Zelf vanille extract maken

In de supermarkt vind je vanille aroma, vanille essence en vanille extract. Weet jij het verschil tussen deze drie smaakmakers? 
Fles vodka, pot en vanillestokjes pinit

Vanille extract

Vanille extract wordt gemaakt door vanillestokjes minimaal 2 maanden in alcohol te weken. Je moet het dus niet vanmiddag al nodig hebben. Het alcoholpercentage moet minimaal 35% zijn. Goed beschouwd bestaat vanille extract dus uit alcohol, water en vanillestokjes.

Vanille essence

Dit wordt ook met alcohol gemaakt, maar het percentage alcohol is lager dan 35%. Helaas is de vanillesmaak allesbehalve puur. Er wordt gebruik gemaakt van een synthetische stof dat ruikt en smaakt naar vanille. Er wordt dan ook een kleurstof toegevoegd aan de essence zodat het toch de kleur krijgt alsof er vanillestokjes zouden zijn gebruikt.

Vanille aroma (geconcentreerd)

Ook dit wordt op smaak gebracht met een synthetisch stofje. Daarnaast wordt hier geen gebruik gemaakt van alcohol, maar van olie.

Goede voorbereiding is het halve werk

Als je een halve literfles sterke drank koopt kun je de vanillestokjes – na opensnijden – direct in de fles stoppen. Zet het dan weg in een koele donkere ruimte.

Als je het zelf nog in een pot of fles gaat gieten, dan moet je deze wel eerst steriliseren. Dat kan op drie manieren:

  • Vaatwasser: zet de vaatwasser op het heetste programma. Haal daarna de potten of flessen uit de vaatwasser en zet ze met de opening naar beneden op een schone theedoek.
  • Koken: zet een grote pan – of weckketel – op het vuur en kook de potten of flessen ongeveer 15 minuten. Ook hierbij laat je ze omgekeerd op een schone theedoek afkoelen. Om de potten of flessen uit het water te halen kun je een gewone keukentang gebruiken of een speciale glastang gebruiken.
  • In de oven: was de potten of flessen eerst in heet water en zet ze daarna in een warme oven. Zet de temperatuur op 120℃ en laat de potten of flessen er 20 minuten in staan. Zet daarna de oven uit. Je kunt de potten of flessen in de oven laten afkoelen of – ook weer omgekeerd – op een schone theedoek laten afkoelen.

Moeilijkheid: Beginner Prep 5 mins Totaal 5 minuten

Ingrediënten

Instructies

  1. Snijd de vanillestokjes in de lengte open en stop ze in een pot. Vul aan met de sterkedrank.

  2. Sluit de pot goed af en zet het weg op een donkere plek. Schud iedere week een beetje. Na vier weken kun je het gebruiken.

Keywords: Vanille extract, homemade, sterkedrank
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *