Limabonen in rozemarijn-knoflookboter

Limabonen in rozemarijn-knoflookboter op een bedje van rucola pinit Bekijk galerij 2 foto's

Soms heb ik een recept in concept staan, terwijl ik het nog niet heb gemaakt en nog geen foto’s heb. Het kan dus voorkomen dat zo’n concept er dan ineens al drie jaar staat. Deze limabonen in rozemarijn-knoflookboter staat dus al zo lang klaar om te maken. En nu is het dan eindelijk gelukt. Spijt dat ik het niet eerder heb gemaakt!

Fast, fresh & simple

Dit recept zag ik jaren geleden toen ik nog regelmatig 24Kitchen keek. Donna Hay kwam voorbij en – ze was een van mijn favorieten – dus bleef ik hangen. In haar programma Fast, Fresh & Simple toverde zij de bekende Amerikaanse ‘mashed potatoes with meatloaf’ om tot dit pareltje: witte bonen in knoflookboter met rozemarijn en rucola. 

Ik gaf er mijn eigen draai aan en verving de witte bonen door limabonen, de rucola bleef en wij aten er een plantaardige schnitzel bij. Het gerecht staat in minder dan 30 minuten op tafel!

Gedroogde bonen

Heb je geen blik bonen in huis, maar wel gedroogde bonen? Dan kun je ze klaarmaken op de ‘ouderwetse’ manier of in de instant pot. Ik laat je hieronder zien hoe je dat doet.

  • instant pot: giet de bonen in de instant pot (spoelen is niet nodig). Voeg water toe tot ongeveer twee vingerkootjes boven de bonen. Doe de deksel op de pan, sluit hem en zet het ventiel op sealing. Gebruik de bean / chili functie (of 30-40 minuten op high pressure). Laat na de kooktijd de druk op natuurlijke wijze ontsnappen. Dit zal ongeveer vijftien minuten in beslag nemen.
  • ouderwetse manier: spoel de bonen goed en doe ze dan in een grote pan met water, zonder zout. Per liter water 200 gram bonen. Laat deze minimaal 8 uur weken. Giet daarna het water weg, spoel de bonen nogmaals en zet ze met een laag water op het vuur, ongeveer twee vingerkootjes boven de bonen. Voeg geen zout toe, dan worden de velletjes taai. Voeg vlak voor het einde van de totale kooktijd eventueel zout toe. De totale kooktijd zal tussen de 75 en 90 minuten liggen.

Limabonen in rozemarijn-knoflookboter

Voorbereiding 5 minuten Bereiding 15 minuten Totale tijd 20 minuten
Porties: 2 Calorieën: 442 kcal

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Pel de knoflook en snijd in flinterdunne plakjes. Ris de naaldjes van de rozemarijntakjes.

  2. Verwarm de boter in een hapjespan op een niet al te hoog vuur. De knoflook en rozemarijn moet geur en smaak afgeven aan de boter, niet bakken.

  3. Spoel de limabonen goed af, schud het overtollige water eraf en giet ze bij de knoflook-rozemarijnboter. Laat het pruttelen - eventueel met deksel op de pan - totdat het gaat bruisen. Zet het vuur dan 1 tot 2 minuten hoog.

  4. Besprenkel de rucola met een beetje olijfolie, masseer het een beetje in. Verdeel de rucola over twee borden en schep er de limabonen bovenop.

    Serveer direct.

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 442kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 27.2g42%
Verzadigd vet 13.8g69%
Totaal koolhydraten 26.9g9%
Voedingsvezel 14g57%
Proteïne 15.5g31%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Hoeveel knoflook?!

Het is natuurlijk wel knoflook-rozemarijnboter, maar ik kan me zo voorstellen dat je zes tenen wat veel vindt, gebruik dan gerust wat minder.

Kan ik de limabonen vervangen?

Je kunt de limabonen vervangen door witte bonen of cannellini bonen. Uiteraard is de structuur wat anders, maar qua smaak is het net zo lekker.

Tags
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *