Klassieke eiersalade

Deze klassieke eiersalade is simpel om te maken en smaakt geweldig. Perfecte hardgekookte eieren en verse kruiden zorgen ervoor dat dit de beste eiersalade is die je in tijden hebt geproefd.
Klassieke eiersalade pinit Bekijk galerij 4 foto's

Met een klassieke eiersalade kun je alle kanten uit. Het is lekker op een toastje, boterham of in een wrap. Of je “prikt een vorkje mee” vanuit een schaaltje. Het enige wat je nodig hebt zijn hardgekookte eieren, mayonaise, een rode ui, Dijon mosterd en verse kruiden. 

Net als mijn avocado kip salade is ook deze eiersalade niet klef. Dat is iets wat mij bij veel salades tegenstaat. Vaak zijn de ingrediënten te klein gesneden of zelfs geprakt en druipt het van de mayonaise. Sinds ik dit soort salades zelf maak, geniet ik er volop van, want door het zelf te maken kun je het helemaal naar smaak en wens aanpassen.

Wat zit er in de eiersalade?

Zoals gezegd is dit een klassieke eiersalade met simpele producten. Je komt geen exotische smaken tegen, maar wel lekker veel kruiden. De kruiden geven het net dat beetje extra frisheid. Ik gebruik de volgende ingrediënten:

  • Hardgekookte eieren. Het hoofdingrediënt natuurlijk. 
  • Mayonaise. Ik gebruik mijn zelfgemaakte mayonaise, maar je kunt gewoon jouw favoriete mayonaise gebruiken.
  • Dijon mosterd. De scherpte van Dijon mosterd vind ik altijd erg lekker en doet het erg goed in deze eiersalade. Maar gebruik gerust jouw favoriete mosterd.
  • Rode ui. Bij iedere hap een lekker knapperig stukje rode ui!
  • Limoensap. Er gaat niets boven limoensap. Ik gebruik het in steeds meer gerechten. Heerlijk dat ‘zuurtje’.
  • Verse kruiden. Peterselie en bieslook doen het altijd goed bij eieren. Ik stop er dan ook flink wat in.

Perfect gekookte eieren

Je kunt eieren perfect koken in de instant pot. Zorg ervoor dat je eieren perfect hardgekookt zijn. Je wilt geen halfzachte eidelen tegenkomen in de eiersalade.

Voor perfect gekookte eieren ga je als volgt te werk.

  • Laat de eieren op kamertemperatuur komen en zet een waterkoker met water op.
  • Giet het water in een pan en zet dat op het vuur. Zodra het kookt, grote bubbels, zet je het vuur laag.
  • Schep de eieren voorzichtig in het water. Ik gebruik hiervoor een schuimspaan.
  • Kook de eieren 8 minuten. 
  • Zet ondertussen een bak met ijskoud water en ijsklontjes klaar. Als de tijd om is schep je de eieren met de schuimspaan vanuit het kokende water direct in het ijsbad.

Hoe maak je de eiersalade

  1. Kook de eieren hard en laat ze afkoelen. Je zult deze eiersalade dus een beetje moeten plannen, want de eieren moeten volledig afgekoeld zijn. Zodra ze gekookt en afgekoeld zijn kun je aan de slag.
  2. Mix de ingrediënten door elkaar. Snijd de eieren in stukken, maar niet te klein, en doe ze in een schaal. Voeg daar de Dijon mosterd, fijn gesneden rode ui, kruiden, limoensap en mayonaise aan toe. Roer alles goed, maar voorzichtig, door elkaar en je bent klaar.

Hoe serveer je deze klassieke eiersalade?

In een schaaltje
Eet de eiersalade “puur”, gewoon lekker uit een schaaltje eten en genieten.

Op een boterham of toastje
Maak een prachtige sandwich met eiersalade en kiemgroenten. Heerlijk voor de lunch of brunch. Maar op een toastje met een snufje paprikapoeder is het ook heerlijk.

In een wrap
Gebruik een (volkoren) tortilla, slablad of koolblad als wrap. Beleg de wrap rijkelijk met eiersalade, dunne reepjes komkommer, paprika en kiemgroenten en rol ze zo strak mogelijk op. Perfect voor een picknick!

Bewaren en houdbaarheid

In een goed afgesloten bak kun je de eiersalade maximaal 4 dagen bewaren in de koelkast.

Moeilijkheid: Beginner Prep 10 mins Bereiding 15 mins Totaal 25 minuten

Instructies

  1. Gebruik een waterkoker om water te koken. Giet dat in een pan en zet het op het vuur. Zet het vuur laag zodra het water kookt. Gebruik een schuimspaan om de eieren voorzicht in de pan te leggen. Zet dan het vuur hoog en kook de eieren 8 minuten.
  2. Maak ondertussen een ijsbad door een bak te vullen met ijskoud water en ijsblokjes.
  3. Leg de eieren in het ijsbad om het kookproces te stoppen en om ze af te laten koelen.
  4. Zodra de eieren zijn afgekoeld kun je ze pellen en de eieren in het gewenste formaat snijden. Doe de eieren, rode ui, bieslook, peterselie, mayonaise, Dijon mosterd en limoensap in een schal en roer het door elkaar.
  5. Breng op smaak met peper en zout. Serveer op een boterham, in een wrap of in een schaaltje.
foto van de auteur

Sylvia

Food en Lifestyle Blogger

Hej, ik ben Sylvia, part-timer, food blogger, moeder van 5 en oma van 2 (derde op komst). Ik woon samen met mijn man en onze kip in Noord-Holland. Ik hou van goed eten, kamperen, Scandinavië en de natuur. En hier deel ik graag mijn recepten met jou!

Add a review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *