Openluchtmuseum Arnhem: oude tijden herleven

Openluchtmuseum Arnhem

Ben je al eens naar het Openluchtmuseum in Arnhem geweest? Doordat ik een museum jaarkaart heb kom ik er regelmatig. Of het nu regent of dat het prachtig weer is, er is altijd wel wat te zien en te beleven. Er zijn een hoop ‘doe-activiteiten’ waardoor het ook nog eens leuk is voor kinderen.

Het park

Ontdek het museum, dat je meeneemt op een reis door de tijd. De mensen van het museum lijken zo uit het verleden te zijn weggelopen. Ze zijn trots op hun erfgoed en inspireren je met hun verhalen. Het museum wordt tot leven gebracht door ambachtslieden die aan het werk zijn in authentieke gebouwen. Dat alles in een mooi en ruim opgezet park van 44 hectare!. Er zijn o.a. originele boerderijen, molens, een kerk, een school en een zuivelfabriek.

Je kunt in het park zelfs gebruik maken van historische trams die je lekker warm en droog vervoeren tijdens de wat minder mooie dagen. Maar ook als je moe bent van al het geslenter kun je her en der in het park opstappen bij de vele tramhaltes die het park rijk is.

Van Gend en Loos

Van Gend & Loos begon 200 jaar geleden met personenvervoer. De goederenloods uit Tiel werd in 1881 gebouwd. Vanaf 1796 verzorgd Van Gend & Loos het personenvervoer per koets. In de loods staat nog een koets waar je een virtueel ritje kunt maken: gepiep en gekraak van de koets, maar ook het hobbelen over keien wordt nagebootst. Niet alleen leuk voor kinderen: ik mag ook graag zo’n ritje maken.

Brouwerij

Er is een heuse museumbrouwerij waar heerlijk bier wordt gebrouwen. Proef het seizoensbier en leer alles over de smaak en geur van het bier. En mocht je er geen genoeg van kunnen krijgen: in de museumwinkel kun je het goudgele vocht ook meenemen voor thuis.

Stoomzuivelfabriek Freia

Er staat een complete zuivelfabriek uit Veenwouden. Stoom leverde er de kracht voor de machines. Je kunt het allemaal in werking zien en een heerlijk stukje kaas kopen voor thuis. Of gewoon lekker oppeuzelen in het park.

Mijn favorieten

De Molukse barak werd eind 1954 het woonoord bij Lage Mierde en was ingericht voor de huisvesting van 18 Molukse gezinnen. In de barak kun je zien hoe er geleefd werd. De koffers waren altijd gepakt voor terugkeer… Het maakte op mij grote indruk. Zodra je binnenstapt wordt je – met een beetje geluk – overweldigd door de heerlijke geuren die er uit de keuken komen. En als je nog wat meer mazzel hebt kun je een vorkje meeprikken aan de grote tafel in de hal. Het Indisch achtererf spant voor mij de kroon. Het is een beetje een achteraf stukje op het park, maar ik vind het daar heerlijk. De rust die uit gaat van dat achtererf zorgt ervoor dat ik altijd terug wil naar dat achtererf. Je waant je even in het buitenland, mits het weer meezit, anders bedenk je maar dat je net in een natte moesson bent terechtgekomen.

En verder

Verder zijn er regelmatig live optredens van bijvoorbeeld the Bronco Brothers: heerlijke muziek: van swingende jazz tot pop van alle tijden. Er is een plein met een oud Hollandse poffertjeskraam, een bakker uit vervolgen tijden, een snoepwinkeltje met de lekkerste snoepjes en je kunt op datzelfde plein fietsen op een ouderwetse fiets met een groot wiel. Spannend!

Openingstijden en prijzen

Het park is geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Het Canon café tot 18.00 uur.

  • Volwassenen vanaf 13 jaar betalen € 17,50 online en € 19,00 aan de kassa
  • Kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen € 14,50 online en € 16,00 aan de kassa
  • Kinderen van 0 t/m 3 jaar Gratis
  • Combikaart Burgers’ Zoo volwassenen € 35,00
  • Combikaart Burgers’ Zoo kinderen € 30,50
  • Begeleiders van een bezoeker met handicap Gratis
  • Museumjaarkaarthouders: gratis
  • Parkeren € 7,00 per voertuig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *