Vinaigrette – mediterraan

Deze mediterrane vinaigrette maakt van jouw salade al gauw een Griekse salade. Heerlijk in al zijn eenvoud.
Vinaigrette pinit Bekijk galerij 2 foto's

Zoals met veel dingen ben ik vinaigrette pas laat in mijn leven gaan waarderen. Het fijne van een zelfgemaakte vinaigrette is dan ook dat je de smaken kunt aanpassen naar jouw wens. Salades – waar ik gek op ben – worden nog smakelijker met een goede vinaigrette of dressing.

Deze simpele vinaigrette maakt van iedere salade een mmmmmm-salade,

Als je trouwens eenmaal de smaak te pakken hebt van het zelf maken, dan wil je steeds meer zelf maken. En heb je toch dan toch eens een dressing of vinaigrette in de supermarkt gekocht (want tijdgebrek) dan heb je al gauw spijt. Er gaat gewoon niets boven zelfgemaakte voeding. En of dat nu gaat om soep, saus, dressing of salades: met liefde en smaken waar je van houdt wordt alles beter.

Iedere vinaigrette is een dressing, maar niet iedere dressing is een vinaigrette.

Het verschil tussen dressing en vinaigrette

Het verschil tussen een vinaigrette en een dressing zit hem in de ingrediënten. Vinaigrette komt af van vinaigre, wat Frans is voor azijn. Vinaigrette wordt dan ook gemaakt op basis van olie en azijn. Dressing daarentegen moet gebonden zijn, voor het binden wordt een eidooier, mayonaise of yoghurt toegevoegd.

Wat is vinaigrette?

Vinaigrette is een klassieke dressing voor over de salade. Je maakt het door in een verhouding van 3:1 olijfolie te mengen met wijnazijn. Vervolgens breng je het op smaak met peper en zeezout. Je kunt heerlijk variëren door toevoeging van bijvoorbeeld verse tuinkruiden, knoflook, mosterd of ahornsiroop. Bij gebrek aan verse tuinkruiden zijn gedroogde een goede vervanging, alhoewel er natuurlijk niets gaat boven verse tuinkruiden.

Voorbereiding 5 minuten Totale tijd 5 minuten
Porties: 4 Calorieën: 71 kcal

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Voeg alle ingrediënten toe aan een schaaltje en roer tot alles goed is gemengd. Gebruik hiervoor een vorkje of een mini garde. Proef en breng op smaak met versgemalen peper en zout.

    Gebruik je een andere soort azijn, dan wil je misschien wel een paar druppeltjes maple syrup toevoegen voor een zoete(re) ondertoon.
  2. De vinaigrette is direct klaar voor gebruik.

Voedingswaarden

Porties 4


Hoeveelheid per portie
Calorieën 71kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 7.5g12%
Verzadigd vet 1.1g6%
Totaal koolhydraten 0.5g1%
Voedingsvezel 0.1g1%
Proteïne 0.1g1%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kan ik de vinaigrette bewaren?

Dit recept is voldoende voor een salade voor 4 personen. Mocht je over hebben dan kun je het tot een week bewaren in de koelkast.

Kan ik de rode wijnazijn vervangen?

Je kunt dit prima vervangen door witte wijnazijn: net zo lekker!
Gebruik je echter naturel azijn, appelazijn of een balsamico dan wil je misschien een drupje of theelepeltje ahornsiroop toevoegen. Een zoete hint kan iedereen wel waarderen. Maar nodig is het zeker niet.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!