Gekarameliseerde uientaart

Gekarameliseerde uientaart is heerlijk als borrelhap of bij een frisse salade. Net zo lekker als de versie met eieren en room, maar niet zo machtig.
Gekarameliseerde uientaart pinit Bekijk galerij 2 foto's

Wat te doen met een teveel aan uien die overgebleven zijn? Juist, dan maak je een heerlijke gekarameliseerde uientaart! Het is een simpel recept, toch vergt het wel wat geduld. Uien karameliseer je namelijk niet even in tien minuten. 

Uien karameliseren

De uien moeten eerst zacht worden en dat proces kun je versnellen door ze even in de pan te te laten sudderen onder een deksel. 

Vervolgens haal je de deksel weg en blijf je de uien net zo lang bakken tot de suikers uit de uien vrijkomen. Roer regelmatig om aanbakken te voorkomen. Je kunt ook dit proces weer wat versnellen door wat suiker toe te voegen, maar ik voeg liever geen suiker toe. Ik neem dus wat langer de tijd. 

Aan het einde van het proces kun je de aanbaksels (suiker) van de bodem loskrijgen daar af te blussen met wat balsamico azijn, water of bouillon. Juist in die aanbaksels zit heel veel smaak, die wil je niet verloren laten gaan.

Gekarameliseerde uientaart pinit
0 Recept opslaan
Yummy

Gekarameliseerde uientaart

Voorbereiding 10 minuten Bereiding 30 minuten Rust / Koelen 20 minuten Totale tijd 1 uur
Temperatuur: 200  °C Porties: 8 Calorieën: 197 kcal

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Verwarm de oven tot 200 graden. Maak de uien schoon, halveer ze en snijd ze in dunne ringen.

  2. Verhit een hapjespan en laat de boter smelten. Bak de uien 10 minuten op laag vuur, met de deksel op de pan. Neem dan de deksel van de pan, voeg de ketjap manis toe en karameliseer de uien in minimaal een half uur.

  3. Maak ondertussen de vulling door de tofu, mosterd, edelgistvlokken, melk, en Italiaanse kruidenmix in de keukenmachine te mengen. Schep de vulling door de gekarameliseerde uien en breng op smaak met peper en zout. 

  4. Vet de quichevorm in en bekleed met de hartige taartdeeg. Prik gaatjes in het deeg en verdeel er dan het uienmengsel over. Schuif de taart in de oven, na ongeveer 20 minuten is het klaar.

Voedingswaarden

Porties 8


Hoeveelheid per portie
Calorieën 197kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 9.4g15%
Verzadigd vet 4.1g21%
Totaal koolhydraten 19g7%
Voedingsvezel 3.4g14%
Proteïne 6.6g14%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Notitie

Strooi er vlak voor het serveren eventueel wat parmebaas over. Dat is een hartig strooisel wat ik gebruik als vervanger van Parmezaanse kaas.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!