Wanneer je overgaat op een veganistische leefstijl zul je ook geen kaas meer eten. Voor kaas zijn er zijn vele alternatieven op de markt. Maar voor Parmezaanse kaas heb ik echter nog geen smakelijk alternatief kunnen vinden in de reguliere supermarkten.
Door mijn interesse in voeding én bovenal uit nieuwsgierigheid ben ik gaan zoeken naar alternatieven. Want pasta zonder Parmezaanse kaas voelt toch wat kaal.
Met maar vier ingrediënten maakte ik een een hartig strooisel ter vervanging van “Parmezaanse kaas”. Ik noem het Parmebaas!
Wat is edelgist?
Edelgist (nutritional yeast in Engelstalige recepten) is een gedeactiveerd gist. Je kunt het als voedingsmiddel kopen bij natuurwinkels en biologische supermarkten, maar ook bij de reguliere supermarkten. Je vindt het als poeder maar ook als vlokken. Dan ziet het er een beetje uit als vissenvoer of zaagsel. Om eerlijk te zijn ruikt het niet bijzonder lekker of kazig.
Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en bevatten van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Sommige producenten voegen hier nog extra vitamine B12 aan toe. B-vitaminen dragen bij aan het vergroten van je weerstand. Bovendien krijg je er een mooiere huid, glanzend haar en sterkere nagels van.
Parmebaas: hét vegan alternatief voor Parmezaanse kaas
Ingrediënten
Instructies
-
Maal alle ingrediënten tot het de gewenste structuur heeft. De ene persoon heeft liever poeder, de ander wat korreliger.
-
Bewaar de parmebaas in een goed afsluitbare pot.
Notitie
Strooi het over pasta, pizza of over groenten zoals broccoli, bloemkool, witlof of asperges.