3x Worteltjestaart havermoutpap

Worteltjestaart vindt iedereen lekker. Toch? Wij in ieder geval wel en daarom besloot ik om van die lekkernij eens een ontbijt te gaan maken. Bijkomend voordeel is dat je gelijk bij het ontbijt al wat groenten binnenkrijgt. Al is het natuurlijk niet genoeg!
worteltjestaart havermoutpap pinit Bekijk galerij 2 foto's

Hou jij ook zo van havermout en van worteltjestaart? De combinatie van deze twee gerechten is echt een pareltje voor je smaakpapillen! Het lijkt misschien een wat vreemde combinatie zo op het eerste gezicht, maar geloof me als ik zeg dat worteltjestaart havermoutpap verrukkelijk is.

De voordelen van havermoutpap

Zelfs zonder de toevoeging van “worteltjestaart” is het fijn om te weten dat havermoutpap op zichzelf al een gezonde keuze is. Havermoutpap is een geweldige bron van vezels, vitamines en mineralen. Het zit boordevol antioxidanten en heeft een gunstig effect op de spijsvertering en de bloedsuikerspiegel. Bovendien is havermoutpap een ideale keuze voor een stevig ontbijt of een energierijk tussendoortje, omdat het langdurig een verzadigd gevoel geeft.

De verrukkelijke twist: worteltjestaart

Als je nog nooit worteltjestaart hebt gegeten wordt dat hoog tijd. Een goede worteltjestaart heeft een smeuïge textuur en is rijk aan smaak. De combinatie van zoetige wortelen met de warme tonen van o.a. kaneel en nootmuskaat is onweerstaanbaar. Vaak wordt de taart nog afgemaakt met een romige roomkaasglazuur. Door deze unieke mix van smaken en texturen is het bij veel mensen favoriet.

Door worteltjestaart te combineren met havermoutpap ontstaat een perfecte harmonie tussen het gezonde en het lekkere. Het voegt een natuurlijke zoetheid toe aan de pap en geeft een verrassende twist aan het gebruikelijke ontbijtrecept. Bovendien voegt de wortel gelijk in de ochtend al een extra dosis groente toe. Win-win.

3x ontbijt: pap, taart of overnight oats

Dit recept brengt het beste van twee werelden samen: het gezonde en voedzame van havermout en de heerlijke smaak van worteltjestaart. Breng met dit ontbijtrecept wat creativiteit in je ontbijtroutine en probeer deze lekkere traktatie.

Maar ik begrijp ook heel goed dat je niet iedere ochtend de tijd hebt om in de keuken te staan, zelfs niet voor 15 minuten. Dan is het fijn om te weten dat je deze worteltjestaart havermoutpap op maar liefst drie manier kunt maken.

🎃 Tip: in slechts vijf minuten heb je zelf een potje pompoenkruiden gemaakt.

1. Warm als pap

Maak de wortels schoon en rasp ze fijn. Voeg ze samen met de havermoutvlokken, lijnzaad, melk en een halve theelepel pompoenlkruiden toe aan een pan. Breng het geheel aan de kook. Laat het vervolgens tien minuten zachtjes pruttelen terwijl je steeds roert. Schil ondertussen de appel en verwijder het klokhuis. Snijd in kleine blokjes en voeg samen met de rozijnen, rest van de pompoenkruiden en het water toe aan een koekenpan. Bak tot de appeltjes en rozijnen zacht zijn.

2. Koud als overnight oats

Maak de wortels schoon en rasp ze fijn. Mix de wortelrasp met de havermoutvlokken, lijnzaad, melk en een halve theelepel pompoenkruiden en verdeel het over twee schaaltjes of mason jars. Je kunt de appeltjes als hierboven bakken, laten afkoelen en toevoegen aan de overnight oats of je kunt de appeltjes ‘s morgens bakken zoals hierboven beschreven en warm toevoegen aan de koude overnight oats.

3. Warm als taart

Maak de wortels schoon en rasp ze fijn. Mix de wortelrasp met de havermoutvlokken, lijnzaad, melk en een halve theelepel pompoenkruiden en verdeel het over twee ovenvaste schaaltjes. Je kunt de appeltjes mengen met de rozijnen en pompoenkruiden en verdelen over de twee schaaltjes. Dan gaat het de volgende ochtend in zijn geheel in de oven. Of je bakt de overnight oats en maakt de warme appeltjes apart zoals bij nummer 1 beschreven. Het taartje moet ongeveer 25 minuten in de oven op 200 graden.

Leestip: De gezondheidsvoordelen van chiazaad

Variatiemogelijkheden

Eigenlijk is dit recept al heerlijk van zichzelf, maar het is altijd leuk – en lekker – om te experimenteren met verschillende smaakmakers en toevoegingen om het naar je eigen smaak aan te passen. Probeer bijvoorbeeld eens een van de volgende ideeën:

  • Voeg een snufje gemalen gember toe voor een pittige kick.
  • Strooi wat kokosvlokken over de pap voor een tropische twist.
  • Vervang de lijnzaad door chiazaad. Of gebruik ze allebei voor extra vezels en omega-3-vetzuren.
  • Voeg een scheutje vanille extract toe voor een subtiele zoete smaak.

3x Worteltjestaart havermoutpap

Moeilijkheid: Beginner Prep 5 minuten Bereiding 15 minuten Totaal 20 minuten
Porties: 2 Calorieën: 321 kcal
Seizoen: Geschikt voor het hele jaar

Ingrediënten

Instructions

  1. Maak de wortelen schoon en rasp ze. Doe ze daarna samen met de havervlokken, amandelmelk, lijnzaad en de helft van de pompoenkruiden in een pan. Breng aan de kook en zat dan de warmtebron lager.

  2. Schil ondertussen een appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in kleine blokjes en meng de rest van de pompoenkruiden erdoor. Verhit een koekenpan en bak hierin de appeltjes en rozijnen in het water. Als de appeltjes zacht zijn is het klaar.

  3. Verdeel de pap over twee borden of kommen en schep de warme appeltjes erdoor. Serveer direct.

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 321kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 7.6g12%
Verzadigd vet 0.8g4%
Totaal koolhydraten 48.8g17%
Voedingsvezel 8.2g33%
Proteïne 7.8g16%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Notitie

Om je ontbijt extra lekker te maken kun je er een handje gehakte pecannoten of een beetje notenpasta aan toevoegen.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kan ik de pompoenkruiden vervangen?

Ja hoor, je kunt de pompoenkruiden vervangen door koek- of speculaaskruiden of door een mix van wat kaneel en kruidnagel. Maar het is de moeite waard om de pompoenkruiden zelf te maken. Ik gebruik het in tal van recepten.

Kan ik de amandelmelk vervangen?

Je kunt de amandelmelk vervangen door elke soort, maar kies het liefst voor een ongezoete variant die verrijkt is met B12 en calcium. 

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *