Garam masala

Doos met kruidenpotjes pinit Bekijk galerij 2 foto's

Als je net als ik dol bent op de Indiase keuken wil je misschien wel zelf garam masala maken. Ik denk dat je (bijna) alle ingrediënten ervoor wel al in huis hebt.

De diverse wereldkeukens hebben ieder hun eigen kruidenmix. En al die mixen worden in ieder huishouden nét even anders gemaakt. Zo is het ook voor garam masala. De mix heeft een aantal basis specerijen om de mix te maken natuurlijk, maar de verandering zit hem dan in de hoeveelheden of het toevoegen of weglaten van bepaalde specerijen. Smaken verschillen tenslotte.

Authentieke garam masala

Om maximale smaak en geur toe te voegen aan de mix worden de specerijen normaal gesproken geroosterd in een droge gietijzeren koekenpan (skillet) en daarna vermalen. Dit kan met de vijzel of met een elektrische kruidenmolen. Maar ik begrijp best dat niet iedereen hele zaden in huis heeft, dus geef ik twee recepten.

Het ene recept gaat uit van gedroogde specerijen in poedervorm die bijna iedereen wel in huis zal hebben. En anders kun je vast wel een eetlepeltje van de buurman of buurvrouw krijgen. Het andere recept gaat uit van hele zaden.

Voel je vrij om van beide recepten precies dat te gebruiken wat voor jou handig is. Geen venkelzaad maar wel poeder? Ga geen venkelzaad kopen als je het daarna toch nooit meer zal gebruiken, maar gebruik het poeder.

Welke specerijen worden gebruikt in garam masala?

De meest gebruikte specerijen in garam masala zijn:

 • komijn
 • koriander
 • groene en/of zwarte kardemompeulen
 • kaneel
 • nootmuskaat
 • kruidnagel
 • laurier
 • peperkorrels
 • venkel

Waarbij de hoeveelheid, combinatie en variatie dus per huishouden kan verschillen.

💡 Tip: Op zoek naar nieuwe kruidenpotjes? Bol heeft een flink assortiment!

Je ziet dat het dus voornamelijk bestaat uit specerijen die bijna iedereen wel in huis heeft. Je kunt dus naar de Oosterse supermarkt of de plaatselijke supermarkt en een kant en klare mix kopen, maar is het niet leuker om het – op zijn minst – een keer zelf te maken?

Helende eigenschappen en Ayurveda

Helaas weet ik nog lang niet genoeg van Ayurveda, maar het heeft zeker mijn interesse. Ayurveda is een eeuwenoude traditionele Hindu leer die zegt dat het lichaam balas nodig heeft voor een goede gezondheid. Zo zou het lichaam warmte van binnenuit nodig hebben om te blijven functioneren. Garam betekent ‘verwarm het lichaam’ en deze verwarmende specerijen zouden dus goed zijn voor het lichaam.

Er zijn nog meer helende eigenschappen die worden toegeschreven aan garam masala, waaronder:

 • een boost voor je immuunsysteem
 • bevordering van gewichtsverlies
 • helpt de spijsvertering
 • bloedsuikerspiegel op peil houden
 • ontstekingsremmende werking

Maar persoonlijk word ik gewoon heel erg blij van deze mix. De geur en smaak zijn echt onovertroffen!

Garam masala

Moeilijkheid: Gemiddeld Bereiding 10 mins Totaal 10 minuten

Ingrediënten

Gedroogd, poedervorm

Hele zaden

Instructies

Gedroogd, poedervorm

 1. Doe alle ingrediënten in een afsluitbaar potje en schud alles goed door elkaar.
  Vlak voor gebruik verwarm je de hoeveelheid die je nodig hebt in een droge koekenpan. Hiermee komen de smaken nog beter naar voren.

Hele zaden

 1. Rooster alle ingrediënten in een (gietijzeren) koekenpan. Blijf de mix in beweging houden zodat er niets aanbrandt.

 2. Vermaal alles met behulp van een vijzel of kruiden-/koffiemolen. 

Keywords: Kruidenmix, Garam masala,
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *