Aardbeien drogen

Voedsel drogen is één van de manieren om voedsel langer te bewaren. Op deze manier kun je er buiten het seizoen toch van genieten. Neem nou aardbeien bijvoorbeeld. Koop ze wanneer ze in het seizoen – en dus relatief goedkoop – zijn. Je kunt ze invriezen natuurlijk, maar dat blijft energie gebruiken totdat je ze uit de vriezer haalt. Maar je kunt ze ook drogen en er fruitleer, ‘ouwel of’ aardbeienpoeder van maken.
Aardbeien pinit Bekijk galerij 2 foto's

Fruitleer is wat taai en heeft een beetje het idee van Fruitella. Een lekker snoepje dus, dat toch gezonder is dan een bewerkt snoepje met allerlei toevoegingen. Maar ook ouwel (snoeppapier) is heerlijk. Je kunt er zelfs je dessert mee ‘opleuken’ door een stuk rechtop in het toetje te steken.

Lees ook:
* Voedseldrogers: hoe en waarom?
* Dit is mijn voedseldroger
* Bekijk alle voedseldrogers bij Bol.com

Aardbeienweetjes

Net als andere fruitsoorten zijn ook aardbeien gezond. Van de bekende fruitsoorten bevatten alleen kiwi’s meer vitamine C dan aardbeien. Aardbeien dragen ook bij aan de inname van foliumzuur.

Foliumzuur heb je nodig voor groei, aanmaak van rode en witte bloedcellen en het is bovendien belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Zwangere vrouwen krijgen dan ook het advies om zeker de eerste tien weken extra foliumzuur te slikken.

In Nederland zijn aardbeien volop verkrijgbaar in de maanden mei tot en met september. Ze zijn dan verkrijgbaar uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas. Deze aardbeien hebben een lagere klimaatbelasting dan aardbeien buiten het seizoen, wanneer ze bijvoorbeeld uit een verwarmde kas komen of zelfs uit het buitenland.

Wat kun je allemaal drogen?

Heel flauw natuurlijk, maar eigenlijk te veel om op te noemen! Toch zal ik een kleine opsomming geven, maar er is ongetwijfeld veel meer te bedenken om te drogen.

  • fruit: bijvoorbeeld appel, peer, banaan, pruimen, druiven etc.
  • groenten: bijvoorbeeld prei, wortel, bieten, uien etc.
  • bloemen: eetbare bloemen, maar ook ter decoratie
  • paddenstoelen: denk porcini

Aardbeien drogen

Moeilijkheid: Beginner Prep 5 minuten Overig 10 uur Totaal 10 uren 5 minuten
Temperatuur: 65  °C

Ingrediënten

Instructies

Fruitleer

  1. Stel de temperatuur in op 65℃ en de tijd tussen 10-12 uur.
    Doe de aardbeien in een blender of keukenmachine en maal ze tot moes. Lepel wat van de moes op de droogmatje, schud vervolgens met de droogla om de moes gelijkmatig te verdelen.
    Check zo tegen het einde van de droogtijd hoe het met het fruitleer staat. Het moet taai en buigzaam zijn.
  2. Rol het fruitleer op en omwikkel het bijvoorbeeld met een stukje bakpapier. Of snijd de rol in kleinere ‘hapklare’ snoepjes. Bewaren in een goed afgesloten pot.

Aardbeienpoeder

  1. Stel de temperatuur in op 65℃ en de tijd tussen 10-12 uur. Snijd de aardbeien in plakken en leg ze op de droogmatjes in de voedseldroger. De aardbeien mogen elkaar niet overlappen, hierdoor verandert namelijk de droogtijd.
  2. Check aan het einde van de droogtijd of de aardbeien al goed droog zijn. Ze moeten ‘kurkdroog’ zijn. Vermaal ze vervolgens in een keukenmachine of blender tot poeder.
  3. Gebruik het poeder in snoepjes, taarten, desserts of smoothies.
Keywords: Gedroogde aardbeien, fruitsnoep
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *