Groentebouillon

In Amerikaanse recepten zie je heel vaak staan dat ze een bepaald merk groentebouillon gebruiken. Dit is dan al klaar. In Nederland heb ik dat nog niet gezien, althans niet in de reguliere supermarkten. Dus gebruik ik altijd bouillonblokjes. Ook makkelijk natuurlijk, maar vaak wel erg zout. Ik laat je daarom graag zien hoe je zelf groentebouillon maakt, zonder zout en zonder andere toevoegingen. Zelf maken is bovendien erg makkelijk!
weckpotten met groentebouillon pinit

Opmerking bij de ingrediënten 

  • Gedroogde paddenstoelen – porcini heb ik altijd wel in huis omdat het zo snel lekker veel smaak afgeeft aan gerechten.
  • Witte miso – miso is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse keuken. Het wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren met zout en een bepaalde schimmel. Soms wordt er ook rijst, gerstzeewier of andere ingrediënten aan toegevoegd. De dikke pasta wordt gebruikt voor sauzen, soepen, inleggen van groenten of misosoep van te maken. Het bevat een grote hoeveelheid proteïnevitaminen en mineralen. Je kunt witte miso niet ongestraft vervangen door rode of bruine miso, de smaak is wezenlijk anders! Je kunt voor deze bouillon de witte miso vervangen door tahin. Voor een gluten- en sojavrije groentebouillon moet je de misopasta sowieso vervangen.
  • Het ontbreken van zout – in dit recept wordt bewust geen extra zout gebruikt. Omdat je de groentebouillon op meerdere manieren kunt gebruiken zou het niet handig zijn om er al zout aan toe te voegen. Een kopje bouillon drinken wil je misschien minder zout hebben, dan het gebruiken om iets in te koken. Beter dus voeg je het zout toe op het moment dat je het gaat gebruiken.

Bewaren & Gebruiken 

Zodra de bouillon volledig is afgekoeld kun je het verdelen over goed afsluitbare bakjes. Je kunt de bouillon ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast en tot wel 3 maanden in de vriezer. Ook handig is om een gedeelte in een (afsluitbare) ijsblokjeshouder te bewaren. Soms heb je maar een klein beetje nodig, zo’n blokje is dan snel gepakt.

Gebruik de bouillon daar waar er in een recept om groentebouillon wordt gevraagd of neem een kopje als hartige opkikker. Maar je kunt ook je aardappelen of groente koken in een laagje groentebouillon. Lekker hartig!

Voorbereiding 5 minuten Bereiding 90 minuten Totale tijd 1 uur 35 minuten

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Optioneel

Instructies

  1. Verwarm 250 ml water in een soeppan en kook hierin de wortel, selderij en knoflook voor 5 minuten. Roer er vervolgens de gedroogde paddenstoelen, peterselie  en versgemalen peper door. Schenk de rest van het water erbij en laat het geheel op laag vuur 1,5 uur pruttelen en laat het dan volledig afkoelen.

  2. Giet het afgekoelde mengsel in een blender en pulseer tot je een bouillon hebt. Giet dan de bouillon terug in de pan. 

  3. Lepel ongeveer 100 ml bouillon in een schaaltje en voeg daar de miso aan toe. Meng het geheel tot de miso is opgelost in de bouillon en giet het dan bij de rest van de bouillon terug in de pan. Breng eventueel verder op smaak met wat hartige kruidenmix.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *