Nederlandse bodem / koude kas – beschikbaar juli tot en met oktober

Kasteelt

Bijna het hele jaar door kun je aubergines krijgen in Nederland. Dat komt door de aubergines in kassen groeien. Deze kassen bieden dé ideale groeiomgeving aan de aubergineplant.

‘s Nachts is de temperatuur in de kas net onder de 20°C, overdag kan deze oplopen tot 30°C. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het aan alsof je in een tropisch paradijs bent aangekomen. Aubergineplanten kunnen wel 5 meter hoog worden. In een jaar groeien er zo’n 150 aubergines aan één plant.

De groeiomstandigheden worden zo optimaal mogelijk gehouden. Hiervoor wordt er vaak een klimaatcomputer ingezet. Op deze manier worden temperatuur, luchtvochtigheid en bewatering geregeld.

Het verzorgen van de planten gebeurt voornamelijk met de hand. Medewerkers knippen met een schaartje dagelijks de rijpe vruchten van de planten af. Aubergines kunnen beschadigen dus we worden voorzichtig in grote bakken gelegd. De aubergines worden daarna gesorteerd op kwaliteit, grootte en gewicht en verpakt.

Kenmerken aubergine

De aubergine behoort tot de nachtschadefamilie, net als de tomaat en paprika. De eetbare vruchtgroente is een vrij grote bes met langwerpige, eivormige of gebogen vorm en een gladde, glimmende schil. De variant die je het meeste vindt in de reguliere supermarkt is zwartpaars. Je hebt ook witte en ’graffiti’ varianten. Het vruchtvlees is licht gekleurd en stevig. De afgeplatte zaden hebben een bruinachtige tint.

De aubergine komt van oorsprong uit het Verre Oosten en werd door Arabieren en Portugezen naar West-Europa gebracht. Het is een tropische tot subtropische plant met vrij houtachtige stengels. De bladeren zijn groot en harig.

Vezels, vitaminen, mineralen

Een aubergine bevat vrij weinig vitamines en mineralen, maar is wel een bron van vezels. Eet aubergine nooit rauw. De stof solanine kan maag- en darmklachten veroorzaken. Door verhitten wordt het solaninegehalte echter wel lager en het risico op maag- en darmklachten is dan erg klein. Invriezen kan alleen in bewerkte vorm.

Aubergine kopen

Aubergines moeten donkerpaars van kleur zijn, een gladde en gave schil hebben en een matte glans. Het kroontje moet frisgroen zijn. Wanneer je er licht in knijpt moet het vruchtvlees terugveren. Dan heb je een mooie verse aubergine in handen.

Aubergine kweken

Aubergines kweken is niet makkelijk: het moet op een beschutte plaats in de tuin en het weer moet ook nog eens meezitten. De grondtemperatuur moet minimaal 15 graden zijn als je gaat zaaien.

Wanneer de aubergines plukrijp zijn kunnen ze nog wel enkele dagen aan de plant blijven hangen. Maar ze worden sponzig van binnen, als je ze te lang laat hangen.

Kijk op kweken.net hoe je aubergines zelf kunt kweken.

Hoe te bewaren?

Bewaar aubergines niet in de koelkast. Rijpe vruchten kun je een dag of tien bewaren op een plek waar frisse lucht bij kan, zelfs een licht vochtige plaats is goed. Aubergines kun je enkel bewerkt invriezen.

In de keuken

De smaak is redelijk neutraal waardoor je eindeloos kunt variëren met andere groenten. En juist door de neutrale smaak is aubergine ook goed te combineren met verschillende kruiden en andere smaken. Het vruchtvlees leent zich dan ook prima om te marineren.

De groente wordt dan ook in veel gerechten als vleesopvolger gebruikt.

Verschillende bereidingswijzen van aubergine en inspiratie:

  • Roerbakken met bijvoorbeeld ui, tomaat, paprika en Italiaanse kruiden.
  • Grillen of op de BBQ. Besmeer de aubergines met een beetje en sesamzaadjes. 
  • Stoven in droge witte wijn met wat azijn, knoflook, peterselie en tijm.
  • Vullen met bruine linzen, kruiden en rijst en vervolgens gaarstoven in tomatensaus. 
  • In Mediterrane gerechten als moussaka en ratatouille.

Smaakmaker suggesties

basilicum – salie – rozemarijn – knoflook – peterselie – oregano – kervel – dille – tijm – salie

Wat weegt een aubergine?

Een aubergine weegt gemiddeld 400 gram. Reken ongeveer 300 gram per persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *