Misschien zit er iets tussen wat je inspireert voor je eigen weekmenu. Bij ieder gerecht vertel ik waar het vandaan komt of hoe ik het heb gemaakt. Soms met een linkje naar mijn recept, soms gewoon in een paar zinnen. Hopelijk heb je er wat aan!

Het is misschien een beetje vreemd om bij zaterdag te beginnen, maar dat heeft een reden. Mijn nieuwsbrief verschijnt op zaterdagochtend, dus als ik het heb over “de afgelopen week”, dan trap ik logischerwijs af met de zaterdag ervoor.

Zaterdag

Courgettesoep

Ik had mezelf al ingesteld op kikkerertwencurry, palak tofu, komkommersalade en naan, maar de kinderen besloten op het laatste moment ergens anders te eten. Dus doken wij de koelkast in en warmden de overgebleven courgettesoep van vrijdag op. Helemaal geen straf trouwens! Snel nog wat croutons gebakken en een kruidensmeerseltje geklopt voor op het stokbrood – en toen was het gewoon weer genieten geblazen.

Zondag

We hadden de tarp al vroeg opgezet, want het zou weer zo’n warme week worden. ’s Middags gingen we even het dorp in om wat spulletjes voor mijn schoonmoeder te halen, en daarna meteen de tuin in – lekker buiten zijn zolang het kan. Tegen het eind van de middag kreeg ik zin in iets lekkers en besloot ik gesuikerde walnoten te maken. Ideaal, want dat kan gewoon in de airfryer.

’s Avonds haalde ik de contactgrill tevoorschijn: op de ene kant bakte ik jalapeñoburgers, op de andere kant gingen de broodjes. De airfryer stond toch al op het aanrecht, dus daarin roosterde ik meteen de laatste plakken aubergine, gekruid zoals voor de naanpizza. Als saus mengde ik wat Philadelphia met knoflook, olie, koriander, limoensap en een snuf peper en zout. Simpel, maar precies goed. Plakjes tomaat en kiemgroenten maakten het helemaal af.

Maandag

Bunzlau schaal met chili-kokosrijst, Thaise wokgroenten, tofu reepjes en een saus van kokosyoghurt sriracha en sweet chili

Oh, wat was het warm vandaag! Gelukkig viel het binnen nog een beetje mee, omdat we alles potdicht houden. Toch tikte de thermometer binnen vrolijk de 28 graden aan. Dus: tijd voor een supermakkelijke maaltijd, maar wel eentje die nog best gezond is!

Ik had nog een zakje rijst met kokos, limoengras en chili liggen – twee minuutjes in de magnetron en klaar. Ondertussen gingen de wokgroenten en tofu op hoog vuur in de pan. Even een scheutje sesamolie over de groenten en ook die waren zo klaar. Voor het sausje mixte ik wat kokosyoghurt met sweet chili en een beetje sriracha – simpel, snel en verrassend lekker. Alles bij elkaar stond het eten binnen een kwartier op tafel. Alles was dan ook al voorgesneden en de tofureepjes waren kant-en-klaar gemarineerd. Soms wint gemak het gewoon van alles zelf doen – en dat is helemaal oké.

Dinsdag

Turkse bonensalade op een Bunzlau bord met stokbrood

Wat was het warm! De thermometer tikte zelfs de 37 graden aan – pfff. Dan ben je toch extra blij met een elektrische auto mét airco én een kantoor waar het gelukkig lekker koel was. Er werden zelfs ijsjes uitgedeeld! Eten hadden we weinig trek in, laat staan koken. Maar toen ik een blik bonen zag, was het besluit snel genomen. Koude Turkse bonensalade met rode ui, tomaat en een frisse sumakdressing. Daarbij wat stokbrood om te dippen in olijfolie en dukkah. Als toetje sappige watermeloen – en zo hebben we toch nog heerlijk zitten smikkelen!

Woensdag

Vandaag was echt niet mijn dag. Net als de rest van Nederland heb ik geen oog dichtgedaan door die hitte. Amsterdam zat overal op slot, de omleidingsroute was óók afgesloten, dus ik moest nog verder omrijden. En op het werk? Alles wat mis kon gaan, ging mis. Tijdens de lunch zat ik er zo doorheen dat ik twee vegan frikandelbroodjes naar binnen heb gewerkt – gewoon, uit pure frustratie. Eenmaal thuis had ik nul energie of inspiratie, dus ik heb gewoon hetzelfde gegeten als gisteren. Deze dag mag wat mij betreft snel de vergetelheid in.

Donderdag

Na een halve dag ziekenhuizen waarbij de helft zonder resultaat was had ik het wel een beetje gehad. Dus ook vandaag met de pet er naar gegooid en ’genoten’ van friet uit de airfryer en kant-en-klare samosa’s. Als toetje Ben&Jerry’s. Niet echt foto-waardig dus, maar wel lekker zo af en toe! Wat jij op dit soort dagen? Laat je iets bezorgen of kom je toch in de benen en ga je aan de slag?

Vrijdag

palak tofu, rijst en naan

Na twee dagen ’lui gedoe’ vond ik het vrijdag toch wel weer tijd voor lekker Indiaas eten! Het werd uiteindelijk palak tofu: heerlijk gebakken tofu in een pittige spinaziesaus met basmati rijst en versgebakken knoflook naan. [EDIT] Dit was de bedoeling ja, maar het pakte allemaal toch anders uit helaas! Mijn schoonmoeder is opgenomen in het ziekenhuis, dus het grootste deel van de dag en avond waren we zoet met haar. Toen we uiteindelijk rond negen uur of half tien thuiskwamen was ik op en leeg. Ook mijn buik! Het werden twee bami-schijven, die had ik nog liggen.[/EDIT]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *