11 Instant pot tips voor beginners

Instant pot

Daar is ‘ie dan: jouw instant pot! Je maakt de doos open, haalt de machine er vol trots en spanning uit en dan slaat de schrik je om het hart. Je hebt je goed geïnformeerd en hebt waarschijnlijk een hoop gelezen voordat je de instant pot aanschafte. Misschien heb je zelfs al wat gerechten op je to do lijstje staan. En dan zijn daar ineens heel veel functies en heel veel knopjes. Laat je hierdoor niet ontmoedigen! Met geduld en deze instant pot tips kom je er wel.

Koken moet lekker en leuk zijn en de instant pot heb je aangeschaft omdat het een handige machine leek te zijn. En ik kan je verzekeren dat het dat ook is! Je hebt alleen tijd nodig om het apparaat te leren kennen. Koken leerde je ook niet van de ene op de andere dag. Als je weleens een nieuw gasfornuis hebt gekocht, dan weet je dat je ook daar een beetje opnieuw mee moest leren koken. Tijden en temperaturen waren net weer even anders. Zo is het ook met de instant pot; opnieuw leren en geduld hebben.

#1 | De kooktijd in het recept is niet de totale tijd om het recept te maken

Tenzij het apart wordt vermeld in een recept ben je er nog niet als er in een recept staat dat de kooktijd 15 minuten is. De instant pot moet namelijk op temperatuur komen of druk opbouwen. Dan pas begint de eigenlijke kooktijd. En als die tijd voorbij is moet de druk weer worden verlaagd. Als dat op de ‘natuurlijke’ manier moet gebeuren dan kost dat meestal tussen de 10 en 20 minuten. Tel dus altijd een minuut of tien op bij de kooktijd zodat je een betere inschatting kunt maken van wanneer je aan tafel zit. 

eieren uit de instant pot

#2 | Verschil tussen quick release en natural pressure release

Quick release / snel ontluchten – draai het ventiel naar venting en de lucht zal in 1 tot 2 minuten ontsnappen.

Natural pressure release / natuurlijk ontluchten – als het gerecht klaar is zet je hem uit of laat je hem op warm staan. De lucht zal dan in ongeveer vijftien minuten ontsnappen. Alle druk is verdwenen als het palletje rechts van het ventiel naar beneden is gezakt. Pas dan kun je de deksel openen.

#3 | Bevroren eten hoef je niet eerst te ontdooien

Je kunt bevroren ingrediënten gewoon aan de instant pot toevoegen zonder het eerst te moeten ontdooien. Gebruik je voornamelijk bevroren ingrediënten terwijl het recept uitgaat van verse producten, dan moet je misschien een paar minuten aan de kooktijd toevoegen.

#4 | Gedroogde peulvruchten en granen hoef je niet eerst te weken

Ondanks dat berichten op internet elkaar tegenspreken hoef je gedroogde peulvruchten en granen niet eerst te weken. Dat is het mooie aan dit apparaat. Je bent in een fractie van de tijd klaar. 

#5 | Vergeet niet het ventiel op sealing te zetten

Ben je een beginnende instant pot gebruiker? Dan zal je dit zeker gaan gebeuren. Op zijn minst één keer. Mij gebeurde het in ieder geval meerdere keren! Dan kwam ik er ineens achter dat ik het vergeten was: uit mijn ooghoek zag ik stoom of ik begon eten te ruiken. Beide dingen horen niet te gebeuren. Het is overigens niet echt een probleem, je hoeft je eten niet weg te gooien. Als het je overkomt zet je de machine uit, kijk je of er nog genoeg vocht in de pan zit en start je het proces opnieuw. Afhankelijk van wanneer je het ontdekte volg je het gehele recept opnieuw. Ontdekte je het pas laat, dan verminder je de tijd met een paar minuten.

#6 | De sauté functie

Zet de sauté functie aan, wacht tot het display hot aangeeft en voeg dan een vet naar keuze toe. Voeg geen vetten toe voordat het display HOT aangeeft. In veel gerechten wordt je verzocht om een uitje en of knoflook te fruiten. Dit doe je allemaal in de instant pot. De machine is hierdoor al flink op temperatuur, wat de kooktijd weer verkort. Zou je het fruiten in een koekenpan doen, dan moet je een aantal minuten toevoegen aan de kooktijd.

#7 | Water toevoegen

De instant pot heeft altijd vocht nodig om goed te kunnen werken. Je hebt minimaal een cup (240 ml) vocht nodig om een gerecht tot een goed einde te brengen. Maak je een gerecht met producten die veel water opnemen dan heb je dus ook meer vocht nodig om toe te voegen. In sommige gevallen is het beter om een binnenpan te gebruiken, bijvoorbeeld als je een lasagne zou willen maken in de instant pot.

#8 | Warmhoudfunctie

De instant pot die ik heb gaat automatisch over naar warmhouden als het gerecht klaar is. Dit is handig als gezinsleden later thuiskomen. Maar het is ook handig op een feestje. Hou jij bijvoorbeeld van balletjes in pindasaus? Doe ze in de instant pot en zet hem op de warmhoudstand. Gegarandeerd warme balletjes tot het feestje voorbij is.

#9 | Dekselhouder

Wist je dat de uitsparing aan de deksel precies past in het handvat van de instant pot? Erg handig als je niet veel werkruimte rondom de instant pot hebt zoals ik. Bij mij staat de instant pot half in de woonkamer op een hoog tafeltje van Ikea. De KitchenAid staat erachter. Niet optimaal, maar het werkt.

dekselhouder

#10 | Nare geurtjes

Er zijn nogal wat commentaren op internet te vinden over de vieze lucht die aan de rubberen ring blijft hangen. Een van de instant pot tips die ik kreeg was om de ring in de vaatwasser te stoppen. Maar een rubberen ring in de vaatwasser leek mij niet zo’n heel goed idee. Ondanks dat ik nog geen geurtjes aan gerechten heb kunnen ontdekken vind ik het niet zo’n fijn idee dat er bijvoorbeeld een curry-geur aan mijn yoghurt komt. Om deze reden heb ik extra ringen gekocht in verschillende kleuren. 

#11 | Opbergen van de instant pot

Zet de instant pot niet weg met de deksel erop! Zelfs als de instant pot onder handbereik staat is het beter om de deksel gewoon omgekeerd, los op de instant pot te leggen. Het is niet zo heel fraai, maar wel beter. Op deze manier kan de rubber ring ‘luchten’ en ook de binnenpot blijft een stuk frisser als het niet volledig afgesloten is.

Aanbevolen extra’s

Er zijn heel veel extra’s te koop, speciaal voor je instant pot. Maar veel van die producten zijn naar mijn idee toch een beetje overbodig. Probeer de machine eerst uit voordat je allerlei extra’s aan gaat schaffen. Lees zoveel mogelijk instant pot tips en gebruik in eerste instantie gewoon de spullen die je in huis hebt.

Wat ik je echter wel van harte aan kan raden zijn de volgende producten:

  • Bij je instant pot wordt een rekje geleverd dat heel handig is. Maar… het zou handiger zijn als de handvatten langer zouden zijn. Daarom raad ik deze sling / siliconen handvat aan. Deze kun je tevens gebruiken om eieren te koken
  • Een binnenpan is voornamelijk erg handig als je gerechten wilt bereiden als lasagne of pumpkin pie cheesecake. Ik heb er een met vaste bodem en een met losse bodem. Achteraf gezien denk ik dat een binnenpan met losse bodem voldoende was geweest. De maat van de binnenpan voor mijn 7-in-1 instant pot is 17,5 ⌀. 
  • Deze siliconen vorm gebruik ik veel voor ‘eenhaps-gerechtjes’, zoals deze donuts/churros of egg bites. In deze vorm maak je in 3 minuten een perfect gepocheerd eitje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *