Binnenshuis moestuinieren met Veritable

Moestuin van veritable

Al langere tijd denk ik er over om meer planten in huis te halen. Maar om nu te zeggen dat ik groene vingers heb? Nee, niet echt: ik vergeet ze water te geven of ze verzuipen. Met de komst van de Intratuin app is dat al een beetje verholpen. Je zoekt de plant op die je hebt, voegt hem toe en vanaf dan krijg je meldingen wanneer je de plant moet water geven, wanneer ‘ie extra voeding nodig heeft of dat het niet eens tijd wordt om hem te verpotten.

eetbare viooltjes

Maar ja, mooie planten zijn dan wel leuk, je kunt er niet van eten. Dus eigenlijk wilde ik eetbare planten en bloemen in huis hebben. Op mijn verlanglijstje zette ik daarom een ‘elektrisch moestuintje’. Op die manier zou ik in huis al lekker moeten kunnen moestuinieren.

Met mijn verjaardag kreeg ik van de kinderen dus een ‘elektrische moestuin’ cadeau: een witte bak met vier sleuven en twee houders waar wit en blauw licht uitkomt. De belofte was een weelderige moestuin met zeker een half jaar lang oogst.

Eind november installeerde ik het op een kastje nadat ik bovenstaand filmpje had gekeken én de gebruiksaanwijzing had gelezen. Er waren vier doosjes bij met kruiden: krulpeterselie, bieslook, tijm en basilicum. De zaadjes zaten in voorgeprepareerde blokken, ik hoefde ze alleen maar aan te drukken in de sleuven en water te geven via een vierkante opening voor in de bak. Het vlottertje zou omhoog gaan zodra er voldoende water in zat.

Mijn huis-en-keukentuintje

Naast het kweken van kiemgroenten op het aanrecht ben ik dankzij de kinderen en Veritable nu ook binnenshuis aan het moestuinieren op een andere manier. Binnen de kortste keren zag ik groene puntjes boven de grond uitsteken. Behalve bij de bieslook. Het groeide allemaal echt als kool. Ik was zo enthousiast dat ik er zelf nog maar een tweede bij kocht.

Inmiddels is het eind januari en staan de bakken allebei te pronken in de woonkamer. Alleen het licht is wat fel, onnatuurlijk en ongezellig. Maar hé, je moet er wat voor over hebben. En zo lang ik nog geen oplossing heb bedacht – of eigenlijk meer de oplossing nog niet heb uitgevoerd – staan ze er prima.

Veritable moestuin

Wat groeit en bloeit er allemaal

Inmiddels heb ik dus twee moestuintjes in de woonkamer staan. Zoals je op de foto ziet puilt de eerste bak zo’n beetje uit en wordt het hoog tijd om te gaan oogsten. Een groot gedeelte van de peterselie ga ik verwerken in kruidenboter, terwijl een gedeelte van de tijm en basilicum in een heerlijke pastasaus verwerkt zullen worden.

De tweede bak bevat een plant met kerstomaatjes, een plant met chocolate bell peppers (smaak of kleur?), snijbiet en eetbare viooltjes. Vandaag zag ik het eerste viooltje opkomen. Ik hoop dat dat ook net zo weelderig gaat groeien als de basilicum, want de salade tijd komt eraan! Hoe leuk is het om je salade te versieren met gekleurde eetbare bloemen?

binnenshuis moestuinieren met veritable; kerstomaatjes, chocolade paprikaatjes, snijbiet, eetbare viooltjes, peterselie, tijm en basilicum
Linkerbak, van links naar rechts: kerstomaatjes, snijbiet, chocolate bell peppers, eetbare viooltjes

De smaak te pakken

Het is zo ontzettend leuk om je eigen kiemgroenten, kruiden, sla of radijs te kweken dat ik nu ook maar naar buiten ga met dit soort dingen. De achtertuin gaat omgetoverd worden in een waar eetbaar paradijs! Mezelf kennende kan het even duren – dat doet het al – omdat ik eerst een goed omlijnd plan wil hebben in mijn hoofd en dan … dan ga ik aan de slag!

We zijn in ieder geval alvast de gelukkige eigenaars van een appel-, peren- en vijgenboom. Heel benieuwd of en hoeveel daar van af gaat komen. Ik droom er stiekem al van om de appels te verwerken in appelmoes terwijl ik de schillen bewaar voor het maken van appelazijn. De peren eten we gewoon op of gaan in de overnight oats en de vijgen eten we vers of ga ik drogen in mijn voedseldroger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *