De grote gebakken aardappeltjes test

Gebakken aardappelschijfjes

Op internet zie je heel vaak vragen voorbij komen als “Mijn gebakken aardappeltjes / frietjes worden niet krokant. Wat doe ik fout?” Vaak wordt aangeraden om een eetlepel olie bij de aardappeltjes te doen, ze even flink om te scheppen zodat ieder aardappeltje wat olie heeft en ze dan over te hevelen naar de AF zonder dat er een teveel aan olie in de machine terecht komt. Daarnaast wil men altijd de airfryer baktijden weten. En ook al heb ik een pagina met richtlijn voor de baktijden, ik blijf erbij dat het per apparaat / merk / type verschilt. Je zult het echt zélf uit moeten proberen.

Gebakken aardappeltjes test

Voor test 1 en 2 gebruik ik gewoon een zakje voorgekookte kant en klare aardappelschijfjes van de supermarkt, van de versafdeling. In mijn geval een zak van 500 gram, € 0,44, Lidl (beetje sluikreclame moet kunnen toch?) Deze ga ik bakken mét en zonder olie. Daarnaast neem ik een zak diepvries aardappelschijfjes, eigen merk Jumbo, € 0,81. Stuk duurder dus dan de verse voorgekookte aardappeltjes.

Merk AF: Molino
Inhoud: 3,5 liter

Test 1: Verse aardappelschijfjes met olie

Temperatuur: 200℃
Tijd: 20 minuten + 20 minuten

Aardappelschijfjes gebakken met olieq

In een grote kom doe ik wat olie (ik hou me niet aan 1 eetlepel, kieper er gewoon een beetje in). Daarbij doe ik naar smaak wat paprikapoeder. Dit meng ik en vervolgens doe ik de aardappeltjes erbij. Even goed roeren. Uit de kom scheppen en in de bak van de AF. Na tien minuten haal ik de bak eruit en schud even flink, zodat de onderste aardappeltjes naar boven komen. De bak gaat weer terug. Als ik de ping hoor bekijk ik de aardappeltjes even. Ze zien er al lekker uit, maar zijn nog een beetje slap. De machine gaat dus weer aan en ik stel de tijd weer in op 20 minuten. Maar na tien minuten en even schudden besluit ik dat ze goed zijn. Ik rook zo goed als niets in de keuken.

Resultaat: lekker knapperig aan de buitenkant, met nog een beetje zacht aardappel in het midden, zodat je niet het idee hebt dat je op dikke chips zit te knabbelen.

Test 2: Verse aardappelschijfjes zonder olie

Temperatuur: 200℃
Tijd: 20 minuten + 20 minuten

Aardappelschijfjes gebakken zonder olie

De aardappeltjes kieper ik vanuit het zakje zo de AF in. Ik voeg geen smaakmaker toe, zoals in test 1. Na tien minuten bekijk ik de erg bleke aardappeltjes en schud wat met het mandje. Dan gaat de mand terug de machine in tot de welbekende *ping*. Ze zien er bleekjes uit, maar klinken al redelijk knapperig. Dat gaat goed. Ik doe ze nog 20 minuten in de machine en hevel ze dan over naar een bord. Ik ga er maar van uit dat ze bleker zijn dan die uit test 1 door het ontbreken van de paprikapoeder. Ik rook zo goed als niets in de keuken.

Resultaat: wel lekker, beetje knapperige randjes, maar mij teveel aardappel en te weinig gebakken aardappel. Dat doen we dus maar weer met olie voortaan!

Test 3: Diepvries aardappelschijfjes

Temperatuur: 200℃
Tijd: 20 minuten + 15 minuten

Gebakken diepvries aardappelschijfjes

Deze aardappelschijfjes schud ik zo vanuit de diepvries de AF in. Na 10 minuten zijn ze dus wel ontdooid, want erg bleek en slapjes. Terug de machine in weer dus, voor de volgende 10 minuten. Na 20 minuten ruikt het in de keuken naar friet. Maar ze zien er nog steeds niet uit zoals het in mijn ogen zou moeten: goudgeel en knapperig. Dus hup terug de machine in. Ik stel de klok maar weer eens in op 20 minuten. Maar na 15 minuten zien ze er goudbruin uit. Niet allemaal, maar misschien heb ik niet goed genoeg geschud. Ze klinken ernstig knapperig. Op naar het bord ermee, en eten maar.

Resultaat: knapperig aan de buitenkant, aardappel middenin… bijna zoals test 1 dus, maar een beetje droog. Toen ik het met manlievv besprak verwoordde ik het zo “die met olie zijn vers, die uit de diepvries lijken een beetje oud”. Een betere omschrijving kan ik er niet aan geven.

Wie is de grote winnaar?

Al met al gaan de aardappeltjes bij mij dus erg lang in de AF met een relatief hoge temperatuur. Doe ik het goed of doe ik het fout? Naar mijn idee doe ik het uitstekend, want de gebakken aardappetljes zijn iedere keer weer ontzettend lekker! Maar zoals gezegd; iedere machine is verschillend, dus gebruik bovenstaande enkel als richtlijn en kies welke temperatuur en tijd het beste bij jouw machine past.

Bij alledrie kan ik zeggen: lekkerder dan wanneer je de aardappeltjes bakt in een koekenpan. Lekkerder en minder tot geen vet dan wanneer je ze in de friteuse zou stoppen.

And the winner is….

In mijn AF is nummer 1 met vlag en wimpel uitgeroepen als de grote winnaar! Voor mij dus voortaan alleen nog maar gebakken aardappeltjes met een pietsie olie en paprikakruiden. Op die manier is gebakken aardappeltjes eten lekkerder en toch ook nog wat gezonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *