Appel-komkommersalade

Op zoek naar een salade die superlekker en gezond is en je ook nog eens snel op tafel tovert? Dat is deze verfrissende knapperige salade echt iets voor jou. Binnen tien minuten en met slechts een handje ingrediënten is dit een geweldige salade. Bovendien is het van nature glutenvrij, vegan en past het in een Whole30 en KHA dieet!
Appel-komkommersalade met quinoa pinit Bekijk galerij 3 foto's

Appel en komkommer zijn prima ingrediënten om meer vocht binnen te krijgen op erg zomerse dagen, bovendien is deze koude komkommersalade heerlijk. Een perfecte salade of bijgerecht tijdens een BBQ of picknick.

Maar hoe simpel deze salade ook mag zijn, hij zit vol vezels, vitaminen (zoals C en A) en antioxidanten. Bovendien is deze salade een perfecte basis voor een wat meer uitgebreide salade.

Appel-komkommersalade als basis

Door ingrediënten toe te voegen of aan te passen krijg je ineens een heel andere salade. Ik geef je graag wat ideeën:

  • Zoetstof: om het zuur van de citroen wat te verzachten of in balans te brengen kun je bijvoorbeeld wat (kokosbloesem)suiker, maple syrup of (vegan) honing toevoegen
  • Meer fruit: om kleur en textuur toe te voegen kun je bijvoorbeeld blauwe bessen, mango of granaatappelpitjes toevoegen
  • Meer groenten: voor meer kleur en textuur kun je ook één of meer van de volgende groenten toevoegen
    radijs: in zeer dunne plakjes
    wortel: geraspt of juliënne gesneden
    ui: in dunne halve ringen (rood en wit afgewisseld)
    sla: naar keuze
    venkel: zeer dun gesneden of geschaafd voor een anijsachtige smaak
  • Olie: om de dressing wat smeuïger te maken kun je wat olijfolie toevoegen
  • Noten en zaden: voeg voor extra knapperigheid wat geroosterde amandelen, walnoten, hazelnoten, sesamzaad, zonnebloempitten of pompoenpitten toe
  • Granen: maak een vullende maaltijdsalade door bijvoorbeeld gekookte quinoa, (wilde) rijst, bulgur, couscous of spelt toe te voegen
Voorbereiding 10 minuten Rust / Koelen 60 minuten Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties: 3 Geschatte kosten: €  2.5 Calorieën: 65 kcal

Ingrediënten

Cooking Mode Disabled

Instructies

  1. Doe de appelblokjes in een afsluitbare bak en voeg het citroensap toe. Schud goed zodat alle appelstukjes bedekt zijn met het citroensap. Schep vervolgens de komkommerblokjes erdoor.

    Door het toevoegen van citroensap voorkom je dat de appels bruin gaan verkleuren.
  2. Maak nu de dressing door het water te mixen met citroenrasp, munt en zout. Schenk dit over de appel komkommer salade. Sluit de bak af en schud alles goed door elkaar.

  3. Zet de salade minimaal een uur in de koelkast zodat het goed koud wordt en de smaken er goed in trekken.

Voedingswaarden

Hoeveelheid per portie
Calorieën 65kcal
% dagelijkse waarde *
Totaal vet 0.5g1%
Verzadigd vet 0.1g1%
Natrium 2mg1%
Kalium 257mg8%
Totaal koolhydraten 12.6g5%
Voedingsvezel 2.3g10%
Suikers 10.6g
Proteïne 0.9g2%

Vitamine C 14 mg
Calcium 25 mg
IJzer 1.1 mg
Vitamine B12 0 mcg

* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) is gebaseerd op een dieet van 2000 calorieën. Jouw behoefte ligt misschien wat hoger of lager. Voor gewichtscontrole raad ik je aan contact op te nemen met een gecertificeerd diëtiste.

Notitie

Veel zaadjes: sommige komkommers hebben heel veel zaadjes en het midden is behoorlijk nat, verwijder dit dan door de komkommer in de lengte te halveren en de zaadjes er met een lepel uit te scheppen.

Variatie: in plaats van alleen maar blokjes te maken kun je ook afwisselen door te raspen, blokjes en dunne plakjes te maken. Dit maakt de salade wat speelser.

Veelgestelde vragen

Alles uitvouwen:
Moet ik de komkommer schillen?

Je hoeft de komkommer niet te schillen, maar zorg dan wel dat je of een goede biologische komkommer hebt of dat je de komkommer heel goed wast. 

Kan ik de salade van tevoren maken?

Vers is deze salade het lekkerst, maar wil je toch eerder beginnen met het maken van de salade, houdt dan de appel-komkommer gescheiden van de dressing. Schenk de dressing over de salade, een uur voordat je wilt serveren.

Zorg er wel voor dat de appel goed ‘gecoat’ is met citroensap zodat ze niet verkleuren.

foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 3. Ik woon samen met mijn man in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn plantaardige recepten met jou!

Beoordeel dit recept

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Stel een vraag

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *