Wil je afvallen? Stop dan met diëten!

Avocado met meetlint

Je gezondheid is het belangrijkste dat je hebt. Het grootste gedeelte van mijn leven was ik een ‘aangeklede stopnaald’. Als kind ‘brak ik af bij de enkels’, zo mager. Ik kon eten wat ik wilde, maar ik wilde meestal niet zo veel. Totdat…

Elk pondje gaat door het mondje hoorde ik altijd. Maar er speelt meer mee natuurlijk, want echt niet ieder pondje gaat door het mondje. Ik kwam serieus aan van water en sla. Nu begrijp ik waarom, toen niet. 

Mijn schildklier begaf het en mijn weegschaal riep ‘he, ga er eens af!’. Vele diëten gevolgd en alles hielp, maar nooit voor lang en al zeker niet blijvend. Totdat…

Ik het spuugzat was en me eens heel goed ben gaan verdiepen in voeding en gezondheid.

Wat is een dieet nu eigenlijk

Een dieet is niets meer dan een stel leefregels die tot doel hebben jouw gewoonten blijvend te veranderen.

Ik wil het hebben over diëten die je beloven af te vallen, beter bekend als lijnen. Meestal begin je hier op maandag of morgen mee (herkenbaar?).

Ik laat je hier een paar diëten zien, maar er zijn er veel meer. Misschien herken je een aantal of heb je zelfs al een aantal van deze diëten geprobeerd. De naam van het dieet is uitklapbaar, zodat je kunt zien wat het dieet inhoudt.

Het ene dieet belooft nog meer gewichtsverlies dan het andere dieet. Maar is het blijvend? Mij is het nog niet gelukt! 

Maar het meest vervelende aan diëten vind ik toch wel dat je zo veel moet laten staan. Hier mag je geen vet, daar mag je geen koolhydraten, daar moet je punten tellen, zus moet je calorieën tellen. Heel het lekkere en gezellige aspect van eten gaat verloren op deze manier. 

Iedereen kan afvallen, ook jij!

Met elk dieet kun je afvallen als je de dieetregels maar strikt naleeft en streng bent voor jezelf. En in die ene simpele zin zit nu direct de grootste valkuil, voor mij dan toch zeker. Iets ‘strikt naleven’ lukt meestal wel, maar na een bepaalde tijd grijp je terug naar het bekende. Streng zijn voor jezelf is ook een stuk makkelijker als je in je uppie leeft. Zodra daar gezinsleden of collega’s bij komen wordt het al wat lastiger.

Je eens zo hippe dieet is plotseling lastig na te leven want je moet iedere keer weer recepten zoeken en moeilijk doen. Je wilt wel weer eens wat ‘lekkers’ als beloning voor al dat strikte naleven. Maar ook daarin voorziet jouw dieet. Ieder dieet heeft namelijk ook zijn junkfood. Soms maar een fractie gezonder dan ‘het echte werk’. Je neemt jezelf in de maling en staat op het punt om je goede voornemens en doelen te verliezen.

Je eet een tijd ‘gewoon’ en gaat dan vol goede moed en energie naar een volgend dieet… dit herhaalt zich totdat je met meer kilo’s eindigt dan je begonnen was!

Kortom als je er veel voor moet doen of – érger nog – veel voor moet laten is het niet vol te houden. 

Via mijn verhaal naar jouw verhaal

Laat me beginnen met in het kort te vertellen hoe ik hier ben gekomen. Tot mijn 40ste was er niets mis met mijn gezondheid. Dat wil zeggen: de huisarts bezocht ik eigenlijk nooit en ik slikte geen medicijnen. 

Zoals ik al eerder zei, heb ik veel diëten geprobeerd, gevolgd of zelfs heel strikt nageleefd. Ik zocht diëten ter ondersteuning van mijn schildklier, ziekte van Hashimoto. Toen mijn darmen bijna dagelijks kermis hadden besloot ik te gaan eten naar wat goed was voor mijn darmen. Ik liet dingen achterwege om aan mijn artrose te werken. Om mijn fibroklachten te verminderen, kreeg ik het advies om te zoeken naar “fibromyalgie dieet”. Enig idee hoeveel tegenstrijdigheden je dan krijgt voorgeschoteld?

In 2020 kwam ik op een punt dat ik dacht “Nu is het genoeg!”

Ik ging eten naar de Schijf van Vijf. Gezondheid was het plan. Maar op de een of andere manier was het niet goed, niet genoeg, niet… ja geen idee wat eigenlijk, maar er ontbrak iets.

Is het je wel eens opgevallen dat de meeste diëten drie dingen gemeen hebben?

 • groenten
 • fruit
 • beweging

Het ene dieet promoot wat meer groenten, al dan niet rauw, en het andere dieet focust meer op fruit, al dan niet in sap vorm. 

Groenten en fruit stonden al een flinke tijd bovenaan mijn lijstje. En ik dacht dat ik, ondanks een zittend beroep, toch flink beweging kreeg op een dag. Totdat ik dat eens ging bijhouden. Dat viel me toch vies tegen! De weekenden waren prima, maar die vier werkdagen waren ronduit belabberd qua beweging.

De grote verandering

Zoals gezegd ben ik me meer gaan verdiepen in voeding en gezondheid. Deze keer niet met de bedoeling om af te vallen, maar om gezond te worden en te blijven. Ik eet nu veel meer dan voorheen, maar het is voeding en geen vulling. Bovendien ben ik meer gaan bewegen op mijn kantoorbaan-dagen. Niets bijzonders hoor; gewoon wandelen en fietsen.

En weet je wat het mooiste is? In iets minder dan een half jaar tijd ben ik 15 kilo afgevallen! En het gaat nog steeds door. Nu ik alle diëten overboord heb gegooid en alleen met mijn gezondheid bezig ben, lukt het wel. 

Met gemak, zonder honger en iedere maaltijd is een feestje! Ik hoef er zelfs geen speciale producten voor te kopen.

Maar er zijn nog een aantal veranderingen die ik heb opgemerkt. En niet alleen ik, ook mijn man viel het op bij zichzelf, hetzij in mindere mate. De grootste veranderingen”

 • poriën in gezicht zijn kleiner geworden
 • huid gladder en egaler (bij mij wat vetter, bij mijn man juist wat droger)
 • eczeem in mijn gezicht is drastisch afgenomen
 • ribbels uit de nagels zijn verdwenen
 • niet alleen kilo’s, maar vooral de omvang in centimeters is zichtbaar
 • meer energie
 • helderder hoofd

Maar het meest wonderlijke van alles en wat ik totaal niet zag aankomen en niet had verwacht: ik slik nu minder schildklierhormoon. Ook mijn huisarts was verbaasd. Door de ziekte van Hashimoto doet mijn schildklier zo goed als niets meer. Ik vroeg mijn huisarts dan ook of genezing van Hashimoto mogelijk was. Maar nee, daar had hij nog nooit van gehoord. Hij vroeg zich op zijn beurt af of ik was afgevallen. Dat moest ik beamen. Maar daar kon het niet aan liggen: bij een veel lager gewicht kreeg ik een veel hogere dosis schildklierhormoon toegediend. Ik ben dan ook benieuwd of het nog verder gaat verbeteren. 

Het geheim van een goede gezondheid

Ooit kreeg ik als advies, voor mijn schildklier, om zo’n zes keer op een dag wat te eten om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Slechtste advies ooit voor mijn gevoel. 

Wij eten drie maaltijden per dag. Dat is alles! Geen tussendoortjes of snacks.

Tussendoor heb ik nu absoluut geen hongergevoel meer. En dips waarbij je gaat trillen en chagrijnig wordt zijn al helemaal verleden tijd. Ik zit eerlijk waar de hele dag door vol! Ook al vind ik het fijn als de volgende maaltijd zich aandient.

Wat ik allemaal eet

Ik eet alle soorten groenten. Rauw, gekookt, gestoomd, gestoofd, gewokt, uit de oven, van de grillpan of in een smoothie. Dagelijks eet of drink ik groene bladgroenten en kiemgroenten.

Fruit eet ik in alle soorten en maten. Maar dagelijks eet ik blauwe bessen. Een lade van de vriezer ligt vol met fruit: blauwe bessen, frambozen, mango, aardbeien, bosvruchten etc.)

Als ik brood, pita of wraps eet neem ik de volkoren versie. 

Peulvruchten eet ik ook dagelijks: in wraps, als spread op brood of als dip voor rauwe groenten. Of gewoon een goede portie bij het avondeten.

Zoete aardappelen en gewone aardappelen staan ook met grote regelmaat op het menu. Gekookt, gepoft of oven gebakken; allemaal even lekker!

Ik drink iedere ochtend 2 á 3 bekers koffie met 2 zoetjes (omdat ik suiker in de koffie nu eenmaal vies vind) en koffiemelk. Voor de rest drink ik voornamelijk water en thee, maar met vlagen geniet ik heel erg van Rivella of IceTea. 

Noten, zaden & pitten gaat in mijn zelfgemaakte granola, als garnering op yoghurt of een flinke hand door de salade. Maar ook zelfgemaakte pindakaas, hazelnootpasta, tahin, gemengde notenpasta etc. smaakt goed.

Suiker en bewerkte producten. Suiker heb ik enkel in huis voor mensen die suiker in de koffie willen. Ik heb het al jaren niet van dichtbij gezien, laat staan geproefd. Heel veel supermarktproducten maak ik zelf, maar als ik eens geen tijd of zin heb, dan lees ik wel eerst goed de etiketten voordat ik iets in mijn winkelwagentje leg. 

De dingen die ik niet of nauwelijks meer eet zijn een vrije keuze. Omdat ik op die manier hoop mijn steentje bij te dragen aan de wereld en het welzijn van mens en dier. 

Eetspiratie voor jouw gezondheid

Ontbijt:

 • chiapudding: chiazaad + melk + fruit naar keuze; of
 • overnight oats: havervlokken + chiazaad + melk + yoghurt + blauwe bessen + fruit naar keuze; of
 • bananen pannenkoekjes: bananen + havervlokken + melk + blauwe bessen of frambozen + ahornsiroop; of
 • schaal all bran van Kellogs + chiazaad + melk + blauwe bessen + frambozen + halve banaan + aardbeien; of
 • havermoutpap + geraspte wortel + pumpkin spice.

Lunch:

 • avondeten van de avond ervoor als er is overgebleven
 • soep met volkoren brood 
 • volkoren brood met groentenspread (hummus, muhammara, baba ganoesh etc.) + komkommer + kiemgroenten + tomaat + groene bladgroenten (babyspinazie, rucola, sla etc.)
 • volkoren wrap met zwarte bonen spread + pico de gallo + groene bladgroenten + jalapeño pepers

Diner:

 • Dit kan van alles zijn, maar bestaat eigenlijk altijd uit groenten, peulvruchten, aardappelen (zilvervliesrijst, volkoren pasta etc.) gevolgd door een dessert wat meestal neerkomt op yoghurt met granola of fruit, maar ook wel chocolade avocado pudding of ijs van bevroren fruit

Is er eens een dag waarop wat minder groenten zijn gepland, dan maak ik een smoothie met groenten en drink dat bij ontbijt, lunch of diner. 

Kijk eens verder dan je neus lang is

Denk als vleeseter niet dat een vegetarisch of vegan gerecht ‘dus niet te eten is’. Je zult je verbazen over de heerlijke gerechten die er tussen staan. En er zullen er ook bij zijn die je wat minder lekker of zelfs helemaal niet lekker vindt.

Maar kijk als vegetariër of vegan ook eens bij gerechten waar wel vlees bij staat vermeld. Wellicht kun je het dierlijke product vervangen of zelfs helemaal achterwege laten.

Door op een andere manier te kijken naar recepten, leer je creatiever te worden. Je zult merken dat je ook gevarieerder gaat eten. Ik in ieder geval wel. Ik beperk me niet meer tot de ‘standaard verdeling’ van eten op een bord. Ik eet dát wat ik lekker vind en waar ik trek in heb. Dat betekent dat ik soms wel drie soorten groenten én ovengebakken aardappeltjes én peulvruchten én rijst op mijn bord heb. Heerlijk!

Het belangrijkste advies dat ik je kan geven

 • eet drie maaltijden op een dag
 • eet dagelijks groenten, fruit, peulvruchten, volkoren producten, noten en zaden
 • beweeg dagelijks minimaal een half uur door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen

Stop met jojo-en, zoeken naar het ‘juiste dieet’ of jezelf uithongeren. Geloof ook niet klakkeloos alle succesverhalen van mensen die in zeer korte tijd vele kilo’s (pond, pound, LBS) zijn afgevallen met een bepaald dieet. Een voor en na plaatje is zo geplaatst, maar klopt het ook?

KORTOM: staar je niet blind op de mooie verhalen die je leest op internet. En neem niet zomaar van alles aan van zogenoemde deskundigen. Slik je medicijnen, heb je een gezondheidsprobleem of heb je (zwaar) overgewicht: zoek hulp bij je huisarts. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een échte deskundige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *