7x Wat te doen met citrusschillen

Citrusfruit

Citrusschillen worden vaak achteloos weggegooid. Hoe vaak heb je in recepten niet een beetje limoen- of citroensap nodig? Of partjes sinaasappel of grapefruit. Of een theelepel rasp van citroen of limoen. Je gebruikt bijna altijd de binnenkant van de vrucht, maar zelden de schil. Zonde als je bedenkt wat je nog meer met citrusschillen kunt doen.

Gebruik bij voorkeur biologische citroenen. Heb je geen biologische citroenen, zorg dan dat je ze heel goed boent voor gebruik.

Citrusschillen meteen de vriezer in

Iedere keer dat je een limoen, citroen, sinaasappel of grapefruit gebruikt pak je een dunschiller. Neem even een paar seconden de moeite om de buitenkant te schillen. Het hoeft niet netjes, je gaat er geen culinaire wedstrijd mee winnen.

Verzamel de schillen in een ziplock zakje of BPA-vrij bakje en stop ze in de vriezer.

Tip:
Raspen is stukken makkelijker als het ingrediënt bevroren is! Om die reden vries ik ook altijd wat rode pepers in.

Water met een smaakje

Water met een smaakje

De citrussmaak in schil is erg intens, perfect dus om smaak aan water te geven. De eerstvolgende keer dat je je dopper of andere waterfles vult stop je er gelijk even wat schillen uit de vriezer bij. Lekker verfrissend! Je kunt het houden bij één soort, maar je kunt er ook een fruitige mix van maken.

Desserts & Baksels

Er zijn genoeg recepten waarin een beetje rasp van een citrusschil nodig is. Soms voor de smaak en soms voor het oog. Jij hoeft in ieder geval niet naar de winkel te hollen voor 1 theelepel rasp van een citrusschil, je opent gewoon je vriezer.

Maak je eigen schoonmaakmiddel met citrusgeur

Maak je eigen schoonmaakmiddel door 50% gekookt water met 50% schoonmaakazijn te mengen. Om de geur van de azijn te maskeren én als goede vetoplosser voeg je hier citrusschillen aan toe. Giet het geheel in een spuitfles en je spiegels of gasfornuis glimmen je zo weer tegemoet.

Maak citroenolie

Rasp de schillen van 2 citroenen en voeg dit toe aan 1 fles (olijf)olie. Laat het een aantal dagen staan zodat de smaak goed in kan trekken. Giet het dan door een zeef. Je houdt een heerlijke citroenolie over. Lekker bij je stukje vis.

Ovenreiniger

Doe de schillen van 2 citroenen in een ovenvast schaaltje en giet er 200 ml water bij. Zet de oven een half uur aan op 180℃. Laat de oven wat afkoelen voordat je de oven afneemt met een natte doek of spons.

Kofta met sinaasappelrijst

Op deze manier ben je goed bezig voor jezelf en je portemonnee, maar ook voor het milieu. Helaas hou ik niet meer geld over, maar ik heb wel steeds minder afval.

Recepten met citrusvruchten

  • Citroenrijst met rabarber
  • Citroenkip met pasta pesto en salade
  • Yoghurtcake met citroen
  • Kofta met sinaasappelrijst en knoflookspinazie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *