Afgelopen week heb ik weer van alles gekookt en gegeten, en dat deel ik hier graag met je. Niet omdat het nou zo bijzonder is, maar gewoon om je een kijkje in mijn keuken te geven. Misschien zit er iets tussen wat je inspireert voor je eigen weekmenu. Bij ieder gerecht vertel ik waar het vandaan komt of hoe ik het heb gemaakt. Soms met een linkje naar mijn recept, soms gewoon in een paar zinnen. Hopelijk heb je er wat aan!

Het is misschien een beetje vreemd om bij zaterdag te beginnen, maar dat heeft een reden. Mijn nieuwsbrief verschijnt op zaterdagochtend, dus als ik het heb over “de afgelopen week”, dan trap ik logischerwijs af met de zaterdag ervoor.

Mijn week in vogelvlucht

Het was zo’n week waarin alles tegelijk lijkt te komen. Mijn schoonmoeder werd ziek, ik moest zelf naar het ziekenhuis voor foto’s, en zowel mijn man als dochter moesten langs de dokter. Daardoor logeerden de kleinkinderen ineens bij ons — heel gezellig, maar je loopt dan wel op een ander ritme. Daarbovenop kwam er een LegalTech beurs van het werk, en alsof dat nog niet genoeg was, hing er de hele week zo’n broeierige, plakkerige hitte in de lucht. Kortom: het was druk, warm, rommelig en ik had niet bepaald de rust of zin om uitgebreid te koken.

Zaterdag

Na een heerlijk relaxte dag op de camping was het extra fijn om de Cobb weer eens aan te steken. Sinds we plantaardig eten, komt de barbecue eerlijk gezegd niet zo vaak meer tevoorschijn, maar de Cobb is een fijne uitzondering — die gaat zelfs mee op vakantie! (Al bleef hij deze keer werkloos door… sneeuwval.) We gebruiken geen cobblestones maar gewone briketten: veel goedkoper, en het werkt perfect.

Op de foto zie je een simpele, frisse salade van komkommer, tomaat, rode ui, peper, zout en lekker veel citroensap. Daarnaast ‘shasliks’ met rode ui, champignons, paprika en plantaardige balletjes. De groenten marineer ik in wat olie met flink wat kip(!)kruiden — werkt verrassend goed. De balletjes gaan er gewoon naturel op. Erbij aten we een pistoletje en een kant-en-klare champignonsteak van de Jumbo, met plantaardige kruidencrème. Heel makkelijk, heel lekker.

Zondag

Schaaltje yoghurt Griekse stijl met appelmoes en rabarber

We vertrokken wat later van de camping dan gepland, en omdat we eerst nog langs mijn schoonmoeder zouden gaan, zou het avondeten wel érg laat worden. Daarom besloot ik twee potten noodles en wat ketjap tempeh mee te nemen, plus een paar komkommers en tomaten — dan konden we in elk geval snel aan tafel. Uiteindelijk heb ik bij haar gekookt met wat zij nog in huis had, en meteen ons eigen eten daar ook maar klaargemaakt. In alle hectiek is er geen foto gemaakt, maar ach, soms is snel en simpel precies goed.

Eenmaal thuis had ik toch nog zin om iets kleins te maken, dus het werd rabarber. Even wassen, in stukken snijden, met een klein beetje maple syrup in de pan en laten koken tot het helemaal uit elkaar valt — meer is het niet. Heerlijk met wat plantaardige yoghurt en een lepel appelmoes erbij. Die was deze keer kant-en-klaar, maar zelf appelmoes maken is eigenlijk ook zo gepiept.

Maandag

Een Bunzlau schaal met knoflookrijst, geroerbakte Thaise groenten en ketjap tempeh

De eerste dag van de werkweek, en ik had enorme trek in iets simpels maar voedzaams — het liefst een flinke kom vol groenten en rijst. Dan is zo’n bowl echt een uitkomst. Binnen een half uur staat alles op tafel, je hoeft er niet veel voor na te denken en toch krijg je een goede portie groenten, granen en smaak binnen. Deze keer maakte ik het met ketjap tempeh en snel gewokte groenten, maar je kunt er eindeloos mee variëren. Precies het soort gerecht waar je na een lange dag blij van wordt.

Dinsdag

Gebakken aardappeltjes, salade, komkommer, knolselderijsteak

Na een dag vol seminars had ik geen zin in gedoe, maar wél in iets lekkers. Dus: drie aardappelen gewassen, in plakken gesneden, even kort gekookt en afgegoten. Daarna bestrooid met knoflook-, uien- en paprikapoeder, een drupje olie erbij en zo de airfryer in. Ondertussen sneed ik wat tomaat en komkommer en legde dat op een flinke hand sla. Als laatste bakte ik een kant-en-klare knolselderij-steak, die al sous-vide gegaard was — te vinden bij Albert Heijn. Echt ideaal op van die dagen waarop je hoofd nog vol zit, maar je buik toch iets lekkers en warms wil.

Woensdag

Bord met verdeelvakken en allerlei lekkers voor kinderen: tomaatjes, komkommer, wortel, frietjes, broccoli, mini pizza, tomatensaus en salade

’s Middags kwamen de kleinkinderen logeren, en om de bekende strijd aan tafel te voorkomen besloot ik gewoon van alles wat op hun bord te leggen. Een beetje tomaatjes, worteltjes, komkommer, frietjes, tomatensaus, broccoli, sla en een mini-pizzaatje erbij — lekker kleurrijk en voor ieder wat wils. Het werkte perfect: geen gemopper, geen gezeur, en binnen no time waren de borden leeg. Sterker nog, ik kreeg de vraag: “Oma, ga je dat weer voor ons koken als we weer komen slapen?” Nou, dat is wat mij betreft een geslaagde maaltijd!

Donderdag

Mijn man was naar een feestje en ik had zelf niet zoveel honger — en al helemaal geen zin om te koken. Gelukkig lagen er nog Indiase samosa’s in de vriezer, stond er een bak salade in de koelkast en had ik nog wat komkommer en tomaatjes over. Niks bijzonders dus, maar precies goed voor zo’n avond waarop je vooral iets makkelijks wilt. Warm, knapperig en binnen een kwartiertje op tafel.

Vrijdag

De aubergines waren in de aanbieding, en dat betekende maar één ding: baingan bharta! Mijn man keek meteen blij — dit is echt één van zijn lievelingsgerechten. Lekker met wat rijst en verse roti erbij. Terwijl hij overdag met zijn moeder naar de dokter was, ben ik alvast de keuken ingedoken om het gerecht voor te bereiden. Dan hoefde ik ’s avonds alleen nog maar de roti’s te bakken. Heel fijn met deze warmte, als je niet te lang achter het fornuis wilt staan maar toch iets huiselijks en smaakvols op tafel wilt zetten.

Wil je in één keer lekker veel rijst maken en heb je een Instant Pot? Probeer het dan daar eens in — het is echt simpel én handig. Bij de baingan bharta van deze week maakte ik komijnrijst, en dat was zo’n succes dat ik het recept graag met je deel. Dit is mijn snelle versie: snipper een klein uitje en verhit wat olie in een pan. Voeg een theelepel komijnzaad toe en wacht tot het begint te springen. Dan mag het uitje erbij, even fruiten tot het glazig is. Voeg vervolgens een cup gewassen en uitgelekte rijst toe en bak die kort mee. Giet er twee cups kokend water bij, laat het twintig minuten op heel laag vuur garen, en maak het daarna los met een vork. Simpel, geurig en heerlijk zacht van smaak!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *