Wat is quinoa en hoe bereid je het?

Lepel gevuld met ongekookte quinoa in drie kleuren

Quinoa is inmiddels niet meer weg te denken uit onze keukens, maar toch zijn er nog wel wat mensen die niet weten wat het is of wat ze er allemaal mee kunnen. Misschien ben jij wel degene die quinoa in de kast heeft staan, maar eigenlijk niet goed weet wat er mee te doen. Lees dan verder, je zult zien dat quinoa ontzettend veelzijdig is en het simpel is om te bereiden.

Quinoa is een pseudo-graan en zit vol met gezonde voedingsstoffen, bovendien is het heerlijk mits het op de juiste manier is bereid. Met quinoa bedoel ik het zaadje van de quinoaplant. Dit zaadje kun je eten. De quinoaplant groeit voornamelijk in Zuid-Amerika, onder andere in Colombia, Peru en Ecuador.

Welke soorten quinoa zijn er?

Ook al zijn de verschillende soorten quinoa onderling uitwisselbaar in vele gerechten, van zoet tot hartig, er is toch een klein verschil in textuur.

 • Witte quinoa: dit is de meest voorkomende en gebruikte soort. Perfect als vervanger van rijst en in salades.
 • Rode quinoa: iets meer ‘bite’ en perfect voor buddha bowls, salades en in soep
 • Zwarte quinoa: deze zul je niet zo gauw aantreffen, wel in een mix van quinoa, de zogenaamde ‘drie-kleuren-quinoa’

Waarom is quinoa bitter?

Als jij weleens quinoa hebt gegeten en het niet lekker vond omdat het bitter was, dan weet ik bijna zeker dat het niet goed bereid is. Quinoa bevat namelijk saponine, wat een natuurlijk afweersysteem is van de plant om door vogels en insecten minder lekker gevonden te worden.

Die bitterheid van de saponine krijg je alleen weg door goed te wassen! Simpel toch? Neem een fijne zeef en doe hier de quinoa in, spoel onder de kraan tot er geen schuim meer vanaf komt en het water helder is. Spoel dan nog een keer en verwerk de quinoa volgens recept.

Wat zijn de voordelen van quinoa?

 • het is van nature glutenvrij
 • het zit boordevol plantaardige proteïnen en bevat alle 9 essentiële aminozuren die we nodig hebben, een volwaardig plantaardig ingrediënt dus
 • het bevat veel belangrijke mineralen zoals ijzer en magnesium
 • en natuurlijk zijn de vezels goed voor je darmflora

Genoeg redenen dus eigenlijk om toch zeker eenmaal per week te genieten van dit geweldige goedje! Ik weet bijna zeker dat je er binnen de kortste keren vaker van zult genieten en misschien zelfs wel in je wekelijkse routine van foodprep zult opnemen.

Hoe kook je quinoa?

Quinoa koken is eigenlijk heel simpel. Ooit vonden we couscous en rijst koken ook lastig, maar dat is ook goedgekomen! Probeer gewoon eens wat quinoa te maken, je zult zien dat het echt simpel is, mits je het op de juiste manier doet. Je kunt het zelfs in de instant pot bereiden, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Ingrediënten :

 • 1 deel quinoa
 • 2 delen water of bouillon naar keuze

Methode:

 1. Spoel de quinoa in een fijne zeef totdat het water helder blijft.
 2. Doe de quinoa met het water of bouillon in een passende pan.
 3. Breng aan de kook, zet het vuur laag.
 4. Kook 10 minuten.
 5. Haal de pan van het vuur en leg een schone theedoek over de pan, gevolgd door de deksel. Laat dit 10 minuten zo staan. Op deze manier wordt het overtollige vocht opgenomen door de theedoek en krijg je mooie droge quinoa.
 6. Verwijder de deksel en de theedoek en ga met een vork door de quinoa.
 7. Bewaar de quinoa tot maximaal 5 dagen in de koelkast in een goed afgesloten bak.

Grote afbeelding van Pictavio via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *