Instant pot: aanschaffen of niet?

Instant pot

🥑 dit artikel is jaren geleden geschreven, inmiddels eten we veganistisch 🥑

Meestal loop ik flink achter als het gaat om de aanschaf van ‘hebbedingen’ voor in de keuken. Zo ook met de Instant Pot. SlowCookers, MultiCookers, Snelkookpannen, Instant Pots, keukenmachines, noem maar op. Je kunt een handeling zo gek niet bedenken of er is wel een machine voor. En ik heb veel, maar lang niet alles. Veel machines worden enthousiast aangeschaft en staan vervolgens te verstoffen in een kast. 

Toch besloot ik een instant pot aan te schaffen

Wat is een Instant Pot

Dit apparaat is een echte bijna-alles-kunner: het is een slowcooker, rijstkoker, stomer, elektrische snelkookpan, een “warmhoud pan”, het heeft een sauté functie en het kan zelfs yoghurt maken! Eigenlijk is het dus een apparaat die zeven keukenapparaten in zicht heeft. Draadjesvlees in een uur? Het kan! En net als met een slowcooker kun je gewoon weglopen terwijl het apparaat zijn werk doet. Je kunt zelfs een uitgestelde tijd invoeren zodat je warme ontbijt (pap?) klaar is als je wakker wordt, of je gelijk aan tafel kunt zodra je uit het werk komt.

Mijn verwachting van de Instant Pot

Eerlijk gezegd wist ik het niet precies. Ik denk dat ik vooral hoopte op een ‘supersnelle slowcooker’. Ofzo… Maar omdat dit apparaat zoveel meer kon dan alleen snelkookpan of langszaamaan pan heb ik er toch voor gekozen. Ik was vooral ook benieuwd naar de yoghurt functie. Ik verwachtte in ieder geval niet dat ik er een cheesecake in zou maken. En toch is dat wel gebeurd, en wat was dat lekker zeg! Maar stiekem verwachtte ik ook dat het leven een stuk makkelijker zou worden met de Instant Pot.

Wat ik in ieder geval niet bedacht had, was dat het een nieuwe manier van koken is die je je eigen moet maken. Je moet weer helemaal opnieuw leren iets te gebruiken.

En toen kwam ‘ie binnen

In de aanloop naar de aanschaf heb ik al zoveel gelezen op internet en al zoveel filmpjes gezien op YouTube dat ik me afvroeg waar ik moest beginnen. Ik besloot maar te gaan voor simpel: draadjesvlees. Dat had ik al zo vaak gemaakt in een slowcooker, op het vuur en in de oven, dat dat wel goed zou moeten gaan. En dat ging het ook. Heerlijk mals vlees wat zo uit elkaar viel.

Niet zo snel als gedacht, maar dat is eigenlijk wel logisch als je er bij nadenkt!

Als er bij de kooktijd of bereidingstijd 30 minuten staat, dan betekent dat dus niet dat je over een half uur aan tafel zit. Daar verkeek ik me op in het begin. De pan moet tenslotte op druk komen (reken daar een kleine tien minuten voor als de pan koud is en je koud water gebruikt), dan begint de timer pas te lopen. Na die 30 minuten heb je twee keuzes: NPR of QR. NPR is natural pressure release wat zoveel betekent als dat je de pan zelf de stoom laat kwijtraken. Dit kan van 8 tot 30 minuten duren! QR is quick release wat inhoudt dat je zelf de drukregelaar openzet. Dan verdwijnt in een keer alle stoom. Stukken sneller, maar niet wenselijk voor ieder recept.

Leren, verkennen en gevoel krijgen voor het apparaat dus.

Pluspunten van de Instant Pot

 • nu kan ik zelfs na het werk nog draadjesvlees eten, het duurt maar een uur tenslotte (ongeveer)
 • uien, knoflook, vlees etc. aanbraden met de sauté functie, vervolgens vloeistof, kruiden en specerijen erbij en tijd hebben om wat anders te doen
 • grote pan (6 liter) waardoor ik ook kan mealpreppen (al veel te lang niet meer gedaan)
 • bottenbouillon veel sneller klaar, maar het fijnste: het huis ruikt niet naar de bottenbouillon (het enige waarvan ik de geur bij de slowcooker door het huis heen niet kan waarderen)
 • het kan 7 apparaten vervangen (alhoewel ik geen yoghurtmaker heb en die ook nooit gekocht zou hebben)
 • de binnenpan is in mum van tijd schoon, zelfs na aanbranden!
 • rijst koken was nog nooit zo makkelijk: 2 rijstfuncties staan erbij, maar zelfs met de gewone snelkook stand kun je rijst koken. 

Zijn er ook minpunten?

Ja en nee. Overal las en zag ik dat men de geur in de deksel (lees de siliconen afdichtring) afschuwelijk vond. Het leek me wat overdreven, maar inderdaad: maak je iets klaar met een hoop kruiden en specerijen dan kun je er vanuit gaan dat de ring voorgoed ruikt naar die hartige gerechten. Geen probleem natuurlijk, maar ik vond het niet zo’n sexy idee dat ik yoghurt zou gaan maken met zo’n ring in het deksel, dus ik heb maar twee reserve ringen gekocht. Ook via Amazon.

Na een aantal hartige gerechten te hebben gemaakt, is de geur van de ring in de deksel niet zo sexy, dus heb ik reserve ringen gekocht.

Daarnaast vind ik het jammer dat het beter is om de deksel omgekeerd op de pan te leggen wanneer je hem niet gebruikt. Ik ben zo blij met die pan dat ik hem dus standaard op het aanrecht heb staan. En ik moet zeggen dat het er fraaier uitziet als de deksel gewoon netjes op de pan ligt, maar goed, alles voor het goede doel zullen we maar zeggen.

Inhoud van de doos

Ik was benieuwd of er nog een boekje met recepten bij zou zijn, maar helaas dat was ijdele hoop. De inhoud van de doos bestaat uit:

 • buitenpan
 • binnenpan
 • deksel met siliconen afdichtring
 • rekje (om groente of vlees op te leggen zodat het niet in het water ligt)
 • een spatel, een lepel en een maatbeker (alledrie weggelegd en niet in gebruik)
 • handleiding

Indrukwekkend display

Het display is best wel indrukwekkend en kan je misschien afschrikken. Toch is het niet zo ingewikkeld als het lijkt. Van soup/broth tot steam zijn voorgeprogrammeerde functies. Bijvoorbeeld voor rijst doe je de verhouding water en rijst 1:1, klikt op rice en klaar ben je. Dit geldt overigens enkel voor witte rijst. Wil je wilde rijst of iets dergelijks maken dan moet je de multigrain functie gebruiken. Dit heeft nl. een langere kooktijd nodig.

 • Soup/broth – voorgeprogrammeerde functie
 • Meat/Stew – voorgeprogrammeerde functie 
 • Bean/Chili – voorgeprogrammeerde functie 
 • Poultry – voorgeprogrammeerde functie 
 • Rice – voorgeprogrammeerde functie 
 • Multigrain – voorgeprogrammeerde functie 
 • Porridge – voorgeprogrammeerde functie 
 • Steam – voorgeprogrammeerde functie 
 • Slow Cook – hierbij zet je het drukventiel op steam en kies je zelf de tijd
 • Pressure level – hierbij zet je het drukventiel op seal en kies je zelf de tijd
 • Keep warm – het mag duidelijk zijn dat je hiermee je eten warm kunt houden. Het is overigens zo dat zodra de kooktijd is verlopen, het apparaat automatisch overschakelt op keep warm.
 • Yogurt – voorgeprogrammeerde functie 
 • Sauté – hiermee kun je eerst uien, groente of vlees e.d. bakken
 • Delay start – hiermee kun je aangeven waneer het apparaat moet starten
 • Cancel – deze knop gebruik je om een functie te stoppen. Bijvoorbeeld als je eerst sauté hebt gebruikt, druk je daarna op cancel om een volgende functie te starten.
 • Pressure cook – de snelkookpan, waarbij je de tijd e.d. zelf in kunt stellen

Conclusie

Ik heb spijt dat ik niet eerder begonnen ben met de Instant Pot. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat ik hem langer dan twee dagen niet zou gebruiken. Er is nog een hoop te ontdekken op Instant Pot gebied. 

Zelf nog aanschaffen

Je kunt direct aan de slag met alles wat er in de doos zit, toch heb ik twee dingen gelijk aangeschaft: een sling en een binnenpan. Een sling is een siliconen ronde onderzetter met lange hengsels. Iedere keer dat ik iets klaarmaak in de binnenpan plaats ik het in de instant pot met die sling. Je kunt zelf zo’n sling maken door een lang stuk aluminium folie af te knippen en het in de lengte in drieën te vouwen. Het moet aan beide kanten uit de instant pot steken.

Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen of juist iets heel handigs om toe te voegen aan dit artikel? Laat het me weten via het contactformulier of in de comments hieronder. Wellicht heb jij wel dé tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *