Erwtensoep of Snert?

Alweer zo’n heerlijke winterse Hollandse pot: snert! Maar is dit eigenlijk erwtensoep of snert? Of is er geen verschil…
Een kom met snert en roggebrood pinit Bekijk galerij 2 foto's

Het moet niet gekker worden: vroeger moest ik absoluut niet denken aan erwtensoep. De geur alleen al vond ik vreselijk, laat staan die dikke drab waar een lepel in kon blijven staan. Maar sinds ik plantaardig eet, behoren peulvruchten eigenlijk tot mijn standaard “uitrusting”. Dus toen ik onlangs in mijn TGTG-box een verspakket voor erwtensoep aantrof kreeg ik spontaan trek! 

Erwtensoep of Snert?

Aan tafel hadden we een discussie over erwtensoep en snert. Volgens mijn man is het pas snert als er vlees in zit, volgens mij is het een andere benaming voor dezelfde soep. Ik besloot op onderzoek uit te gaan en het blijkt dat we allebei gelijk hebben. Er doen namelijk veel verhalen de ronde over de benaming snert. Maar erwtensoep mag uiteindelijk pas snert worden genoemd als het minimaal één dag heeft gestaan. 

Van oudsher wordt er eerst een stevige bouillon getrokken van groenten, worden de spliterwten gekookt en worden er – naast rookworst – ook varkensvlees, spek en botten toegevoegd aan de soep. Maar niet in mijn snert! Lees toch maar verder als je wél op zoek bent naar een recept met vlees, dit recept vind je namelijk helemaal onderaan.

Gezondheidsweetjes

  • Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goede bron van plantaardige eiwitten, daarnaast zijn ze ontzettend vezelrijk. Goed voor de darmen dus.
  • Wortels bevatten weinig calorieën maar zijn ook erg vezelrijk. Het eten van vezelrijke groenten verlaagd de kans op darmkanker.
  • Prei en ui bevatten veel vitaminen en mineralen. Maar ook polyfenolen wat ziekte kan voorkomen of het risico op het krijgen ervan kan verlagen. Het is goed tegen bijvoorbeeld aderverkalking, diabetes type 2 en luchtweginfecties veroorzaakt door allergische reacties.
  • Knolselderij is een echte vitamine C en vitamine K bom! Het bevat minder calorieën dan aardappel en is voedzamer, daarom kan het prima als vervanger voor aardappel dienen. Knolselderij is ook nog eens vochtafdrijvend. Lekker voor je nieren dus.
  • Laurier zou ontzettend heilzaam zijn voor allerhande kwalen en kwaaltjes. Ook zou het vochtafdrijvend werken, een natuurlijk antidepressivum zijn, bevorderend werken voor de spijsvertering en eetlust opwekken. En dat allemaal gegeven door moedertje natuur! 

Leestip: Alles wat je wilt (w)eten over peulvruchten

Erwtensoep op het gasfornuis

Mocht je geen InstantPot hebben dan kun je erwtensoep natuurlijk ook maken op de ouderwetse manier. Je bent dan alleen wel zo’n anderhalf uur verder voordat alles gaar en klaar is. Dit is de ‘ouderwetse’ erwtensoep: met stukjes groenten én vlees.

  • Was de spliterwten met behulp van een zeef. Breng in een soeppan het water met de spliterwten, varkensvlees, botten en laurierblad aan de kook. Voeg eventueel zout toe. Kook dit in 60 minuten gaar en verwijder tussendoor het eventuele schuim van het water. Roer regelmatig.
  • Maak ondertussen de groenten schoon, schil de wortel en knolselderij en pel de ui. Snijd de wortel en knolselderij in blokjes, de prei in halve ringen en snipper de ui. Hak de bladselderij fijn.
  • Haal na 60 minuten het vlees en laurier uit de soep en snijd het vlees in stukjes. De spliterwten zullen nu zo goed als uit elkaar gevallen zijn, pureer eventueel met een staafmixer.
  • Voeg vervolgens de stukjes vlees, groenten en bladselderij toe aan de soep. Kook dit alles nog zo’n 20 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan.
  • Snijd rookworst in plakjes en voeg dit toe aan de soep, laat het even mee warmen.

Leuk weetje

In Nederland eten we erwtensoep traditioneel met roggebrood, belegd met katenspek en wat mosterd. Sommigen kiezen ervoor om pannenkoeken als dessert te eten na erwtensoep. Deze gewoonte is in Scandinavische landen wijdverbreid. In Zweden is dit een traditioneel menu voor de donderdag en wordt aangeduid als ‘ärtsoppa och Pannkakor‘. Hoog tijd dus dat we weer terug gaan naar Zweden (*grijpt alles aan om naar Zweden te kunnen*).

❗️ Tip: om een dikkere en nog steviger soep te krijgen voeg je 1 of 2 aardappelen toe. Je hoeft de aardappelen niet voor te koken, snijd ze in gelijke stukken en ze koken gaar in de soep.

Erwtensoep of Snert?

Moeilijkheid: Gemiddeld Prep 10 mins Bereiding 25 mins Totaal 35 minuten
Porties: 4 Calorieën: 302 kcal

Ingrediënten

Instructions

  1. Was of boen de groenten goed schoon. Was de spliterwten met behulp van een zeef. Herhaal dit tot het water niet meer troebel ziet.
    Schil de knolselderij en wortelen en snijd ze in blokjes. Snijd de prei in halve ringen. Pel en snipper de ui.
  2. Doe de spliterwten, groenten en laurierblaadjes in de binnenpan van de InstantPot. Schenk het water erbij en voeg de bouillonpoeder (optioneel) toe. Breng op smaak met peper en zout.
    Draai de deksel op de pan en zet het ventiel op "seal". Druk op de soepfunctie en stel – als dit niet al automatisch gaat – de tijd in op 25 minuten.
  3. Zodra de pan op druk is hoor je een signaal en gaat de tijd lopen. Na 25 minuten hoor je weer een signaal. Laat de lucht op natuurlijke wijze ontsnappen, totdat het ventiel naar beneden valt. Verwijder dan het deksel van de pan. Vis de laurierblaadjes eruit en zet de staafmixer in de soep.
  4. Verdeel de soep over de kommen, snijd de peterselie fijn en strooi over de soep.

Voedingswaarden

Porties 4


Hoeveelheid per portie
Calorieën 302kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 1.8g3%
Verzadigd vet 0.7g4%
Totaal koolhydraten 50.3g17%
Voedingsvezel 7.1g29%
Proteïne 17.8g36%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Notitie

Om de soep nog meer smaak te geven voeg je een bouillonblokje toe.

Mocht je het lekker vinden dan kun je ook nog wat plantaardige worst in plakjes snijden en toevoegen. Wij zijn nog geen lekkere ‘rookworst’ tegengekomen.

Keywords: Snert, erwtensoep, peulvruchten

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Ik heb geen instant pot, wat nu?

Je kunt de soep uiteraard ook op het gasfornuis bereiden. Boven het recept staat de bereidingswijze voor een ouderwetse snert met vlees. In het kort: kook de spliterwten in 60 minuten gaar, ze zullen dan uit elkaar vallen. Voeg dan de overige ingrediënten toe en kook het geheel nog eens 20 minuten.

Toegevoegd aan
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *