Vroeger gingen we nog weleens uit eten en één van mijn favorieten was dan het Griekse restaurant. Je kon mij eigenlijk niet gelukkiger maken dan met een grote schaal vol tomatenrijst. Ik heb het vaker zelf gemaakt, maar nooit was het zo lekker als deze keer. En wat er nu zo anders was? Misschien het snufje kaneel? Het handje doperwten wat ik er op het laatst aan toevoegde? Eén ding is zeker; vanaf nu wordt de tomatenrijst op deze manier gemaakt en niet anders!
Hoe maak je nou tzatziki?
Iedereen begint eigenlijk wel met hetzelfde: yoghurt, komkommer fijn of grof geraspt en al dan niet uitgeknepen, citroensap, peper en zout en knoflook. Maar dan… voor de een hoort er gewoon dille en munt in, terwijl de ander brult dat dille er absoluut niet in thuishoort en het een rare frats is, die overgewaaid is uit Amerika. De waarheid? Ik heb geen idee, dus als jij van Griekse komaf bent en het verlossende antwoord hebt: deel het in de reacties onder het recept – ik ben benieuwd.
In mijn tzatziki ging in ieder geval lekker wel dille en natuurlijk munt.

Airfryer of Oven?
Soms rooster ik aubergines in de oven, soms in de airfryer. Deze keer besloot ik de aubergineblokjes in de airfryer te bereiden, omdat de oven zoveel warmte afgeeft. En het is nog steeds behoorlijk warm in huis, ook al is het buiten ietwat koeler. Bovendien had ik een tip gezien over het schoonmaken van de airfryer en die wilde ik uitproberen. En dat lukt natuurlijk pas echt goed, als ‘ie ook vies is. En geloof me, door de marinade wordt de airfryer best vies.
Helaas vertelde het verhaal niet op hoeveel graden de airfryer moest bij schoonmaken, dus ik hield het maar op een niet al te hete 120ºC en zette de timer op tien minuten, een vaatwastablet erbij en aan dat ding. Het resultaat? Een blinkende airfryer! De volgende keer zet ik de temperatuur op 180ºC en gebruik ik een halve vaatwastablet, na vijf minuten even kijken hoe het ermee staat.
Overigens maak je op deze manier alleen de lade/bak en mandje of rooster schoon. Het element zul je toch echt met de hand moeten doen mocht dat nodig zijn.
❗️ Heb jij ook zo’n geweldige tip? Houd het niet voor jezelf, maar deel het met alle lezer, ze zullen je dankbaar zijn.
Zomer op je bord: Griekse tomatenrijst met frisse tzatziki & kruidige aubergine
Een zonnige, plantaardige maaltijd vol mediterrane smaken. Rijke tomatenrijst, frisse tzatziki met munt en dille, en kruidige aubergineblokjes uit de airfryer. Lekker licht, romig en hartig tegelijk.

Ingrediënten
Tomatenrijst:
Aubergine:
Tzatziki:
Zo maak je het
Tomatenrijst:
-
Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui op zacht vuur tot hij glazig is. Voeg daarna de knoflook toe en bak nog een minuutje mee.
-
Roer de tomatenpuree erdoor en bak even mee tot het begint te geuren. Voeg dan de geraspte tomaat toe en laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen.
-
Voeg de rijst toe en roer goed door zodat alle korrels bedekt zijn met de tomatensaus.
-
Giet het water of de bouillon erbij, voeg oregano, een snufje kaneel, zout en peper toe. Breng aan de kook.
-
Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat zachtjes sudderen tot de rijst gaar is en het vocht opgenomen, zo’n 15-18 minuten.
-
Haal van het vuur, laat nog 5 minuten rusten met de deksel op de pan. Roer voorzichtig los met een vork.
-
Garneer met fijngehakte peterselie of dille en besprenkel eventueel met wat citroensap voor extra frisheid.
Aubergine:
-
Snijd de aubergine in blokjes van ongeveer 2 cm.
-
Meng in een kom de tomatenpuree met de olijfolie, ahornsiroop, chilivlokken en een snufje zout tot een dikke saus.
-
Voeg de aubergineblokjes toe en schep goed om zodat alle stukjes bedekt zijn. Laat dit eventueel 10 minuten intrekken als je de tijd hebt.
-
Verwarm de airfryer voor op 180 °C.
-
Leg de aubergine in het mandje (in één laag als mogelijk) en bak ze 15-18 minuten, tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn. Schep halverwege even om.
-
Serveer warm of lauwwarm, bijvoorbeeld gegarneerd met een beetje verse kruiden of een kneepje citroensap.
Tzatziki:
-
Rasp de komkommer grof en knijp het overtollige vocht eruit met je handen of een schone theedoek.
-
Meng in een kom de yoghurt met de uitgeknepen komkommer, dille, munt, knoflook en citroensap.
-
Breng op smaak met een snufje zout en roer alles goed door.
-
Laat de tzatziki het liefst minstens 15 minuten staan zodat de smaken goed kunnen intrekken.
-
Serveer koel, eventueel met een klein scheutje olijfolie erover voor het opdienen.