Tofu uit de airfryer met broccoli en worteltjes

Voor een overheerlijk Chinees gerecht hoef je echt de deur niet meer uit. Je maakt het gewoon thuis, met een airfryer!
Tofu met broccoli en worteltjes op een laagje rijst pinit Bekijk galerij 3 foto's

Dit Chinese gerecht is zeer smakelijk, snel klaar en ook nog eens gezond te noemen. De tofu uit de airfryer is lekker zacht van binnen, knapperig van buiten en wordt opgediend met broccoli en worteltjes in een kleverige sinaasappelsaus. Heerlijk bij geurige pandanrijst.

Toen de vorige airfryer het niet meer deed wilde ik geen nieuwe. Er kwamen teveel ‘hapjes’ uit naar mijn zin. Maar toch bleef het knagen: er moet toch meer te doen zijn met een airfryer dan alleen maar frietjes en snacks bakken? Tijdens de vakantie besloten we dan ook een nieuwe airfryer aan te schaffen, deze keer niet om te snacken. Alhoewel we dat vast ook wel eens gaan doen

Voor wie nog niet weet wat een airfryer is

Eigenlijk is het niets meer dan een mini heteluchtoven dat zeer snel opwarmt. De machines zijn over het algemeen niet zo heel erg groot en kunnen dus meestal wel op het aanrecht staan. In de uitneembare bak bak je het voedsel. Van bovenaf wordt er hete lucht door de machine geblazen om het voedsel van alle kanten snel te bakken. Het is een soort van frituren, maar dan zonder – of met heel veel minder – gebruik van olie.

Waarom zou je een airfryer willen?

Voor mij geldt eigenlijk dat je toch een soort gefrituurd effect krijgt zonder de hele lading olie. Bovendien heb je minder luchtjes in huis van een airfryer dan van een frituur. Daarnaast zou ik mijn groenten wel in een airfryer doen, maar niet zo snel in een frituurpan. Wat jij?

Het is sneller klaar dan in een oven. Na ongeveer 2 minuten is de airfryer voorverwarmd. De laatste tijd eet ik vaker geroosterde groenten van de Cobb, maar dit moet ook sneller en binnen kunnen. In de airfryer gaat het lekker snel.

Minder vet. Ook al hebben we vet nodig, is wat minder geen overbodige luxe. Dat is dus perfect in de airfryer.

Knapperige tofu maak je snel met een airfryer

Ooit vond ik tofu maar een raar, vies en smakeloos brokje iets. Wat ik ook deed, ik vond het niet lekker. Nu zeg ik dat het aan mijn lag en niet aan de tofu. Als je niet weet wat je met tofu aan moet, dan zal het ook zeker niet lekker gaan smaken. En net als veel andere mensen die beginnen aan veganisme kocht ik een tofupers. Zonde geld! Nergens voor nodig.

Maar met de airfryer krijg je het eigenlijk nog net even sneller knapperig. En het mooie is dat in het gehele recept maar 1 eetlepel olie wordt gebruikt. Dat is nog eens anders dan frituren. Mijn man werd niet bijster enthousiast bij het zien van het blok tofu, maar was wel zeer enthousiast toen het gerecht klaar was.

Ik had de tofu alleen wat te lang bij de groente en de saus in de pan gelaten, waardoor de tofu iets zachter werd. Maar nog steeds een geweldig gerecht, wat regelrecht bij het Chinese restaurant vandaan leek te komen.

Tofu uit de airfryer met broccoli en worteltjes

Moeilijkheid: Gemiddeld Prep 10 mins Bereiding 15 mins Totaal 25 minuten
Temperatuur: 200  °C Porties: 2 Calorieën: 466 kcal

Ingrediënten

Voor de tofu

Voor de sinaasappelsaus

Wokgroenten

Instructies

Tofu

  1. Wikkel het blok tofu in een droge schone theedoek en leg het op een bord. Zet hier iets zwaars op, een paar kookboeken bijvoorbeeld, en laat het tien minuten staan. Het meeste vocht is dan verdwenen. Snijd de tofu in blokjes en giet de sesamolie en sojasaus erover. Schep dit voorzichtig om. Strooi de helft van de maizena erover en schud even flink. Voeg daarna de rest van de maizena toe en schud nogmaals goed om zodat alle blokjes een laagje maizena hebben.
  2. Verwarm de airfryer 5 minuten voor op 200 graden. Schep de tofu in de mand en zet de timer op 5 minuten. Als de machine afslaat schud je even flink met de bak en zet je de machine nog 5 minuten aan.

Wokgroenten in kleverige sinaasappelsaus

  1. Mix alle ingrediënten voor de sinaasappelsaus in een schaaltje en zet het even opzij.
  2. Als de tofu bijna klaar is, breng je 60 ml water aan de kook in een hapjespan. Voeg dan de broccoliroosjes en plakjes wortel toe. Leg de deksel op de pan en kook tot de groenten zachter zijn, maar wel nog een bite hebben. Dit duurt een minuut of 2-3. Verwijder dan de deksel zodat eventueel achtergebleven vocht kan verdampen.
  3. Roer de sinaasappelsaus nogmaals goed door en voeg het toe aan de groenten. Roerbak snel tot de saus dikker wordt. Voeg dan de tofu toe en roer alles nogmaals voorzichtig door elkaar. Serveer direct.

Voedingswaarden

Porties 2


Hoeveelheid per portie
Calorieën 466kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 16.7g26%
Verzadigd vet 2.7g14%
Totaal koolhydraten 44.1g15%
Voedingsvezel 7.1g29%
Proteïne 27.9g56%

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Keywords: Chinees wokgerecht, kleverige sinaasappelsaus

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Ik heb geen Shaoxing wijn. Wat nu?

De shaoxing wijn is te koop bij de Oosterse supermarkt. Je kunt het eventueel vervangen door sherry.

Kan ik de rijstwijn vervangen?

Je kunt dit vervangen door gedestilleerde witte azijn.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *