Curry met kikkererwten en linzen

Deze curry met kikkererwten en linzen is lekker kruidige en heeft een zoete nasmaak. Je kunt de kikkererwten eventueel (deels) pureren, maar in dit gerecht laat ik ze heel, dan hebben ze een lekkere ‘bite‘.
Curry met kikkererwten en linzen pinit Bekijk galerij 2 foto's

Wanneer ik al van tevoren weet dat ik een curry wil gaan maken gebruik ik gedroogde kikkererwten. Normaal gesproken moet je kikkererwten minimaal een nacht weken en moeten ze lang koken. In de instant pot heb je dat niet! Dan ben je met een uurtje klaar.

Kikkererwten weetjes

Kikkererwten zijn peulvruchten uit de vlinderbloemenfamilie. Er zijn groene, gele, bruine en zwarte kikkererwten.

  • Gele kikkererwten zijn wat romig en zijn het meest bekend in het Westen
  • Bruine kikkererwten zijn kleiner, maar voedzamer dan de gele kikkererwten. Ze zijn vooral beken in Azië. 
  • Zwarte kikkererwten en zijn een specialiteit in Puglia, Italië.
  • Groene kikkererwten zijn verse, vroeg geplukte en onrijpe kikkererwten. Je kunt ze zien als tegenhanger van de edamame.

Zie je in een Engelstalig recept garbanzo beans staan, dan bedoelen ze daarmee chickpeas ofwel kikkererwten.

Leestip: Alles wat je wilt (w)eten over peulvruchten

Curry met kikkererwten en linzen

Moeilijkheid: Beginner Prep 10 minuten Bereiding 30 minuten Totaal 40 minuten
Porties: 4 Calorieën: 388 kcal

Ingrediënten

Instructions

  1. Kook de gedroogde kikkererwten zoals je bent gewend (in mijn geval is dat zonder voor te weken in de instant pot: 1 cup gedroogde kikkererwten + 4 cups water, 60 minuten HP, 15 NPR).

  2. Leg ondertussen het blok santen, in de plastic verpakking (!), in een schaaltje met kokend water. Snijd de ui, knoflook en groene peper fijn en rasp de gember.

  3. Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur en bak hierin achtereenvolgens mosterdzaad, ui, knoflook, groene peper en gember tot de ui glazig ziet. Strooi daarna de garam massala en kurkuma erover en bak dit even kort mee.
  4. Giet een scheutje water in de pan en schraap met een houten spatel de aanbaksels van de bodem. Voeg de kikkererwten en linzen toe en roer alles goed door elkaar. Daarna kunnen de overige ingrediënten worden toegevoegd, behalve de peterselie en koriander. Laat het geheel nog een half uurtje sudderen.

  5. Strooi vlak voor het serveren de gehakte peterselie en koriander over het gerecht. Je kunt nu eventueel een beetje sour fraîche, ongezoete kwark of wat dikke kokosmelk erdoor lepelen.

Voedingswaarden

Porties 4


Hoeveelheid per portie
Calorieën 388kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 20.7g32%
Verzadigd vet 13.6g68%
Totaal koolhydraten 30.2g11%
Voedingsvezel 13.3g54%
Proteïne 13.4g27%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Keywords: Curry, peulvruchten

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kan ik ook kikkererwten uit blik gebruiken?

Dat kan zeker! Gebruik in dat geval 350 gram kikkererwten uit blik. Je hoeft ze dan niet van tevoren te koken.

Wat is aquafaba?

Aquafaba is het kookvocht van de kikkererwten. Gebruik je bijvoorbeeld een blik met kikkererwten, vang dan het vocht op zodat je dat weer voor andere dingen kunt gebruiken. Lees hier wat je er allemaal mee kunt doen.

Toegevoegd aan
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *