Pompoenkruiden

Een potje met pompoenkruiden en een beetje op een lepeltje ernaast pinit

Ook al merk je het nog niet aan de temperaturen, de herfst is in aantocht. In de winkels vind je weer volop pompoenen in alle soorten en maten. En dat komt goed uit want ik ben dol op pompoen. Bovenaan mijn lijstje staat dan ook pumpkin pie. Maar ja, die pumpkin pie spice he?! Die komen continu naar voren in Amerikaanse filmpjes en recepten, maar hier heb ik ze nog niet kunnen vinden. Dat probleem is nu voorbij. Ik maak het zelf! En dat is zo gepiept.

Je kunt heel veel doen met deze kruiden, dus het is niet zo gek om een voorraadje te maken.

Iedere keer als je even behoefte hebt aan kerst: open het potje en snuif de kerstgedachte op. Druilerige dag of rotdag achter de rug? Ruik even aan dat potje met kruiden en je wordt op slag weer happy!

Gebruik de mix bijvoorbeeld in mijn pumpkin pie cheesecake.

Wat zit er in pompoenkruiden

Kaneel is een specerij dat bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste zijn de ceylonkaneel of echte kaneel en de cassia of kassie. Cassia is wat branderiger en zoeter dan ceylonkaneel. Kaneel wordt in stokjes verkocht. Het kaneelpoeder dat in de keuken wordt gebruikt bestaat meestal uit gemalen cassia, waar soms wat gemalen ceylonkaneel aan toegevoegd is.

Gember is een specerij met een vrij sterke smaak. Je vindt het lekker of niet, volgens mij is er geen tussenweg. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant. Het is een van de meest geconsumeerde specerijen ter wereld en staat ook in Nederland al eeuwen op het menu.

Nootmuskaat is een specerij afkomstig van de muskaatboom, die in regenrijke tropische kustgebieden gekweekt wordt. De muskaatnoot is ovaal van vorm en ongeveer twee en een halve centimeter lang. De muskaatnoot is zeer hard: in de keuken wordt de muskaatnoot daarom alleen in geraspte vorm (nootmuskaat) gebruikt. Je kunt het gemalen kopen of zelf raspen met bijvoorbeeld een nootmuskaatmolen. Het woord nootmuskaat is een verbastering van het Latijnse “nuces moschatae”, hetgeen “naar muskusruikende noten” betekent.

Piment is een plant en specerij uit Midden-Amerika en West-Indië. Piment is ook wel bekend onder de naam Jamaicapeper, pimentbes, pimento, allspice, nagelpeper of nagelgruis. De zaden worden gebruikt in gedroogde vorm, eventueel gemalen. De smaak is vrij zacht en minder heet dan zwarte of witte peper. Jamaica is de belangrijkste producent van piment, daarnaast wordt het in verschillende landen in Midden-Amerika verbouwd.

Kruidnagel is een specerij met een zeer overheersende smaak. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom. Een kruidnagel bestaat uit een ongeveer 1 cm lang steeltje, met daarop het knopje, dat zo’n 3 mm in diameter is.

Pompoenkruiden

Moeilijkheid: Beginner Prep 5 minuten Totaal 5 minuten

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructions

  1. Schep alle specerijen in een potje, sluit het af en schud flink zodat alles goed gemengd is.

Keywords: Pompoenkruiden, kruidenmix, homemade
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *