Snijbiet is een veelzijdige bladgroente die in verschillende kleuren voorkomt, van donkergroen tot felgeel, rood en zelfs paars. Naast dat het heel lekker is, is het ook nog eens heel gezond. Het zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten, wat het een uitstekende keuze maakt voor een gebalanceerd dieet.

Een andere benaming voor snijbiet is: warmoes – bladmoes – snijmoes.

Kenmerken

De stelen van rode snijbiet lijken wel wat op rabarberstengels. Alleen snijbiet is er in alle kleuren van de regenboog, van witte en gele tot groene en rode stengels. Stelen van snijbiet worden overigens ‘ribben’ genoemd. Van snijbiet eet je daarnaast ook het blad. Het is een smaakvolle groente, die makkelijk en snel te bereiden is.

Het blad heeft wel wat weg van spinazie en de stengels hebben een wat meer aardse smaak, als biet.

Vezels, vitaminen, mineralen

Snijbiet is rijk aan vitamines K, A en C, evenals mineralen zoals magnesium, kalium en ijzer. Dit maakt het een uitstekende groente om mijn immuunsysteem te ondersteunen en mijn botten sterk te houden. Bovendien bevatten de bladeren antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in mijn lichaam.

Zelf snijbiet kweken

Ik heb mini-regenboog snijbiet in mijn binnenshuis moestuin, maar ben nu zo enthousiast geworden dat ik het gewas ook in mijn moestuin wil hebben. Het is een relatief gemakkelijke plant om te telen. Snijbiet kan goed tegen verschillende weersomstandigheden en heeft niet veel onderhoud nodig. Planten doe je in het vroege voorjaar en oogsten kan tot ver in de herfst. Zorg er wel voor dat je met regelmaat de buitenste bladeren oogst , daardoor blijft de plant groeien en nieuwe bladeren produceren.

Denk je erover om zelf snijbiet te gaan kweken? Ga dan voor de regenboog variant, dat fleurt je moestuin heel erg op 🌈

Kopen en bewaren

Let erop dat zowel blad als stengel stevig zijn, het moet er bij aanschaf knapperig en fris uitzien.

Je zult snijbiet overigens niet zo snel aantreffen in de ‘gewone supermarkt’, beter ga je hiervoor naar de markt, goed gesorteerde groenteboer, natuurvoedingswinkel of biologische tuinderij.

Snijbiet kun je een paar dagen bewaren in de koelkast in de groentelade, liefst in een vochtige doek. Ziet de snijbiet er wat slapjes uit, dan kun je het met wat ijswater weer ‘opfrissen’. Op deze manier is het maximaal een week houdbaar.

Invriezen is goed mogelijk: snijd de snijbiet klein en blancheer het een minuut of twee, direct afkoelen in een ijsbadje. Snijbiet droogdeppen en de vriezer in. Hierna is het echter enkel nog gestoofd of gekookt smakelijk.

In de keuken

De snijbiet is in zijn geheel te eten: dus de bladeren én de stengel. Maar omdat de stengels een andere bereidingstijd hebben dan de bladeren kun je ze het beste van elkaar scheiden. Je kunt hiervoor gaan pielen met een mesje, maar je kunt ook het blad vanaf de aanzet tussen duim en wijsvinger nemen en het van de stengel af te trekken of breken.

Vervolgens was je de bladeren zoals je zou doen met spinazie of sla, je droogt ze daarna op een droge theedoek of in een slacentrifuge. De stengels was je onder de kraan net zo af als bleekselderij.

Snijbiet is een verrassend veelzijdige groente, die op verscheidene manieren kan worden bereid: koken, wokken of roerbakken, stoven, stomen, in de oven bereiden (bijvoorbeeld als taart), stamppot snijbiet maken, in soep verwerken of de bladeren rauw in salades verwerken. Let op: tijdens het koken zal rode snijbiet bruinig verkleuren, stoven is de beste manier wanneer je de kleur wilt behouden.

Smaakmaker suggesties

knoflook – citroensap/-rasp – nootmuskaat – tijm – kurkuma

Afbeelding van Elaine Maz

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *