Mijn week in vogelvlucht
Eén positieve gedachte houden we in elk geval over aan deze week: we vallen allebei redelijk snel af. Niet heel verrassend natuurlijk, als je bedenkt dat we van hot naar her rennen, meer trappen hebben gelopen dan ooit tevoren, het flink warm is én we af en toe een ontbijt of lunch overslaan door tijdgebrek. Toch heb ik geprobeerd om ons allebei zoveel mogelijk groenten en fruit te laten eten – die extra energie en vitaminen kunnen we nu heel goed gebruiken. We gaan moedig voorwaarts!
Zaterdag

Vanmorgen meteen een flinke pan palak tofu gemaakt, samen met een pan rijst. Dan maakt het niet uit hoe laat we thuiskomen – er staat iets lekkers klaar en we kunnen zo aanschuiven. We waren uiteindelijk nog best op tijd thuis, dus ik heb er ook nog snel wat overheerlijke naan bij gebakken. Wat overbleef, heb ik direct verdeeld over mijn drievaksborden. Nog een avondje makkelijk en snel voor de boeg.
Zondag

Omdat we het al zo vaak van plan waren maar het er niet van kwam, aten we vanavond weer palak tofu 😂 Voor de lunch had ik volkoren walkornbollen in de oven geschoven, en ondertussen een frisse doperwten-muntpuree gemaakt. Tijdens corona at ik dat bijna dagelijks, meestal samen met een knapperige koolsalade. Toen had ik daar ook alle tijd voor. En ook al is het normale leven allang weer begonnen en zit ik weer bijna elke dag op kantoor, zijn dat soort voedzame gewoontes langzaam weggezakt.
Tijd voor verandering. Ik besloot dat het genoeg was en dat ik weer wat meer richting de ‘goede plantaardige’ hoek wilde gaan. In die tijd viel ik trouwens moeiteloos af – maar inmiddels zit alles er weer aan, helaas.
Dus heb ik vanochtend meteen een hele stapel groenten en fruit gesneden, zodat we minder snel grijpen naar ‘plantaardige rommel’.
Maandag




Maandag heb ik flink ingeslagen op de groenteafdeling: rode kool, witte kool, bleekselderij, spinazie, sla met kluit, een zakje gemengde sla, tofu, paprika en nog wat extra’s die me onderweg in het oog sprongen. Eenmaal thuis heb ik meteen een grote pan soep op het vuur gezet – altijd handig om achter de hand te hebben voor avonden waarop we laat thuis zijn.
’s Avonds stond er een frisse, kleurrijke maaltijd op tafel: een portie gemengde sla met komkommer en tomaat, een Indiase kachumber (zo’n heerlijke simpele komkommersalade), kruidige aardappeltjes met chilipoeder, knoflookpoeder en een snufje zout, en daarbij knapperig gebakken tofu in driehoekjes. Als toetje een grote schaal met sappig zomerfruit: watermeloen, galiameloen, ananas en aardbeien. Feestelijk en lekker licht!
Dinsdag

Dinsdag kwamen we inderdaad later thuis dan gepland, dus ik was maar wat blij met de pan soep die ik eerder al had klaargezet. Ik hoefde alleen een stokbrood in de oven te schuiven en de soep op te warmen—zo fijn als je daar op dat moment niet meer over hoeft na te denken. Als toetje maakte ik snel even softijs van aardbei en banaan. Super simpel: twee bananen en een stuk of twintig aardbeien in plakjes snijden, invriezen, en daarna samen met een scheutje amandelmelk in de keukenmachine of high speed blender tot romig ijs draaien. Echt zo lekker!
Woensdag

Begin deze week had ik een bak met paddenstoelenmix en verse kruiden in huis gehaald, met het idee om er een lekkere risotto van te maken. Alleen… dat plan viel een beetje in het water toen bleek dat ik niet genoeg tijd (of geduld) had om het écht goed te doen. Geen ramp, want improviseren is ook een kunst! Ik bakte de paddenstoelen lekker op met de kruiden, gooide er wat knoflook bij, en serveerde het met volkoren spaghetti. Simpel, snel en verrassend smaakvol – een soort doordeweekse luxe op je bord!
Donderdag

’s Ochtends eerst wat gewerkt, met als ‘pauze’ een bezoek aan de tandarts – tja, je moet er wat voor over hebben. Daarna weer verder achter de laptop en een snelle lunch aan mijn bureau, thuis gelukkig. Halverwege de middag ben ik gestopt om mijn dochter op te halen voor een bezoek aan het ziekenhuis. Daarna even naar haar huis en toen weer terug naar het mijne. Thuis de soep opgewarmd, stokbrood in de oven, alles snel naar binnen gewerkt en weer richting ziekenhuis.
Het is een intense tijd. Ik hoop dat dit snel voorbij is – niet voor ons, maar vooral voor haar: mijn schoonmoeder. Het leven is meestal een feest, maar soms voelt het alsof de slingers ineens worden weggehaald…
Vrijdag

De temperatuur liep al vroeg snel op – ‘s morgens was het al flink warm! We begonnen de dag met het ophalen van een fietsje voor onze kleinzoon en reden daarna door naar het ziekenhuis. Daar zorgden we dat mijn schoonmoeder zo comfortabel mogelijk lag, tot mijn zwager en schoonzus kwamen om het over te nemen. We namen nog even snel afscheid van onze oudste zoon en zijn gezin en neef, deden boodschappen, haalden medicijnen en gingen daarna naar huis om te koken. Het werd een heerlijk eenpansgerecht met pasta, tomaatjes, knoflook en basilicum – eenvoudig, maar boordevol smaak!

