Een slowcooker aanschaffen

Slowcooker

Wil je een slowcooker aanschaffen? Bedenk dan hoe groot de slowcooker moet zijn, of er een timer op moet zitten, welke kleur je vindt passen in jouw keuken, wat voor vorm schaal er in de slowcooker zit, of er hulpstukken bij nodig zijn en natuurlijk welk merk je voorkeur heeft.

Inhoud

Als je een slowcooker gaat kopen, bedenk dan van tevoren welke grootte je nodig hebt. In een slowcooker van 3,5 liter kun je maximaal 2,5 liter eten bereiden. Meestal is dat voldoende voor vier volwassenen. Heb je vaak eters over de vloer of een groot gezin? Dan is de 6,5 liter waarschijnlijk handiger. Daarin kun je 4,5 liter eten klaarmaken. Het eten in een gevulde slowcooker gaart sneller dan in een slowcooker die voor minder dan de helft vol is.

Timer

De volgende vraag is of je er een timer op wilt. Met een timer schakelt de slowcooker zichzelf uit na de ingestelde tijd en schakelt automatisch over op de warmhoudstand. Zonder timer moet je de slowcooker zelf uitschakelen. Een alternatief kan een tijdschakelklok zijn die tussen stekker en stopcontact geplaatst wordt (let er wel op dat onbereid voedsel niet te lang op kamertemperatuur staat in verband met bederf).

De schaal

De meeste slowcookers hebben een aardewerken binnenschaal, die stevig, zwaar en zeer bruikbaar is. Er zijn modellen met aardewerken schalen die ook in de magnetron geplaatst kunnen worden of in de oven. Een paar modellen slowcookers bevatten een aluminium of roestvrijstalen schaal.

Een ander verschil is de vorm van de schaal: rond of ovaal. Een ronde kleine slowcooker heeft als nadeel dat langere stukken vlees (bv. kippenbout) niet makkelijk passen. In de ovalen kleine slowcooker passen kippenbouten prima.

Heb je een vaatwasser? Kijk dan goed naar het type schaal, niet iedere schaal (of deksel) mag in de vaatwasser. En een slowcooker aanschaffen doe je juist voor het gemak, die wil je niet steeds af moeten wassen.

Merken

Er zijn verschillende merken, o.a. Crockpot, Russell Hobbs en Bestron. Het loont de moeite om goed rond te kijken op internet, de prijzen variëren namelijk nogal.

Mijn trotse bezit

Zelf heb ik gekozen voor Crockpot omdat ik die mooi vind, niet omdat ze nu beter zijn dan andere slowcookers. Inmiddels ben ik de trotse eigenaar van maar liefst 3 stuks: een 2,4 liter zonder poespas, die ik meestal op de camping heb staan (daar zijn we met zijn tweetjes); een 5,7 liter met timer en warmhoudfunctie en een 4,7 liter sauté waarbij je de pot eerst gewoon op het fornuis kunt gebruiken om vlees aan te braden alvorens de slowcooker aan te zetten.

Veel plezier met zoeken naar wat bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *