Parmebaas: hét vegan alternatief voor Parmezaanse kaas

In Nederland heb ik nog geen goed alternatief gevonden voor Parmezaanse kaas. Althans niet bij de reguliere supermarkt. Daarom maak ik het nu zelf! Nieuwsgierig? Lees dan vooral verder.
Parmebaas, alternatief voor parmezaanse kaas pinit Bekijk galerij 3 foto's

Wanneer je overgaat op een veganistische leefstijl zul je ook geen kaas meer eten. Voor kaas zijn er zijn vele alternatieven op de markt. Maar voor Parmezaanse kaas heb ik echter nog geen smakelijk alternatief kunnen vinden in de reguliere supermarkten. 

Door mijn interesse in voeding én bovenal uit nieuwsgierigheid ben ik gaan zoeken naar alternatieven. Want pasta zonder Parmezaanse kaas voelt toch wat kaal. 

Met maar vier ingrediënten maakte ik een een hartig strooisel ter vervanging van “Parmezaanse kaas”. Ik noem het Parmebaas!

Wat is edelgist?

Edelgist (nutritional yeast in Engelstalige recepten) is een gedeactiveerd gist. Je kunt het als voedingsmiddel kopen bij natuurwinkels en biologische supermarkten, maar ook bij de reguliere supermarkten. Je vindt het als poeder maar ook als vlokken. Dan ziet het er een beetje uit als vissenvoer of zaagsel. Om eerlijk te zijn ruikt het niet bijzonder lekker of kazig.

Edelgistvlokken zijn rijk aan plantaardige eiwitten en bevatten van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. Sommige producenten voegen hier nog extra vitamine B12 aan toe. B-vitaminen dragen bij aan het vergroten van je weerstand. Bovendien krijg je er een mooiere huid, glanzend haar en sterkere nagels van.

Parmebaas, alternatief voor parmezaanse kaas pinit
0 Recept opslaan
Yummy

Parmebaas: hét vegan alternatief voor Parmezaanse kaas

Voorbereiding 5 minuten Totale tijd 5 minuten

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Maal alle ingrediënten tot het de gewenste structuur heeft. De ene persoon heeft liever poeder, de ander wat korreliger.

  2. Bewaar de parmebaas in een goed afsluitbare pot.

Notitie

Strooi het over pasta, pizza of over groenten zoals broccoli, bloemkool, witlof of asperges. 

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kan ik de parmebaas voor meer dingen gebruiken?

Zeker! Dit hartige strooisel is ontzettend lekker en kun je heel goed strooien over pasta’s, pizza of als smaakmaker op groenten als bloemkool, broccoli, witlof of asperges.

Hoe lang kan ik de parmebaas bewaren?

Bewaar het in een goed luchtdicht afsluitbaar doosje of in een oud jampotje of pestopotje. Bewaar je het in de koelkast dan is het een aantal weken tot zelfs een paar maanden houdbaar. 

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *