Wecken, vullen en afsluiten: met deze tips een koud kunstje

Weckpotten

Om etenswaren langer te kunnen bewaren, moet je de potten of flessen waar ze in bewaard gaan worden, steriliseren. Je wilt tenslotte niet dat de boel besmet raakt met bacteriën als je gaat wecken.

Voorafgaand aan het proces kun je de potten of flessen mee laten draaien in de vaatwasser, maar dit is niet afdoende om de ziektekiemen te doden! 

Wecken

Goed gereedschap is het halve werk

Koop daarom potten of flessen die speciaal gemaakt zijn om te wecken. Ze moeten gemaakt zijn van getemperd glas en moeten heel zijn. De deksel moet – logisch – goed passend zijn. Potten hebben een platte schroefdeksel met een plastic coating of een glazen deksel en rubberen. Flessen hebben een rubberen ring.

Even reclame maken: mason jars zijn bijvoorbeeld geweldige potten

Diepe pan

Zet de potten en/of flessen in een diepe pan. Leg de deksels tussen de potten en/of flessen. Vul de pan met water en zorg dat de potten en/of flessen ruim een vingerkoot onder water staan.

Hoog vuur

Breng het water aan de kook en laat de hele boel ongeveer 10 minuten koken.

Drogen

Haal de potten en/of flessen en deksels één voor één uit de pan (gebruik een tang!) en zet ze op een schone, uitgekookte theedoek om te drogen.

Vullen en afsluiten

Eten erin

Vul de potten en/of flessen met het gewenste voedsel, terwijl alles zo heet mogelijk is. Zorg ervoor dat de bovenste ½ cm van de potten en/of flessen leeg blijven. Veeg de randen goed schoon (met de schone, uitgekookte theedoek!). Er mag geen eten tussen pot/fles en deksel komen.

Leg de deksels op de potten, draai dicht en check of ze echt heel goed vastzitten.

Weer in de pan

Zet de potten één voor één weer in een diepe pan, maar leg een rooster op de bodem.  Dit rooster zorgt ervoor dat de inhoud gelijkmatig gekookt wordt, waardoor de potten niet barsten. Door het koken worden de potten vacuüm getrokken.

Hoog vuur

Vul de pan met water. De potten moeten ongeveer 5 cm onder water staan. Kook weer 10 minuten en haal de ze er dan weer uit en zet ze op een theedoek.

De potten moeten volledig afgekoeld zijn voordat je ze weg kunt zetten!

Controleer de deksels: buigt de deksel niet licht naar beneden in het midden, dan zit ‘ie niet goed dicht en moet je de inhoud maar snel opeten 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *