Snijbiet met kikkererwten

De foto laat te wensen over, maar het resultaat mag er zijn! Wat hebben wij gesmuld van de snijbiet en kikkererwten. Het mooie is nog wel dat het een eenpansgerecht is, perfect voor op de camping dus!
Snijbiet en kikkererwten pinit Bekijk galerij 2 foto's

Al langere tijd ben ik op zoek naar een groente- en fruitabonnement, en dat wil ik dan ook nog wel biologisch hebben als het even kan, van eigen bodem én lokaal! Helaas is dat bij mij in de buurt niet echt te vinden. Of ik heb tot nu toe niet goed gezocht, dat kan natuurlijk ook. Ik heb mijn zoektocht dus uitgebreid richting de Veluwe in de buurt van waar wij kamperen Daar vond ik precies wat ik zocht. Eerst even een stukje voorgeschiedenis.

Groene vingers?!

Als echte aanrecht-agrariër had ik de wens om meer te ‘verbouwen’ dan alleen kiemgroenten: er moest een heuse moestuin komen. Maar ja, dat heb je niet 1-2-3 voor elkaar, bovendien kan ik niet echt zeggen dat ik van nature groene vingers heb. Maar de wens en de wil is er zeker, dus opgetogen ging ik aan de slag.

Er kwam een appel-, peren- en vijgenboom. Vervolgens kwamen er twee kweekbakken op poten die in de tuin verdwenen. Daarin werd pluksla en tomaten gekweekt. Te veel pluksla bleek achteraf, maar daar wist ik me nog wel raad mee. De tomaten waren een ander ‘probleem’.

Zo moet het dus niet!

De tomaten gingen als een speer en voor ik het wist had ik meer dan 25 tomatenplanten. Dol op tomaten dus geweldig zoveel tomatenplanten. Maar eh… wist ik veel dat die planten niet tegen wind en regen kunnen. Die moeten onder een afdakje en liefst ook nog wel een beetje beschermd worden tegen de wind. Die mogelijkheid hebben we (nog) niet, dus de eetkamertafel is omgetoverd tot oerwoud! Vervolgens ging er komkommerzaad in de bakken. Nog zo’n soort die je eigenlijk niet zomaar naar buiten kunt ‘gooien’. Geen idee nog hoe dat op te lossen.

Leestip: wil je meer weten van deze lekkere groente? In “Snijbiet” lees je alles over het koken, bewaren en telen van deze supermakkelijke en lekkere groente.

Lezen, filmpjes kijken op YouTube (Moesmeisje) en bij anderen in de tuin kijken. Dat is wat ik ben gaan doen. En tijdens dat leren, lezen en uitzoeken kwam ik terecht bij Biologische Tuinderij de Elzenkamp in Voorthuizen. En laten ze nou nét een boerenmarkt én rondleiding organiseren in de week dat ik ze via internet vond! En als kers op de taart hebben ze ook nog eens groenten- en fruitabonnementen.

Hoe werkt zo’n abonnement?

Je neemt een abonnement en haalt dat op een vaste dag in de week op. Voor ons zou dat een probleem gaan opleveren als het té zomers weer wordt. De groenten worden op woensdag in het krat gedaan en wij kunnen het pas donderdagavond halen. Bij hitte zou de inhoud dus slap kunnen worden of snel in kwaliteit achteruit gaan. Het staat namelijk (overdekt) buiten. Maar voorlopig is het nog niet te heet en kunnen wij er heerlijk van genieten.

Het abonnement is wekelijks opzegbaar en je kunt het ook tijdens vakanties e.d. zonder gedoe stopzetten. Er zijn vier verschillende formaten voor het groentekrat:

  • klein – 1 volwassene
  • middel – 2 volwassenen
  • gezin – 2 volwassenen en 2 kleine kinderen
  • gezin groot – 2 volwassenen en 2 grote kinderen

Wat zat er in het krat?

In het krat trof ik twee flinke preien, 2 stronken broccoli, 1 bos radijsjes, 1 komkommer, 1 flinke rode paprika en een tas vol snijbiet. In mijn Veritable (binnenshuis moestuintje met lamp) heb ik ook snijbiet, maar die ziet er anders uit: kleiner en alle kleuren van de regenboog, althans de steeltjes. Dus ik was verrast met deze grote bladen groene snijbiet en besloot er een soort wokgerecht van te maken. Het resultaat was echt om te smullen!

Buiten koken

Tegenwoordig heb ik twee losse inductie kookplaten met elk 1 bron in de caravan, zodat ik makkelijk binnen en buiten kan koken. Meestal heb ik genoeg aan 1 plaatje, zo ook voor onderstaand recept. Maar nu ik erover nadenk is dit recept ook heel erg geschikt voor de skottelbraai denk ik!

Snijbiet en kikkererwten pinit
0 Recept opslaan
5 van 1 stem

Snijbiet met kikkererwten

Voorbereiding 10 minuten Bereiding 15 minuten Totale tijd 25 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Voorbereiding: was de snijbiet en laat het goed uitlekken. Snijd vervolgens de stelen in kleine stukjes en het blad in reepjes. Giet de kikkererwten af en spoel ze goed. Verwijder het velletje van de worstjes en snijd ze in stukjes. Snipper de ui en knoflook.

  2. Fruit de ui en knoflook in wat olie tot ze glazig zien. Voeg dan de stukjes worst toe en bak tot de worststukjes goudbruin zijn. Verwijder de worstjes uit de pan en houd het warm onder wat folie.

  3. Giet nog wat olie in de pan en voeg de snijbiet toe. Roer regelmatig tot de snijbiet tot zeker de helft is geslonken. Giet overtollig vocht eventueel af. Breng op smaak met de komijnpoeder, chilivlokken, peper en zout. Voeg de kikkererwten toe en laat nog even 5 minuten doorwarmen.

  4. Als de snijbiet gaar is, zet je het vuur hoger en voeg je de stukjes worst toe en de chilisaus toe. Roer alles goed door elkaar en serveer direct.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!