Jus met champignons

Deze heerlijke vegan jus met champignons is verrukkelijk bij een stamppot of een plantaardige schnitzel.
Jus met champignons pinit Bekijk galerij 2 foto's

Wanneer je helemaal geen vlees eet, of een dagje vegetarisch gaat, wil je misschien wél die lekkere stamppot met jus eten. In de supermarkt is er genoeg keuze in kant en klare jus of juspoeder waar je alleen nog wat boter en water aan toevoegt. Lekker makkelijk, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Terwijl de groenten en piepers koken, maak jij in een handomdraai de lekkerste jus met champignons!

Opmerking bij de ingrediënten

  • Champignons – je kunt zowel witte champignons als kastanje champignons gebruiken.
  • Bouillon – het lekkerste is natuurlijk zelfgemaakte bouillon, maar ik snap het helemaal als je daar nu even geen tijd voor of zin in hebt; gebruik dus gerust een bouillonblokje. Ik gebruikte een groentebouillonblokje.
  • Rode wijn, ketjap – je kunt een van beiden of allebei gebruiken, afhankelijk van wat je gaat eten en waar je trek in hebt. Met ketjap krijg je een zoutere jus.
  • Olie of boter – ik gebruik tegenwoordig avocado olie om in te bakken of boter van Violife. Vioblock is er gezouten en ongezouten en is een geweldige vervanger voor roomboter. Verkrijgbaar bij AH.

Jus mét of zonder stukjes

Bij het ene gerecht is het lekkerder om jus met stukjes champignon te eten dan bij het andere gerecht. En er zijn ook mensen die niet houden van stukjes in de jus of saus. Daarom twee suggesties:

  • zeef de jus en gebruik de stukjes champignon ergens anders voor
  • zet de staafmixer in de jus en pureer tot een gladde jus

Geef de jus bij een stamppot of een vleesvervanger, bijvoorbeeld bij een schnitzel of Zweedse balletjes. Of bak gescheurde oesterzwammen met wat peper en zout in een beetje boter, en schenk er dan de jus over, je hebt dan helemaal geen vlees(vervanger) meer nodig.

Bereiding 15 minuten Totale tijd 15 minuten

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olijfolie of boter in een pan en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zien.

  2. Snijd ondertussen de champignons fijn en bak ze mee met de ui en knoflook zodra deze glazig zien. Bak op middelhoog vuur tot de champignons verkleuren.

  3. Blus af met de rode wijn en bak nog een minuutje door. Schenk er vervolgens de bouillon bij en breng het geheel aan de kook.

  4. Laat de jus, met de deksel op de pan, pruttelen en kook het in tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper en zout.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Kan ik de rode wijn vervangen?

In plaats van rode wijn kun je ketjap gebruiken of een mix van rode wijn en ketjap. Pas dan wel op met toevoegen van zout.

Hoe lang kan ik de jus bewaren?

Je kunt de jus in een goed afgesloten bakje zeker een week bewaren in de koelkast.

Kan ik de jus ook invriezen?

Ja, je kunt de jus zelfs invriezen! De champignons smaken, wonderlijk genoeg, nog steeds heerlijk in deze jus na het ontdooien en opnieuw opwarmen.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *