Na een niet al te lange zoektocht bleek dat ik zeker van alles kan doen met die schillen en klokhuizen. Je zou er bijvoorbeeld appelazijn mee kunnen maken. Eigenlijk heb je niet meer nodig dan het ‘appelafval’, water en geduld. Maar het moet natuurlijk nog ergens in. Je kunt daar speciale potten voor kopen, maar nodig is het niet!
Wat heb je nog meer nodig
- doek of gaas (hydrofiele luier bijvoorbeeld)
- glazen pot (2 liter)
- elastiekje
- gewicht (om de schillen onder water te houden)
0
Recept opslaan
Zo maak je appelazijn
Ingrediënten
Instructies
-
Doe de appelresten in de pot en giet het water erover. Zet het glas in de pot zodat alles mooi is ondergedompeld. Dek af met het gaas of doek en zet dit vast met het elastiekje. Laat de pot staan bij kamertemperatuur, maar niet in direct zonlicht.
-
Na een dag (of zelfs sneller) zullen er bubbeltjes in het water ontstaan. Door de gisting ontstaat er immers koolzuurgas. Het proces is begonnen. Zorg er voor dat alles goed onder water blijft staan. Roer en herschik indien nodig.
-
Na twee à drie weken (afhankelijk van temperatuur, suikergehalte van de schillen, hoeveelheid) zal de gisting zo goed als stilvallen. Alle suikers van de appelschillen zijn omgezet naar alcohol. Die alcohol is nu klaar om te verzuren tot azijn. Verwijder schillen en klokhuizen, plaats het doekje of gaasje er weer overheen en sluit weer af met het elastiekje.
-
Laat de pot nu drie à zes weken staan en roer regelmatig om extra zuurstof toe te voegen en de azijnzuurbacteriën blij te houden. Na drie weken kun je al eens gaan proeven. Als het goed zuur is, is het klaar! Anders laat je jet nog wat langer staan. Je kunt de appelazijn dan in een fles gieten en afsluiten. Bewaar de appelazijn liefst op een donkere plek.
-
Wil je graag azijn met een kruidig accent? Voeg dan gerust specerijen en kruiden toe. Dat kan al tijdens het proces maar ook als de azijn klaar is.