Ben je op zoek naar een frisse en smaakvolle puree die je zowel warm als koud kunt serveren? Dan zit je met dit simpele recept helemaal goed. Het is niet alleen heerlijk, maar ook razendsnel te maken.
Deze puree is voor mij helemaal in balans: fris, romig en lichtzoet, precies zoals ik het graag heb. Vind je 'm toch wat saai? Voeg dan gerust een snufje zeezout, versgemalen peper, chilivlokken, tijm of een fijngesneden uitje toe. Ook een scheutje citroensap of wat olijfolie kan wonderen doen. Liever wat romiger? Probeer dan eens een beetje avocado mee te blenden.
Wat ik ook zo fijn vind: het is niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Doperwten zitten boordevol vezels, plantaardige eiwitten en B-vitamines. Munt ondersteunt de spijsvertering en zorgt voor een verkoelend effect – ideaal op warme dagen of als je een lichte maaltijd zoekt.
Deze puree kun je echt alle kanten op gebruiken. Smeer hem op geroosterd brood of een cracker, rol ‘m in een wrap, serveer als frisse dip bij rauwkost, of gebruik als bijgerecht bij gegrilde groenten. Ook heerlijk bij een zomerse picknick of als onderdeel van een borrelplank.
Zelfs mijn man – die normaal echt geen fan is van doperwten – vindt deze puree lekker, vooral als hij koud is. En ik moet toegeven: koud is-ie eigenlijk op z’n best.
In een goed afgesloten bakje in de koelkast blijft de puree ongeveer een week goed, al wordt de smaak na een dag of vier iets minder fris. Tip: giet een klein laagje olijfolie over de bovenkant om verkleuring tegen te gaan. Roer voor gebruik even goed door. Maar eerlijk is eerlijk: bij ons is het meestal binnen drie dagen op.
Deze frisse doperwten-muntpuree is in vijf minuten klaar en barst van de smaak. Heerlijk romig, met een vleugje munt, en verrassend lekker – zelfs koud! Ideaal als smeersel, bijgerecht of lichte lunch.
Blancheren: Breng een pan water aan de kook en kook de doperwten 2 minuten. Giet ze daarna af en dompel ze meteen in een schaaltje met ijswater (koud water met een paar ijsklontjes). Zo blijven ze helder van kleur en fris van smaak.
Munt voorbereiden: Pluk de blaadjes van de munttakjes en zet ze even apart.
Blenden: Doe de doperwten en muntblaadjes in een blender of keukenmachine. Pulseer tot de gewenste structuur: helemaal glad of juist nog een beetje grof.
Op smaak brengen: Proef en voeg naar wens wat zout, peper, citroensap, olijfolie of kruiden toe.
Serveren: Serveer op kamertemperatuur, warm als bijgerecht, of koud als spread of dip.